Fedorkie Napisano Październik 31, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2013 Witam Chciałbym poprosić o pomoc w instalacji programu graficznego Paintsupreme link do strony producenta: http://www.braindistrict.com/en/paintsupreme Na stronie producenta można się dowiedzieć, że instalacja programu jest bardzo prosta wystarczy kliknąć na ikonę z nazwa programu PaintSupreme-linux-x64-installer.run i rozpocznie się proces instalacji, wszystko fajnie widać, że program się instaluje, ale, gdy chce uruchomić i klikam w ikonę programu nic się nie dzieje, program się nie uruchamia. Czy ktoś ma jakieś pomysły co zrobić ? Zastanawia mnie także w jakim katalogu umieścić instalacje w opt czy home ? Moj system to Linux Fedora 16 3.4.4-4.fc16.x86_64 środowisko gnome 3.2.1 Za pomoc bardzo dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Październik 31, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2013 Fedora 16 to już trochę leciwa jest. Pewnie brak bibliotek albo są zbyt stare. Uruchom program z konsoli, powinien wypluć co mu przeszkadza. Co do miejsca instalacji to sam musisz ocenić. Jeśli program będzie używany tylko z jednego konta to można w /home/{USER}/.local/opt. Jesli z wielu to globalnie np. w /opt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedorkie Napisano Październik 31, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2013 Fedora 16 to już trochę leciwa jest. Pewnie brak bibliotek albo są zbyt stare. Uruchom program z konsoli, powinien wypluć co mu przeszkadza. Co do miejsca instalacji to sam musisz ocenić. Jeśli program będzie używany tylko z jednego konta to można w /home/{USER}/.local/opt. Jesli z wielu to globalnie np. w /opt. No więc zrobiłem tak wpisałem w terminalu, gdzie znajduje się plik u mnie na pulpicie domyślnie: # chmod a+rwx PaintSupreme-linux-x64-installer.run # ./PaintSupreme-linux-x64-installer.run I dostałem komunikat: /opt/PaintSupreme-1.5/PaintSupreme: error while loading shared libraries: libcrypto.so.1.0.0 cannot open shared obiect file: No such file or directory Więc, czy jest możliwość zainstalowania PS na mojej Fedorze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 31, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2013 Być może w tym przypadku F16 może być zaletą Jeśli masz openssl w wersji 1.0.0e, 1.0.0j lub z inna literą (a chyba takie wersje są dostępne na F16), to prawdopodobnie masz bibliotekę /usr/lib64/libcrypto.so.1.0.0e (albo z inna literą). Być może wystarczy zrobić link symboliczny (sprawdzając wcześniej czy już nie istnieje): ln -s /usr/lib64/libcrypto.so.1.0.0e /usr/lib64/libcrypto.so.1.0.0Spróbować można, chociaż jakoś nie wydaje mi się, żeby to zadziałało. SSL to poważna sprawa, więc za bardzo oszukać się nie da [EDIT] Spróbowałem i widzę, że będziesz musiał jeszcze podobną sztuczkę zrobić ln -s /lib64/libssl.so.1.0.0e /lib64/libssl.so ln -s /lib64/libssl.so.1.0.0e /lib64/libssl.so.10 Do tego chyba w F16 też możesz mieć zainstalowany nowszy openssl-1.0.1e, więc musiałbyś zrobić downgrade pakietu. Pytanie czy warto ryzykować całość systemu dla efektownie wyglądającego, ale na pierwszy rzut oka funkcjonalnie nie lepszego od GIMPa programu? I w dodatku płatnego. Niby nie dużo - 9.99$ - ale jednak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedorkie Napisano Listopad 1, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2013 #WalDo Więc mam pytanie w jaki sposób mógłbym sprawdzić, czy te właśnie biblioteki znajduje się u mnie w systemie ? Czy mam wykonać te polecenia, które mi wyżej podałeś ? Nie chciałbym, aby moja Fedorka <3 przestała działać ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 1, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2013 Możesz po prostu sprawdzić czy masz bibliotekę w systemi. POdstawy linuksa się kłaniają: ls -l /lib64/libssl.so.1.0* tutaj "ls" nie "ln"!Poza tym możesz sprawdzic wersję zainstalowanej paczki rpm -q opensslTo możesz zrobić nawet jako zwykły user. Dawno nie robiłem takich rzeczy, więc nie od razu, ale przypomniałem sobie sposób bezpieczniejszy. Dzięki temu nawet na mojej F19 dało się uruchomić ten program bez obawy o uszkodzenie systemu. Zainstalowałem PaintSupreme z pliku *.run tak jak mi podpowiadał w /home/waldo/PaintSupreme-1.5 Na rpm.pbone.net wyszukałem i ściągnąłem rpm-a openssl w wersji 1.0.0e. To była akurat paczka pod F16, ale ważna tak naprawdę jest wersja openssl (no i architektura - ja mam x86_64). W katalogu /home/waldo/PaintSupreme-1.5 zrobiłem podkatalog lib64, do którego ręcznie rozpakowałem (nie instalowałem!) biblioteki libcrypto.so.1.0.0e i libssl.so.1.0.0e z paczki openssl-1.0.0e-1.fc16.x86_64.rpm. Potem w konsoli jako zwykły użytkownik: export LD_LIBRARY_PATH=/home/waldo/PaintSupreme-1.5/lib64 cd /home/waldo/PaintSupreme-1.5 ./PaintSupreme i