KBNN Napisano Sierpień 21, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2014 Witam. Mój problem polega na tym, że nie mogę zmienić serwerów DNS w NetworkManagerze. Aplet GNOME od ustawień sieci tylko dopisuje nowe adresy, podczas gdy mój /etc/resolv.conf wygląda tak: # Generated by NetworkManager domain home search home nameserver 5.9.234.2 nameserver 46.182.18.228 nameserver 192.168.1.254 # UWAGA: obsługa nazw libc nie obsługuje więcej niż 3 serwery nazw. # Poniższe serwery nazw nie mogą nie zostać rozpoznane. nameserver 8.8.8.8 nameserver 4.4.4.4 W katalogu /etc/NetworkManager nie mogę odszukać pliku, który odpowiedzialny by był za taką konfigurację. Może mój problem wydaje się głupi, ale proszę, nie wiem jak to naprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 21, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2014 http://unix.stackexchange.com/questions/90035/how-to-set-dns-resolver-in-fedora-using-network-manager http://google/pl 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Sierpień 21, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2014 Powinieneś móc ustawić to ustawieniach sieci, ale nie wnikam. Używam Cinnamon, nie pamiętam jak to było w Gnome.Domyślam się że NetworkManager zapisuje dane do standardowej lokacji czyli /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-[nazwa-urzadzenia]. U mnie dopisał DNS1=x.x.x.x DNS2=x.x.x.x DNS3=x.x.x.x z podanymi przeze mnie adresami. Dodatkowo mam ustawienie PEERDNS=yes Co powoduje nadpisanie /etc/resolv.conf (patrz np. https://access.redhat.com/documentation/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/3/html/Reference_Guide/s1-networkscripts-interfaces.html). Ustawienie no powinno wyłączyć nadpisywanie podczas łączenia się przez to urządzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Sierpień 21, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2014 Jeżeli ci nie przeszkadza możesz dopisać swoje właściwe serwery DNS do /etc/resolv.conf a później wyłączyć możliwość pisania do pliku(nawet przez roota) chattr +i /etc/resolv.conf Działa na pewno z extX. Nie wiem jak z resztą systemów plików Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBNN Napisano Sierpień 23, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2014 Myślałem wcześniej o rozwiązaniu podanym przez kolegę powyżej, ale nie chcę stosować jakichś półśrodków . Niestety żadne rozwiązanie poza tym nie działa; załączam zrzut ekranu obrazujący jak sprawa w ogóle wygląda. http://i.imgur.com/mj372QZ.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Sierpień 23, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2014 Czy w aplecie masz możliwość wybrania zamiast Automatyczne(DHCP) coś w stylu Automatyczne (tylko adresy)? Pod KDE jest taka możliwość, w której pobierane są tylko adresy hosta i bramy (przez DHCP) a DNS-y dopisuje się ręcznie, tzn. zostaną przyjęte tylko te , które dopiszesz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Sierpień 23, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2014 Właśnie miałem o tym napisać. Mam ustawione "Automatycznie (DHCP), tylko adresy" i wtedy zamiast "Dodatkowe serwery DNS" jest "Serwery DNS". 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBNN Napisano Sierpień 24, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2014 Dziękuję bardzo, teraz wszystko działa . Dodam, że ustawienie takie jest możliwe tylko w tym drugim, starszym aplecie „połączenia sieciowe”. Tak na przyszłość – jak można to ustawić z poziomu konsoli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi