markon Napisano Wrzesień 4, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 4, 2013 Witam, mam urządzenie wielofunkcyjne. O ile po wgraniu sterów producenta nakłoniłem drukarkę do pracy (w systemie CUPS) to nie wiem jak namówić skaner. polecenie sanimage -L jedynie wyświetla kamerkę. Wiem, że jest jakiś sane (na wzór cups). ALe jak od tego SANE wejść ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemal Napisano Wrzesień 5, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2013 A możesz jeszcze podać model i producenta urządzenia wielofunkcyjnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Wrzesień 5, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2013 ALe jak od tego SANE wejść ? Zainstaluj xsane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Wrzesień 5, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2013 Ok, wgrałem ale co dalej. Jak wpiszę xsane, to dostaje komunikat o wielkim niebezpieczeńśtwie I włącza się program. Nic się nie zmieniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 5, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 5, 2013 zobacz to : http://johnglotzer.blogspot.com/2012/03/scanning-with-sane-on-fedora-core-16-hp.html Ja potrzebowałem jeszcze do brother dcp-j315w dograć sterowniki + konfiguracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Wrzesień 6, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2013 a czy mógłyś mi to wszystko dokładniej opowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 6, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2013 Ok, wgrałem ale co dalej. Jak wpiszę xsane, to dostaje komunikat o wielkim niebezpieczeńśtwie I włącza się program. Nic się nie zmieniło Bo odpalasz jako root. Niepotrzebnie. Podaj MODEL SKANERA Z TABLICZKI ZNAMIONOWEJ / NAKLEJKI / INSTRUKCJI. Bez tego nie ruszymy z miejsca. W najgorszym przypadku dowiesz się, że nie działa i przynajmniej masz jeden problem mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Wrzesień 7, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2013 brother MFC 5895CW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gal3rnik Napisano Wrzesień 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2013 ze strony brothera ściągnij brscan3.rpm do swojej architektury http://welcome.solutions.brother.com/bsc/public_s/id/linux/en/download_scn.html a tu masz instrukcje dodawania konfiguracji scanera http://welcome.solutions.brother.com/bsc/public_s/id/linux/en/instruction_scn1b.html np. brsaneconfig3 -a name=SCANNER model=DCP-540CN ip=192.168.3.3 model znajdziesz sobie przez : brsaneconfig3 -q Aby xsane ruszył doinstaluj : su -c "yum -y -d 10 -e 1 install cups-devel" su -c "yum -y -d 10 -e 1 install net-snmp-devel" su -c "yum -y -d 10 -e 1 install libusb-devel" su -c "yum -y -d 10 -e 1 install sane-backends-devel" su -c "yum -y -d 10 -e 1 install xsane" choć myślę że dwa ostatnie wystarczą, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 7, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2013 [OFFTOPIC] A te opcje "-d", "-e", to po co w poleceniu? To raczej bez sensu przy instalacji, która nie sprawia problemów. Ponadto wszystkie pakiety można podać w jednym poleceniu [/OFFTOPIC] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maleclukas Napisano Lipiec 15, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2014 dopisuje sie do tematu wykonałem wszystko jak wyżej i scanner nie działa to samo urządzenie ORT DCP-J315W z urządzeniem łącze się za pośrednictwem sieci WIFI wgrałem sterowniki od producenta drukarka działa bez zarzutu [lmalec@laptop ~]$ scanimage -L device `v4l:/dev/video0' is a Noname HP Truevision HD virtual device Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maleclukas Napisano Lipiec 15, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2014 ok problem rozwiązałem po instalacji sterowników brscan3 scan-key-tool wpisujemy w konsoli [root@laptop lmalec]# brsaneconfig3 -a name=DCPJ315W model=DCP-J315W ip=10.042.000.054 powinniśmy dostać komunikat "DCPJ315W" is already registered. [root@laptop lmalec]# [gdzie ip: xxx.xxx.xxx.xxx] to ip jakie przypisze sobie drukarka po połączeniu z routerem <- w moim przypadku, zobaczyć można w opcjach drukarki: Menu>Sieć>TCP/IP>Adres IPJednak lepiej zmienić na statyczny adres: Menu>Sieć>TCP/IP>Boot method>Staticponieważ nie będzie później problemu z połączeniem. wpisujemy do konsoli [root@laptop lmalec]# scanimage -L powinniśmy dostać komunikat device `brother3:net1;dev0' is a Brother DCP-J315W DCPJ315W tak to wygląda w konsoli [root@laptop lmalec]# brsaneconfig3 -a name=DCPJ315W model=DCP-J315W ip=10.042.000.054 "DCPJ315W" is already registered. [root@laptop lmalec]# scanimage -L device `brother3:net1;dev0' is a Brother DCP-J315W DCPJ315W Niestety pomimo że system widzi scanner to programy do skanowania nie mogą się z nim połączyć ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek-fedora10 Napisano Styczeń 6, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2015 Ja mam ten sam problem na Fedorze 21. Posiadam model DCP-J515W. Zainstalowałem takie pakiety: pobrane ze strony brother.pl brscan3 scan-key-tool pobrane z repo cups-devel net-snmp-devel libusb-devel sane-backends-devel xsane Następnie jako root wpisałem takie polecenie: brsaneconfig3 -a name=BROTHER model=DCP-J515W ip=192.168.1.132 gdzie adres 192.168.1.132 brother otrzymał z DHCP, na routerze zaznaczyłem, że mac adres brothera ma dostawać adres IP zawsze ten sam. Natomiast polecenie scanimage -L ciągle mi pokazuje kamerę internetową, mam taki wynik: device `v4l:/dev/video0' is a Noname BisonCam, NB Pro virtual device Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi