Skocz do zawartości

Instalacja Mobile Partner'a W Fedora 19

markon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja tak trochę odbiegając od tematu - jeżeli chodzi Tobie o potrzebę skorzystania z modemu usb np. pod Aero2 to ja normalnie korzystałem na F19 z network menedżera który bez problemu zestawiał połączenie. Mało tego, wszystko graficznie, klikając myszką - zero pracy w konsoli. Chyba że potrzebujesz korzystać z opcji sms, kontaktów itd, wtedy faktycznie nic nie zastąpi mobile partnera. 

Ja tak trochę odbiegając od tematu - jeżeli chodzi Tobie o potrzebę skorzystania z modemu usb np. pod Aero2 to ja normalnie korzystałem na F19 z network menedżera który bez problemu zestawiał połączenie. Mało tego, wszystko graficznie, klikając myszką - zero pracy w konsoli. Chyba że potrzebujesz korzystać z opcji sms, kontaktów itd, wtedy faktycznie nic nie zastąpi mobile partnera. 

Tak, ale bacz na to, że po

1. Miałeś tryb RAS, a nie NDIS

2. Masz HSPA+ a nie LTE

Przerażające jset to, że na Ubuntu 10.04 LTS wgrał się bez problemów!

Jesteś pewien, że kernel-devel masz do 3.9.5-301.fc19.x86_64? To dość stara wersja nawet jak na F19.

Pokaż wynik

rpm -qa | grep kernel
uname -r

Potem dam wynik tego, a czy możesz powiedzieć jaką komendą yum wgrać co trzeba ?

Pierwszy z brzegu przykład: http://nerull7.info/huawei-e398-debian/

Oczywiście w network manager również uruchomisz LTE, tylko już nie klikając a trzeba trochę w konsoli pogrzebać. Ogólnie jest to już dość stara technologia i żadna nowość aby były do tego potrzebne jakieś specjalne aplikacje. Tym bardziej że to tylko graficzna nakładka na wvdial:) Przecież to nie zestaw unikalnych sterowników do modemu.

[...] a czy możesz powiedzieć jaką komendą yum wgrać co trzeba ?

Jeśli masz zainstalowane te paczki, o których pisałem wyżej, to wystarczy pełna aktualizacja systemu.

Podstawy yum i obsługi pakietów masz opisane na naszej wiki. Link na belce u góry.

[...]ale konkretnej pomocy nie otrzymuję.

Przestań beczeć, bądź mężczyzną.

Na czym polega Twój konkretny problem? Nie umiesz czytać, że tak boisz się wiki?

W #3 napisałem czego Ci prawdopodobnie brakuje. W #5 zadałem pytanie, na które nie odpowiedziałeś. W #7 pytałeś o polecenie, więc podałem Ci gdzie znajdziesz prosty i czytelny opis podstawowych poleceń.

Czego się spodziewasz? Mam do Ciebie przyjechać, zainstalować i skonfigurować Twój system? Nie ma problemu, ale to kosztuje.

A "polskie wsparcie Fedory" to ludzie, którzy poświęcają swój prywatny czas, bo nikt im za to nie płaci. Jak masz problem z "polskim wsparciem Fedory", to jeszcze fora zagraniczne.

Ile czasu poświęciłeś na szukanie w Googlach? https://www.google.pl/search?q=Install+NDIS+driver+failed.&oq=Install+NDIS+driver+failed.&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=Fedora+Install+NDIS+driver+failed.

https://www.google.pl/search?q=The+compiling+environment+is+not+all+ready.&oq=The+compiling+environment+is+not+all+ready.&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=Fedora+"The+compiling+environment+is+not+all+ready."

https://www.google.pl/search?q=Please+check+gcc%2C+make+and+kernel+buid(%2Flib%2Fmodules%2F3.9.5-301.fc19.x86_64%2Fbuild)+to+be+all+installed%3F&oq=Please+check+gcc%2C+make+and+kernel+buid(%2Flib%2Fmodules%2F3.9.5-301.fc19.x86_64%2Fbuild)+to+be+all+installed%3F&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=Please+check+gcc%2C+make+and+kernel+build(%2Flib%2Fmodules%22

Co jeszcze mogę wyszukać za Ciebie w sieci?

Odpowiedź, na polecenia które podałeś:

libreport-plugin-kerneloops-2.1.5-1.fc19.x86_64
kernel-3.9.5-301.fc19.x86_64
kernel-tools-3.12.5-200.fc19.x86_64
abrt-addon-kerneloops-2.1.5-1.fc19.x86_64
kernel-modules-extra-3.9.5-301.fc19.x86_64
kernel-devel-3.12.5-200.fc19.x86_64
kernel-tools-libs-3.12.5-200.fc19.x86_64
kernel-headers-3.12.5-200.fc19.x86_64

I uname -r:

3.9.5-301.fc19.x86_64