Skocz do zawartości

X -Configure - Podstawowe Pytanie

mswp

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry,

Jestem zupelnie poczatkujacym uzytkownikiem fedora 20. Przepraszam za brak polskich znakow, ale uzywam wersji live i one mi tu nie dzialaja. Zwracam sie do Was z prosba o pomoc przy problemie ktory napotkalem. Chcialem zainstalowac sterowniki do karty graficznej nvidia gt540m - technologia optimus. Co zrobilem: najpierw uaktualnilem pakiety yum update (w tym kernel do wersji 3.12.10-300.fc20.x.86_64) . Nastepnie uzylem tego poradnika: http://www.tecmint.com/install-nvidia-drivers-in-linux/. Gdy dotarlem do punktu:

Once installation is complete, generate xorg.conf file using following command.

# X -configure

to pokazal mi sie blad, z koncowka: number of created screens does not match number of detected devices. Jak przegladam google to widze, ze jest pelno tematow z tym zwiazanych (wiele na ubuntu, debianie i gentoo). Jestem jednak poczatkujacy i nie za bardzo rozumiem te komendy z konsoli, wiec opieram sie tylko na poradnikach.

Uprzejmie prosze o pomoc, jak wygenerowac ten xorg.conf, bo to juz w zasadzie ostatni punkt instalacji

Link podał Ci Miszcz. Dodam od siebie, że Linux wymaga ambicji. Jeśli jesteś początkujący i nie za bardzo rozumiesz komendy w konsoli, w pierwszej kolejności zabierz się za ich naukę. Zaczynając od tych, na które natrafiasz najczęściej. Copy/paste instrukcji z poradników niczemu nie służy, niewiele się nauczysz, a i nieświadomie narobisz bałaganu w systemie. Zapoznaj się też z całym naszym poradnikiem.

Staram się jak mogę zrozumieć te komendy, ale potrzebuję czasu. W tym poradniku widzę, że jest tam po prostu którka instrukcja co do instalacji sterowników to danej karty. Czy to się jednak sprawdzi co do technologii optimus? (bo z nią jest pełno problemów, bo laptop ma 2 karty graficzne - zintegrowaną oraz jedną z GF GT 540M.) - więc zwykła instalacja sterów się tutaj nie sprawdza.

Jest projekt bumblebee, który podobno działa, jednak mi tylko raz się to udało uruchomić na ubuntu podajrze, na debianie nic i na fedora jak można się domyślić też nie zadziałało. Ten poradnik, z którego próbowałem zainstalować też podobno jest jakimś rozwiązaniem, ale jak widać stanąłem w martwym punkcie...

• 2 weeks later...

Próby instalacji Bumblebee, jak pisałem wcześniej, niestety zakończone niepowodzeniem (kilka razy przeinstalowywałem system, za każdym razem korzystając z innego poradnika). Czy w takim razie, może ktoś wie jak wygenerować ten x-configure? Czy na fedorze 20 nie jest możliwe zainstalowanie sterowników nvidia optimus? Proszę o pomoc

mswp

Nie generuje się "tego x-configure". Polecenie

X -configure
generuje plik /root/xorg.conf.new, który trzeba przenieść na /etc/X11/xorg.conf. Polecenie należy wydać jako root.

A tak w ogóle to pofatygowałeś się poczytać linki, które podałem wyżej? Zadajesz pytania, na które już otrzymałeś wcześniej odpowiedź.

No, ale oczywiście, że prościej jest zapytać i dostać na tacy "skastomizowaną" odpowiedź. Może jednak przeczytasz wątek z drugiego linku jaki się pokaże w wyniku kliknięcia na link, który podałem wyżej?

Spróbuj przejść do ścieżki /etc/X11 (cd /etc/X11) i tam wpisz Xorg -configure.

A co ma dać przejście do ścieżki? 'X -configure' (Xorg -configure) tworzy domyślnie plik /root/xorg.conf.new niezależnie od miejsca uruchomienia. Tak czy inaczej trzeba zmienić nazwę

Tak, przeszedłem przez poradnik, ale w ogóle pojawiło się wiele błędów i musiałem formatować. W zasadzie to przeszedłem przez wszystkie poradniki, które udało mi się znaleźć w google. I oficjalne z fedora forum, z blogów, w szczególności uwzględniając te, które rzekomo były "solved", ale niestety pojawiały się inne komplikacje, nie uwzględnione w poradnikach.

Nie jestem z osób, które pytają a nie robią, bo to już w zasadzie ostatnia wersja linuksa (fedora), którą oważałem że będzie można na niej zainstalować sterowniki. Ale póki co nic z tego...

jak wygeneruję ten plik to on jaką będzie miał zawartość? pusty, czy już coś w sobie będzie miał?

w mojej skromnej opinii, w moim błędzie który się pojawia, chodzi chyba o to, że laptop (system) nie może zidentyfikować urządzeń (kart graficznych). A ja nie wiem jak mu je wskazać...

# RPM Fusion - nvidia-xorg.conf
# 
Section "Device"
	Identifier  "Videocard0"
	Driver      "nvidia"
EndSection

Tak wygląda mój xorg.conf. Mam jedną kartę (GTX 260) a stery instalowałem z repezytorium.

@DOWN

Oj tam ;) . Po prostu napisałem, że tak wygląda xrorg.conf dla jednej karty.

Mam jedną kartę (GTX 260) a stery instalowałem z repezytorium.

Ogarnij się ;) Przecież chodzi o coś zupełnie co innego. Co innego jedna karta a co innego:

Czy to się jednak sprawdzi co do technologii optimus? (bo z nią jest pełno problemów, bo laptop ma 2 karty graficzne - zintegrowaną oraz jedną z GF GT 540M.) - więc zwykła instalacja sterów się tutaj nie sprawdza.