roserek Napisano Luty 9, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2014 Postanowiłem spróbować sił z Fedorą i po pierwszym uruchomieniu napotkałem problem z funkcjonowaniem sys. Działa on strasznie powoli a obciążenie procesora jest praktycznie cały czas -powyżej 80 % ( oba rdzenie ). Procesor jest Turion dual core 2,3 Ghz. Czyżby system operacyjny miał aż tak duże wymagania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Luty 9, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2014 (edytowane) Daj w konsoli polecenie top i wklej tutaj jego wyniki . Edytowane Luty 9, 2014 przez WalDo Polecenie ma nazwę top a nie TOP - wielkość liter w Linuksie ma znacznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roserek Napisano Luty 9, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2014 Daj w konsoli polecenie TOP i wklej tutaj jego wyniki . Już wiem że to głównie wina Firefoxa. Ale dlaczego może mi aż tak dużo chłonąć procesora ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Luty 10, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2014 zainstaluj chrome i zobacz czy bedzie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 10, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2014 Już wiem że to głównie wina Firefoxa. Ale dlaczego może mi aż tak dużo chłonąć procesora ? Flash, najprawdopodobniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ba10 Napisano Luty 11, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2014 Flash, najprawdopodobniej. lub/i duża ilość otwartych zakładek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roserek Napisano Luty 11, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2014 Zainstalowałem Flasha i faktycznie działa lepiej, ale problem teraz mam z ogladaniem filmów np na youtube. Nie ma płynności filmik chociaż jest załadowany to się przycina (procesor 100%). Zastanawiam się czy to wina sterowników od karty graficznej ? AMD Radeon HD 5470 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 11, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2014 Zastanawiam się czy to wina sterowników od karty graficznej ? AMD Radeon HD 5470Ciepło, ciepło... A jakie masz sterowniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Luty 11, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2014 Ja mam ten sam model grafy w swoim laptopie i przestrzegam cię roserek ; będziesz mieć duuże trudności z zainstalowaniem sterów do niej ; http://forum.fedora.pl/topic/26510-gdzie-się-podziały-stery-do-grafiki-amd/ Dlatego dam ci poradę która nie spodoba się innym tutejszym forumowiczom ; zmień dystrybucję na inną np Suse 13,1 - na nim instalowanie sterów do tego modelu grafiki przebiega bez problemów 02:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Park [Mobility Radeon HD 5430/5450/5470] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 11, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2014 zmień dystrybucję na inną np Suse 13,1 - na nim instalowanie sterów do tego modelu grafiki przebiega bez problemów Porada "zmień dystrybucję na inną" jeszcze przed zdiagnozowaniem i próbą rozwiązania problemu jest absurdalna. Byłoby dobrze, gdybyś nie narzucał nowym użytkownikom swojego fetyszu, nic dobrego z tego nie wyniknie. @roserek: jakie sterowniki, czy załadowane prawidłowo, jaki kernel, etc. Zerknij do logów X-ów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roserek Napisano Luty 11, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2014 Nie chce zmieniać na inną dystrybucję bo słyszałem dużo dobrego nt Fedory i chciałbym się z nią "pobawić" przez jakiś czas. Sterowniki chyba otwarte, nic nie zmieniałem po zainstalowaniu systemu. Kernel to : 3.12.10-300.fc20.x86_64X-logi nie wiem jak sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 12, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2014 Czyli nie instalowałeś sterowników. Na tę chwilę istnieje możliwość instalacji zamkniętych sterowników Catalyst dla F20 w wersji beta (do niedawna takiej opcji nie było i użytkownicy F20 zdani byli wyłącznie na sterowniki otwarte), jednak nie polecałbym Ci tego w tej chwili (duże prawdopodobieństwo spsucia systemu i konieczności reinstalacji). Gdybyś jednak chciał spróbować, odszukaj na stronie amd paczuszkę amd-catalyst-14.1-betav1.3. Wcześniej dobrze byłoby przeczytać nasz poradnik (cały) i jak najlepiej uzupełnić wiedzę z podstaw linux-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Luty 23, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2014 Zaryzykowałem dla czystego udowodnienia, że zapis "nie ma i nie będzie" jest wart tyle co puszka na złomie. Zainstalowałem tą paczkę beta i jak narazie wszystko działa (Flash dyszy tak jak dyszał, ale na systemie "W" wcale ciszej nie jest). Przewijanie jest płynne bez żadnych "artefaktów". Jedynie co to graficzny panel AMD Catalyst przemieścił się (patrząc pod kątem MATE): - Z Programy -> Narzędzia Systemowe - Do System -> Preferences -> Sprzęt Jest też dostępny w Centrum Sterowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi