blaster44 Napisano Luty 7, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2014 Mam na myśli pamięć na dysku. System monitor pokazuje mi wolne ok 260MB ale dostepne jedynie niecale 60. Czym to sie rozni? Gdzie sie podziala ta roznica i jak ja wykorzystac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Luty 8, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2014 Systemy plików ext standardowo mają zarezerwowane 5% miejsca dla użytkownika root. Może z tego wynika różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaster44 Napisano Luty 8, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2014 Systemy plików ext standardowo mają zarezerwowane 5% miejsca dla użytkownika root. Może z tego wynika różnica. Można zienić tą wartość? Nie ogarniam tego, ale przed instalacją firefoxa i libreoffice było dużo wolnego miejsca. Po ich odinstalowaniu(remove leaves) tego miejsca jest znacznie mniej niż było(OK 200MB, wcześniej było 700). Albo te aplikacje zostawiły gdzieś jakieś śmiecie albo nie wiem sam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 8, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2014 A jak masz zorganizowane file systemy? Jeśli masz tylko /home, / i /boot (no i swap, ale to nieistotne), to pamiętaj, że między zainstalowaniem a usunięciem mogło powstać sporo wpisów w /var/lib/rpm, /var/log. Np. u mnie: [root@F19 ~]# du -sh /var/log/ 845M /var/log/ [root@F19 ~]# du -sh /var/lib/rpm 195M /var/lib/rpm przy czym w samym /var/log/journal mam > 750MB Uprzedzając pytania https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=158510 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Luty 8, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2014 Zainstaluj program Baobab - graficznie na wykresie bądź za pomocą zwykłych pasków, może przeskanować cały system łącznie z /home i pokazać ile jaki folder zajmuje miejsca. Po czymś takim, wiesz już, gdzie siedzi przyczyna. Poza tym zawsze może być też, że po instalacji jakieś pakiety libreoffice czy firefoxa wpadły w zależność innego programu i stąd tego miejsca trochę mniej. Jeśli chodzi o śmieci - zależy czy ktoś ich nadal potrzebuje, ale każdy program w zasadzie zostawia w /home swoje dane z ustawieniami jako ukryty katalog, np. /home/.firefox czy /home/.libreoffice (ważne, kropki przy nazwie folderów nie są przypadkowe, w Linuksie foldery z kropką na początku spowodują nadanie folderowi atrybutu ukrytego). Niemniej to zwykła konfiguracja i nie zajmują one dużo - od paru KB do paru MB. Może w międzyczasie zainstalowałeś coś jeszcze, np. Wine, które potrafi zająć sporo MB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 8, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2014 Zainstaluj program Baobab - graficznie na wykresie bądź za pomocą zwykłych pasków[...]Oj, tam... Jako root du -m / | sort -r -n | more i obejdzie się bez instalacji dodatkowych programów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi