markon Napisano Grudzień 22, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2013 Witam! Jak mam zainstalować MobileParner'a na fedorrze 19 ? Specjalnie zrobiłem format'a, ale dalej to samo. Tzn pisze, że nie można odnalieźć pliku UninstallMobileParnter. Chodzi o MobilePartner 23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Grudzień 22, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2013 Install NDIS driver failed.The compiling environment is not all ready. Please check gcc, make and kernel buid(/lib/modules/3.9.5-301.fc19.x86_64/build) to be all installed? A konkretnie to pojawia mi się takie coś , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 A komunikat ze zrozumieniem przeczytałeś? Jak już coś piszesz, to podaj informacje, bo nikt ich nie wywróży. Masz gcc? A make? A kernel-devel dla wersji jądra, na której kompilujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Grudzień 23, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 A komunikat ze zrozumieniem przeczytałeś? Jak już coś piszesz, to podaj informacje, bo nikt ich nie wywróży. Masz gcc? A make? A kernel-devel dla wersji jądra, na której kompilujesz? Tak to wszystko mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 Jesteś pewien, że kernel-devel masz do 3.9.5-301.fc19.x86_64? To dość stara wersja nawet jak na F19. Pokaż wynik rpm -qa | grep kernel uname -r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Grudzień 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 Ja tak trochę odbiegając od tematu - jeżeli chodzi Tobie o potrzebę skorzystania z modemu usb np. pod Aero2 to ja normalnie korzystałem na F19 z network menedżera który bez problemu zestawiał połączenie. Mało tego, wszystko graficznie, klikając myszką - zero pracy w konsoli. Chyba że potrzebujesz korzystać z opcji sms, kontaktów itd, wtedy faktycznie nic nie zastąpi mobile partnera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Grudzień 23, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 Ja tak trochę odbiegając od tematu - jeżeli chodzi Tobie o potrzebę skorzystania z modemu usb np. pod Aero2 to ja normalnie korzystałem na F19 z network menedżera który bez problemu zestawiał połączenie. Mało tego, wszystko graficznie, klikając myszką - zero pracy w konsoli. Chyba że potrzebujesz korzystać z opcji sms, kontaktów itd, wtedy faktycznie nic nie zastąpi mobile partnera. Tak, ale bacz na to, że po 1. Miałeś tryb RAS, a nie NDIS 2. Masz HSPA+ a nie LTE Przerażające jset to, że na Ubuntu 10.04 LTS wgrał się bez problemów! Jesteś pewien, że kernel-devel masz do 3.9.5-301.fc19.x86_64? To dość stara wersja nawet jak na F19. Pokaż wynik rpm -qa | grep kernel uname -r Potem dam wynik tego, a czy możesz powiedzieć jaką komendą yum wgrać co trzeba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Grudzień 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 Pierwszy z brzegu przykład: http://nerull7.info/huawei-e398-debian/ Oczywiście w network manager również uruchomisz LTE, tylko już nie klikając a trzeba trochę w konsoli pogrzebać. Ogólnie jest to już dość stara technologia i żadna nowość aby były do tego potrzebne jakieś specjalne aplikacje. Tym bardziej że to tylko graficzna nakładka na wvdial:) Przecież to nie zestaw unikalnych sterowników do modemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 [...] a czy możesz powiedzieć jaką komendą yum wgrać co trzeba ?Jeśli masz zainstalowane te paczki, o których pisałem wyżej, to wystarczy pełna aktualizacja systemu. Podstawy yum i obsługi pakietów masz opisane na naszej wiki. Link na belce u góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Grudzień 23, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 Na tym polega właśnie plaga polskiego wsparcia dla Fedory. Przychodzę z konkretnym problemem, ale konkretnej pomocy nie otrzymuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 [...]ale konkretnej pomocy nie otrzymuję.Przestań beczeć, bądź mężczyzną. Na czym polega Twój konkretny problem? Nie umiesz czytać, że tak boisz się wiki? W #3 napisałem czego Ci prawdopodobnie brakuje. W #5 zadałem pytanie, na które nie odpowiedziałeś. W #7 pytałeś o polecenie, więc podałem Ci gdzie znajdziesz prosty i czytelny opis podstawowych poleceń. Czego się spodziewasz? Mam do Ciebie przyjechać, zainstalować i skonfigurować Twój system? Nie ma problemu, ale to kosztuje. A "polskie wsparcie Fedory" to ludzie, którzy poświęcają swój prywatny czas, bo nikt im za to nie płaci. Jak masz problem z "polskim wsparciem Fedory", to jeszcze fora zagraniczne. Ile czasu poświęciłeś na szukanie w Googlach? https://www.google.pl/search?q=Install+NDIS+driver+failed.&oq=Install+NDIS+driver+failed.&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=Fedora+Install+NDIS+driver+failed. https://www.google.pl/search?q=The+compiling+environment+is+not+all+ready.&oq=The+compiling+environment+is+not+all+ready.&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=Fedora+"The+compiling+environment+is+not+all+ready." https://www.google.pl/search?q=Please+check+gcc%2C+make+and+kernel+buid(%2Flib%2Fmodules%2F3.9.5-301.fc19.x86_64%2Fbuild)+to+be+all+installed%3F&oq=Please+check+gcc%2C+make+and+kernel+buid(%2Flib%2Fmodules%2F3.9.5-301.fc19.x86_64%2Fbuild)+to+be+all+installed%3F&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=Please+check+gcc%2C+make+and+kernel+build(%2Flib%2Fmodules%22 Co jeszcze mogę wyszukać za Ciebie w sieci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Grudzień 23, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 No i jak widzisz znowu to samo - czy podanie linka do googli jest konkretną pomocą ? Pokazuję z czym mam problem, mówięj jak jest, ale pomocy nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 23, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 Albo naprawdę masz problem z czytaniem albo nie przeczytałeś wszystkiego co napisałem, więc spróbuję cierpliwie jeszcze raz... Czytałeś #3? Odpowiedziałeś? Nie. Czy do #3 też mam Ci podać konkretnego linka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Grudzień 23, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2013 Odpowiedź, na polecenia które podałeś: libreport-plugin-kerneloops-2.1.5-1.fc19.x86_64kernel-3.9.5-301.fc19.x86_64kernel-tools-3.12.5-200.fc19.x86_64abrt-addon-kerneloops-2.1.5-1.fc19.x86_64kernel-modules-extra-3.9.5-301.fc19.x86_64kernel-devel-3.12.5-200.fc19.x86_64kernel-tools-libs-3.12.5-200.fc19.x86_64kernel-headers-3.12.5-200.fc19.x86_64 I uname -r: 3.9.5-301.fc19.x86_64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Grudzień 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 3.9.5-301.fc19.x86_64 != 3.12.5-200.fc19.x86_64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi