Skocz do zawartości

Instalacja Mobile Partner'a W Fedora 19

markon

Rekomendowane odpowiedzi

@markon

kernel-devel musi być w tej samej wersji co kernel. Gdybyś zamiast jęczeć czytał ze zrozumieniem moje posty, to wiedziałbyś to już z #5.

W #9 napisałem m.in. to co podkreślam teraz czerwonym kolorem:

Jeśli masz zainstalowane te paczki, o których pisałem wyżej, to wystarczy pełna aktualizacja systemu.

To również zamknęłoby prawdopodobnie temat.

Na przyszłość zamiast narzekać na "polskie wsparcie Fedory" ( :D) zastanów się czy podałeś wszystkie informacje, dzięki którym "polskie wsparcie Fedory" może Ci pomóc.

Warto przeczytać (piszę to bez złośliwości) i przemyśleć to co napisano tutaj → http://rtfm.killfile.pl/#precyzja i tutaj → http://rtfm.killfile.pl/#precyzja1

• Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No, ale ja spodziewałem się, że to na niewiele się zda. Wykonałem yum update.

Wykonało się pomyślnie, ale podczas próby instalacji MobilePartner'a nadal jest ten błąd. Ja się spodziewałem tego, bo nie po razy pierwszy to robię, serio. Problem jest nadal otwarty.

Jak się okazuje nie wystarczy:

Jeśli masz zainstalowane te paczki, o których pisałem wyżej, to wystarczy pełna aktualizacja systemu.

Zamiast opisywać lepiej jest kopiować i wklejać to co pokazuje się na terminalu - drobne szczegóły dla Ciebie być może nieistotne kogoś innego mogą naprowadzić na rozwiązanie problemu.

Dorzuć do tego jeszcze raz 'uname -r' i 'rpm -qa kernel-devel' z tej samej sesji, na której kompilujesz.

[EDIT]

Jeśli podasz link do źródeł, to mogę spróbować czy u mnie to pójdzie.

Panowie, mamy szczególny czas, pewnie trochę stresu, nie ma co się unosić na forum:) 

Markon - a skąd masz Mobile Partnera? Rozumiem że pobrałeś z oficjalnej strony Huawei z działu sterowniki? A nie z jakiegoś chomika, czy innego niepewnego źródła? Tutaj masz oficjalną stronę: http://www.huaweidevice.pl/technical/index.html klikasz na "mobile partner", pobierze Ci plik który zajmuje ok 45mb (dlatego że znajduje się tam zarówno wersja dla windows jak i dla linuxa). Możesz też zobaczyć sobie instrukcję instalacji - klikając na "ubuntu linux". 

Gdybyś miał nadal problemy to proszę wklej wynik działania z konsoli - cały od góry do dołu. I napisz czy uzupełniłeś brakujące pakiety dla Twojej wersji jądra?

Nikt się przecież nie unosi :) Mnie chodzi o jakiś elementarny porządek wypowiedzi, bo bez tego to raczej nie uda się problemu rozwiązać.

markon pisał, że zrobił pełny update, ale dopóki nie pokaże wyniku poleceń o których pisałem ostatnio, to pewności mieć nie będziemy.

[root@localhost Linux]# rpm -qa kernel-devel

kernel-devel-3.12.5-200.fc19.x86_64

[root@localhost Linux]# uname -r

3.12.5-200.fc19.x86_64

[root@localhost Linux]#

Czyli wersje sie zgadzają.

@Krystian

Używam dokłdnie wersji do której dałeś link, oraz stosuję tą instrukjcę do której dałeś link'a. (pomyślnie to zainstalowałem na ubuntu 10.04 LTS).

Dam wnet loga instalacji. Które pakiet masz na myśli ?

@WalDo.

Tak, mamy szczególny czas, jeśli Ciebie uraziłem tp przepraszam! Jeśli chcesz u siebie wgrać, to jest ten link który dał @Krystian

Obydwu Wam życzę wesołych świąt! :)

@WalDo.

Tak, mamy szczególny czas, jeśli Ciebie uraziłem tp przepraszam!

Spokojnie. Mnie nie tak łatwo urazić. Wkurzam się tylko jak brakuje szczegółów błędu a z drugiej strony wyjeżdżasz z pretensjami do wsparcia. Wsparcie zawsze jest wprost proporcjonalne do jakość pytania i ilości dostarczonych informacji :)

Wesołych Świąt! (a jak mi obżarstwo na mózg się nie rzuci, to spróbuję tej kompilacji).

[EDIT]

Swoja drogą na temat tych błędów jest sporo w sieci i nie zawadzi jakbyś poszukał. Może problem jest już rozwiązany. https://www.google.pl/search?q=modprobe%3A+FATAL%3A+Module+hw_cdc_driver+not+found&aq=f&oq=modprobe%3A+FATAL%3A+Module+hw_cdc_driver+not+found&aqs=chrome.0.57j58&sourceid=chrome&ie=UTF-8.

Obejrzałem sobie te źródła i z tego co widzę w data.bin (to jest plik 7z, który można rozpakować po zmianie bin na 7z), to hw_cdc_driver jest dostępny w katalogach FedoraXX, ale XX=17 lub mniej. Czyli tak jakby nie przewidywali możliwości instalacji w nowszych wersjach Fedory.

Można coś tu pokombinować, ale raczej nie wróżyłbym sukcesów bez dostępu do kodów samej aplikacji.

[root@localhost Linux]# /usr/local/Mobile_Partner/MobilePartner

usage: sudo [-D level] -h | -K | -k | -V

usage: sudo -v [-AknS] [-D level] [-g groupname|#gid] [-p prompt] [-u user

name|#uid]

usage: sudo -l[l] [-AknS] [-D level] [-g groupname|#gid] [-p prompt] [-U user

name] [-u user name|#uid] [-g groupname|#gid] [command]

usage: sudo [-AbEHknPS] [-r role] [-t type] [-C fd] [-D level] [-g

groupname|#gid] [-p prompt] [-u user name|#uid] [-g groupname|#gid]

[VAR=value] [-i|-s] [<command>]

usage: sudo -e [-AknS] [-r role] [-t type] [-C fd] [-D level] [-g

groupname|#gid] [-p prompt] [-u user name|#uid] file ...

/usr/local/Mobile_Partner/MobilePartner.bin: error while loading shared libraries: libSM.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory

yum provides libSM.so.6

Już wcześniej polecałem i nadal polecam: Przeczytaj na wiki tę część o zarządzaniu pakietami. Zaoszczędzisz czas sobie i innym.

http://wiki.fedora.pl/wiki/Zarz%C4%85dzanie_pakietami#Wyszukiwanie_paczek_zawieraj.C4.85cych_okre.C5.9Blone_pliki