działa.To co w konsoli można sobie opakować w skrypt, skrypt wipsać jako exec w pliczku *.desktop, dodać do menu itd Tylko jeszcze raz: PO CO? W tym niby PS ilość filtrów zarówno efektowych jak i edycyjnych niewielka ich wydajność dość słaba. Naprawdę GIMP ma lepsze możliwości jeśli chodzi o tworzenie grafiki a jeśli chodzi o obróbkę zdjęć, to digikam (wraz z showPhoto i libkipi) albo darktable są o niebo lepsze od tego pseudo PS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedorkie Napisano Listopad 1, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2013 Witam Jeśli chodzi o bibliotekę libssl.so.1.0* nie posiadam jej w swoim systemie. Natomiast paczka openssl jest u mnie w architekturze x86_64; i i686 przyznam szczerze, że nie wiem czy tak powinno być openssl-1.0.0j-1.fc16.x86_64 openssl-1.0.0j-1.fc16.i686 Ustosunkowałem się do Twojej rady i zainstalowałem plik *.run w lokalizacji /home/user/PaintSupreme-1.5 następnie pobrałem rpm-a openssl-1.0.0e-1fc16.src.rpm.( chciałem pobrać identyczny jak mi podałeś, ale nie mogłem znaleźć- google boli ) rożni się on od tego, który Ty mi zaproponowałeś i może dlatego nie mogłem znaleźć po rozpakowaniu potrzebnych plików. Mam więc do Ciebie prośbę, czy mógłbyś podać mi link do tego rpm-a bądź do plików: libcrypto.so.1.0.0e i libssl.so.1.0.0e, abym mógł je wrzucić do /home/user/PaintSupreme-1.5/lib64 i mógł kontynuować Twoje wcześniejsze wytyczne? Oczywiście masz rację co do ilości narzędzi w GIMP'e jest ich więcej niż w Paintsupreme, lecz zawiłość i mała przejrzystość interfejsu gimpa oraz znacząca różnica względem Photoshopa przyczyniła się do tego, że wybrałem paintsupreme po prostu, reasumując paintsupreme to taki odchudzony substytut Photoshopa ^^ Wieżę jednak, że ten właśnie program graficzny jeszcze pokaże na co go stać. Dziękuję, że zaproponowałeś mi gimpa, ale jego też brałem pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 1, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2013 src.rpm to źródła - na pewno nie ma tam gotowego pliku binarnego jakim jest biblioteka. Dwie paczki: x86_64 i i686, to w sumie dość normalna sprawa na systemie 64-bitowy.Różnica jesttaka że z paczki x86_64 biblioteki trafiły do katalogu /lib64 a z 32-bitowej do /lib. Że niektórzy mają problem z Google, to wiem, więc w swojej łaskawości podałem konkretną wyszukiwarkę rpm, z której korzystałem Na rpm.pbone.net wyszukałem i ściągnąłem rpm-a openssl w wersji 1.0.0e.Przechodzisz do wyszukiwania zaawansowanego, odznaczasz wszystkie dystrybucje, zaznaczasz tylko opcję "Fedora 16", w wyszukiwarce piszesz "openssl". Wybierz paczkę o nazwie jak podałem wyżej.Oczywiście w Twoim przypadku, jeśli masz openssl 1.0.0j, to w ogóle nie powinno być potrzeby takiej zabawy jaka ja zrobiłem na swoim systemie. Zwykłe zainstalowanie aplikacji z pliku PaintSupreme*.run powinno wystarczyć. Jak coś nie będzie działało, to spróbuj uruchomić program z konsoli i zobacz jakie błędy zostaną wypisane. Co do zawiłości i przejrzystości programów to zazwyczaj jest to kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie ten PaintSupreme układ menu i sposób dostępu do niektórych funkcji ma - delikatnie mówiąc - nieco egzotyczny. [EDIT] WAŻNE a w końcu zapomniałem. Jeśli masz zainstalowany openssl w wersji 1.0.0 (z dowolną literką) i masz taki błąd jak pokazujesz w poście #3, to prawdopodobnie po prostu brak jest dowiązania. wystarczy ln -s /lib64/libcrypto.so.1.0.0j /lib64/libcrypto.so.1.0.0 Jeśli nie jesteś pewien, to pokaż tutaj wynik poleceń ls -l /lib64/libcrypto* ls -l /lib64/libssl* "-l" to małe L a nie jedynka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedorkie Napisano Listopad 1, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2013 Oczywiście w Twoim przypadku, jeśli masz openssl 1.0.0j, to w ogóle nie powinno być potrzeby takiej zabawy jaka ja zrobiłem na swoim systemie. Zwykłe zainstalowanie aplikacji z pliku PaintSupreme*.run powinno wystarczyć. Jak coś nie będzie działało, to spróbuj uruchomić program z konsoli i zobacz jakie błędy zostaną wypisane. No więc już pobrałem odpowiedni plik openssl-1.0.0e-1.fc16.x86_64.rpm, zastanawiam się jednak co teraz mam zrobić jeśli w moim przypadku wystarczy zainstalować aplikację z pliku PaintSupreme*.run to ja już tak próbowałem. Błąd jaki mi wypluło to: /opt/PaintSupreme-1.5/PaintSupreme: error while loading shared libraries: libcrypto.so.1.0.0 cannot open shared obiect file: No such file or directory Więc co powinienem teraz zrobić ? Kontynuować to co wcześniej mi napisałeś, czy masz jakąś inna sugestię. {EDIT} Dziękuję więc zrobię tak jak napisałeś Wystarczyło zrobić dowiązanie: ln -s /lib64/libcrypto.so.1.0.0j /lib64/libcrypto.so.1.0.0 Program się odpala bez problemów temat zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi