Skocz do zawartości

Lenovo G500 A Wifi Na Fedorze 20

bobs

Rekomendowane odpowiedzi

Intel albo Atheros, Broadcom albo Liteon/Atheros, CyberTan/Broadcom, Realtek.

Na fedorze nie moge sprawdzic, jestem poczatkujacy.

Ale chyba nie da rady w informacji o systemie.

Jest jakies narzedzie do diagnostyki?

A jaki konkretnie masz problem? Karta jest nieaktywna, czy nie widzi żadnych sieci? Sam długo walczyłem ze swoją kartą Wi-Fi na Lenovo B570e, o czym można poczytać choćby tutaj, jak bardzo się głowiłem: http://forum.fedora.pl/topic/25406-lenovo-b570-nie-dziala-wi-fi/

Powód był prozaiczny - miałem wyłączone Wi-Fi w programiku Lenovo który zarządzał wył/wł Wi-Fi i Bluetooth. Oczywiście nie wiem, czy chodzi o to, ale warto sprawdzić najbardziej banalne rzeczy. Dlaczego o tym piszę? Bo Lenovo sprzedaje swoje lapki z defaultowo wyłączonym Wi-Fi i jak taki ktoś, jak ja, zainstaluje od razu Linuksa to z jego poziomu nie włączy Wi-Fi. Trzeba zainstalować wtedy Windows i włączyć układ programem Lenovo od zarządzania sprzętem ;) Wtedy dopiero wszystko zaczyna gadać i problemu nie ma. Paradoksalnie na forum Lenovo jest sporo takich tematów gdzie rozwiązanie siedzi właśnie tutaj, stąd wspominam.

Intel albo Atheros, Broadcom albo Liteon/Atheros, CyberTan/Broadcom, Realtek.

Na fedorze nie moge sprawdzic, jestem poczatkujacy.

Ale chyba nie da rady w informacji o systemie.

Możesz sprawdzić:

lspci

i masz informacje o systemie. :)

po wpisaniu na konsoli komendy lspci

ethernet controller: qualcomm atheros qca8172 fast ethernet (rev 10)

network controller: broadcom corporation bcm43142 802.11b/g/n/ (rev 01)

iwconfig

p8pl no wireless extensions.

lo no wireless extensions.

A jaki konkretnie masz problem? Karta jest nieaktywna, czy nie widzi żadnych sieci? Sam długo walczyłem ze swoją kartą Wi-Fi na Lenovo B570e, o czym można poczytać choćby tutaj, jak bardzo się głowiłem: http://forum.fedora.pl/topic/25406-lenovo-b570-nie-dziala-wi-fi/

Powód był prozaiczny - miałem wyłączone Wi-Fi w programiku Lenovo który zarządzał wył/wł Wi-Fi i Bluetooth. Oczywiście nie wiem, czy chodzi o to, ale warto sprawdzić najbardziej banalne rzeczy. Dlaczego o tym piszę? Bo Lenovo sprzedaje swoje lapki z defaultowo wyłączonym Wi-Fi i jak taki ktoś, jak ja, zainstaluje od razu Linuksa to z jego poziomu nie włączy Wi-Fi. Trzeba zainstalować wtedy Windows i włączyć układ programem Lenovo od zarządzania sprzętem ;) Wtedy dopiero wszystko zaczyna gadać i problemu nie ma. Paradoksalnie na forum Lenovo jest sporo takich tematów gdzie rozwiązanie siedzi właśnie tutaj, stąd wspominam.

Ja przechodziem z windows 8 na fedore 20, szukam i nic nie moge znalezc o skrotach, ktore odpalaja wifi.

Witam,

miałem ten sam problem co Ty, tylko na modelu Thinkpad Edge E531. Wygląda na to, że standardowe sterowniki od Broadcoma dla chipsetu Broadcom 43142 po prostu nie działają pod Fedorą (i chyba ogólnie pod Linuxem, bo na innych dystrybucjach też ten problem występuje) - system nie wykrywa w ogóle wlanu. Spróbuj w ten sposób:

su
[haslo]
yum install akmod-wl
modeprobe wl

Potem zrestartuj system i powinno działać ;)

Pozdrawiam

Witam,

miałem ten sam problem co Ty, tylko na modelu Thinkpad Edge E531. Wygląda na to, że standardowe sterowniki od Broadcoma dla chipsetu Broadcom 43142 po prostu nie działają pod Fedorą (i chyba ogólnie pod Linuxem, bo na innych dystrybucjach też ten problem występuje) - system nie wykrywa w ogóle wlanu. Spróbuj w ten sposób:

su
[haslo]
yum install akmod-wl
modeprobe wl

Potem zrestartuj system i powinno działać ;)

Pozdrawiam:

Taki blad pokazuje sie po install akmod : " Wczytanie wtyczki: langpacks, refresh-packagekit blad: cannot retrive metaling for repository: fedora/20/x86_64.

Please verivy its path and try again

Taki blad pokazuje sie po install akmod : " Wczytanie wtyczki: langpacks, refresh-packagekit blad: cannot retrive metaling for repository: fedora/20/x86_64.

Do instalacji czegokolwiek przez yum potrzebujesz połączenia z ftpami Fedory. Podłącz się na chwilę kablowo.

Podlaczyem sie pod kabel wpisalem to w kosoli ale nie ma ego akmoda-wl,

kosola sie polaczyla cos tam akualizowala, ale o akmodzie pisze ze nie ma pakietu akmod

Podlaczyem sie pod kabel wpisalem to w kosoli ale nie ma ego akmoda-wl,

kosola sie polaczyla cos tam akualizowala, ale o akmodzie pisze ze nie ma pakietu akmod

znalazlem hybryda co ma dzialac pod broadbordy, ale nie wiem jak to zainstalowac. moze tak sie da?