@WalDo Napisano Grudzień 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 @markon kernel-devel musi być w tej samej wersji co kernel. Gdybyś zamiast jęczeć czytał ze zrozumieniem moje posty, to wiedziałbyś to już z #5. W #9 napisałem m.in. to co podkreślam teraz czerwonym kolorem: Jeśli masz zainstalowane te paczki, o których pisałem wyżej, to wystarczy pełna aktualizacja systemu.To również zamknęłoby prawdopodobnie temat. Na przyszłość zamiast narzekać na "polskie wsparcie Fedory" ( ) zastanów się czy podałeś wszystkie informacje, dzięki którym "polskie wsparcie Fedory" może Ci pomóc. Warto przeczytać (piszę to bez złośliwości) i przemyśleć to co napisano tutaj → http://rtfm.killfile.pl/#precyzja i tutaj → http://rtfm.killfile.pl/#precyzja1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Grudzień 24, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 No, ale ja spodziewałem się, że to na niewiele się zda. Wykonałem yum update. Wykonało się pomyślnie, ale podczas próby instalacji MobilePartner'a nadal jest ten błąd. Ja się spodziewałem tego, bo nie po razy pierwszy to robię, serio. Problem jest nadal otwarty. Jak się okazuje nie wystarczy: Jeśli masz zainstalowane te paczki, o których pisałem wyżej, to wystarczy pełna aktualizacja systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 Zamiast opisywać lepiej jest kopiować i wklejać to co pokazuje się na terminalu - drobne szczegóły dla Ciebie być może nieistotne kogoś innego mogą naprowadzić na rozwiązanie problemu. Dorzuć do tego jeszcze raz 'uname -r' i 'rpm -qa kernel-devel' z tej samej sesji, na której kompilujesz. [EDIT] Jeśli podasz link do źródeł, to mogę spróbować czy u mnie to pójdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Grudzień 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 Panowie, mamy szczególny czas, pewnie trochę stresu, nie ma co się unosić na forum:) Markon - a skąd masz Mobile Partnera? Rozumiem że pobrałeś z oficjalnej strony Huawei z działu sterowniki? A nie z jakiegoś chomika, czy innego niepewnego źródła? Tutaj masz oficjalną stronę: http://www.huaweidevice.pl/technical/index.html klikasz na "mobile partner", pobierze Ci plik który zajmuje ok 45mb (dlatego że znajduje się tam zarówno wersja dla windows jak i dla linuxa). Możesz też zobaczyć sobie instrukcję instalacji - klikając na "ubuntu linux". Gdybyś miał nadal problemy to proszę wklej wynik działania z konsoli - cały od góry do dołu. I napisz czy uzupełniłeś brakujące pakiety dla Twojej wersji jądra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 Nikt się przecież nie unosi Mnie chodzi o jakiś elementarny porządek wypowiedzi, bo bez tego to raczej nie uda się problemu rozwiązać. markon pisał, że zrobił pełny update, ale dopóki nie pokaże wyniku poleceń o których pisałem ostatnio, to pewności mieć nie będziemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Grudzień 24, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 [root@localhost Linux]# rpm -qa kernel-devel kernel-devel-3.12.5-200.fc19.x86_64 [root@localhost Linux]# uname -r 3.12.5-200.fc19.x86_64 [root@localhost Linux]# Czyli wersje sie zgadzają. @Krystian Używam dokłdnie wersji do której dałeś link, oraz stosuję tą instrukjcę do której dałeś link'a. (pomyślnie to zainstalowałem na ubuntu 10.04 LTS). Dam wnet loga instalacji. Które pakiet masz na myśli ? @WalDo. Tak, mamy szczególny czas, jeśli Ciebie uraziłem tp przepraszam! Jeśli chcesz u siebie wgrać, to jest ten link który dał @Krystian Obydwu Wam życzę wesołych świąt! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Grudzień 24, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 Obiecany log instalacji: http://pastebin.com/qP4R6iUh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 @WalDo. Tak, mamy szczególny czas, jeśli Ciebie uraziłem tp przepraszam! Spokojnie. Mnie nie tak łatwo urazić. Wkurzam się tylko jak brakuje szczegółów błędu a z drugiej strony wyjeżdżasz z pretensjami do wsparcia. Wsparcie zawsze jest wprost proporcjonalne do jakość pytania i ilości dostarczonych informacji Wesołych Świąt! (a jak mi obżarstwo na mózg się nie rzuci, to spróbuję tej kompilacji). [EDIT] Swoja drogą na temat tych błędów jest sporo w sieci i nie zawadzi jakbyś poszukał. Może problem jest już rozwiązany. https://www.google.pl/search?q=modprobe%3A+FATAL%3A+Module+hw_cdc_driver+not+found&aq=f&oq=modprobe%3A+FATAL%3A+Module+hw_cdc_driver+not+found&aqs=chrome.0.57j58&sourceid=chrome&ie=UTF-8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Grudzień 24, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 Oj, szukałem baaaardzo długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 Obejrzałem sobie te źródła i z tego co widzę w data.bin (to jest plik 7z, który można rozpakować po zmianie bin na 7z), to hw_cdc_driver jest dostępny w katalogach FedoraXX, ale XX=17 lub mniej. Czyli tak jakby nie przewidywali możliwości instalacji w nowszych wersjach Fedory. Można coś tu pokombinować, ale raczej nie wróżyłbym sukcesów bez dostępu do kodów samej aplikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Grudzień 24, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 Udało mi się zmusić do instalacji (komentując jedną wydaje mi się nieistotną linijkę) w kodzie źródłowym. Teraz instaluje się NDIS driver, MobilePartner jest w Kategorii Internet, ale na "kliknięcie" się po prostu nie uruchamia. Co jest grane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 Przejdź do odpowiedniej ścieżki w /usr/local i uruchom z konsoli, wtedy pewnie pokaże Ci błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Grudzień 24, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 [root@localhost Linux]# /usr/local/Mobile_Partner/MobilePartner usage: sudo [-D level] -h | -K | -k | -V usage: sudo -v [-AknS] [-D level] [-g groupname|#gid] [-p prompt] [-u user name|#uid] usage: sudo -l[l] [-AknS] [-D level] [-g groupname|#gid] [-p prompt] [-U user name] [-u user name|#uid] [-g groupname|#gid] [command] usage: sudo [-AbEHknPS] [-r role] [-t type] [-C fd] [-D level] [-g groupname|#gid] [-p prompt] [-u user name|#uid] [-g groupname|#gid] [VAR=value] [-i|-s] [<command>] usage: sudo -e [-AknS] [-r role] [-t type] [-C fd] [-D level] [-g groupname|#gid] [-p prompt] [-u user name|#uid] file ... /usr/local/Mobile_Partner/MobilePartner.bin: error while loading shared libraries: libSM.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 24, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 yum provides libSM.so.6 Już wcześniej polecałem i nadal polecam: Przeczytaj na wiki tę część o zarządzaniu pakietami. Zaoszczędzisz czas sobie i innym. http://wiki.fedora.pl/wiki/Zarz%C4%85dzanie_pakietami#Wyszukiwanie_paczek_zawieraj.C4.85cych_okre.C5.9Blone_pliki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markon Napisano Grudzień 24, 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2013 Ok, wgrałem co trzeba i uruchamia się! Wykrywa modem, wykrywa, sieć LTE Cyfrowy Polsat! Ale gdy daję połącz od razu pisze, że nie może się połączyć. Być może to dlatego, że NetworkMenager pracuje. Da się jakoś "wyłączyć" networkMenager ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi