redspider Napisano Grudzień 16, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2014 Użyłem opcji szukaj i nic nie znalazłem więc zapytam. Jaka komenda usuwa pliki np. film,mp3 etc z dysku? Czy potrzebny jest jakiś dodatek/program? Proszę o rzetelne odpowiedzi w necie szukałem ale google nic nie wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Grudzień 16, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2014 Komenda : rm /ścieżka do pliku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redspider Napisano Grudzień 16, 2014 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2014 Komenda : rm /ścieżka do pliku. ok, to może jeszcze jak ustalić jaka jest ta ścieżka do pliku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 16, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2014 ok, to może jeszcze jak ustalić jaka jest ta ścieżka do pliku? A gdzie trzymasz filmy i mp3? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
icywind Napisano Grudzień 16, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2014 Zależy gdzie trzymasz te pliki, jeśli są bezpośrednio w katalogu domowym to podajesz tylko ich nazwę (wpisujesz ls, żeby sprawdzić nazwy plików w obecnym katalogu), jeśli w podkatalogu "Muzyka" to ~/Muzyka (wielkość liter ma znaczenie)Nie wiem tylko dlaczego chcesz usuwać pliki przez komendy tak mało o nich wiedząc, jeśli chcesz używać komend to poszukaj w wyszukiwarce jakiegoś poradnika poruszania się w terminalu i poczytaj od deski do deski bo inaczej co chwilę będziesz musiał nas pytać Wszystko możesz też usunąć przez graficznie manager plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 16, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2014 W poleceniu podanym przez slabegopingwina jest błąd, którego nie zauważyłem wcześniej rm /katalog wypisze tylko komunikat, że katalog nie jest plikiem. Jeśli nie boisz się poleceń kopiowanych z sieci to mogę podać frazę, która wyszuka i usunie wszystkie pliki mp3 (dokładnie pliki z rozszerzeniem mp3) z całego systemu: find / -name \*.mp3 -exec rm {} \;Polecenie szuka plików od głównego katalogu (/) z wzorcem nazwy *.mp3 i wykonuje na tych plikach polecenie "rm"Wykonanie jako zwykły user zasypie cię komunikatami o braku uprawnień. Wykonanie jako root... nie powinno nic zepsuć, ale osobiście nie ryzykowłabym. Jeśli chcesz to zrobić jako root, to lepiej dla pewności wyszukać pliki i przejrzeć dokładnie listę a dopiero potem usuwać poleceniem podanym wyżej. Samo wyszukanie i wylistowanie: find / -name \*.mp3 -print > /tmp/lista_plików.txt Plik /tmp/lista_plików.txt możesz obejrzec dowolnym edytorem tekstowym lub na terminalu poleceniami "more" lub "less". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Grudzień 17, 2014 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2014 Proszę, tak na początek przygody z linuksem: http://www.abclinux.com.pl/linux-komendy-i-polecenia-konsola/ O takich podstawowych komendach w sieci znajdziesz pełno informacji, czasem nawet na youtube można popatrzeć jak ktoś inny klika na maszynie wirtualnej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redspider Napisano Styczeń 7, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2015 Dzięki wam za odpowiedzi na pewno przeczytam lekture z komend. Mało ostatnio bywałem na forum a to dlatego że wyjazd miałem na święta i laptopa nie brałem ze sobą druga sprawa właśnie wczoraj zainstalowałem system na lapku (fedora) z nowym dyskiem ssd i zaczynam zabawę Mam jeszcze kilka pytań odnośnie instalacji sterowników ale to w osobnym temacie jeśli nic nie znajdę w necie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Styczeń 7, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2015 Redspider - tak z ciekawości - jaki ssd. I za ile kupiłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redspider Napisano Styczeń 7, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2015 Redspider - tak z ciekawości - jaki ssd. I za ile kupiłeś ? kingston 60 gb za 50 zł używany więcej mi nie trzeba do nauki systemu na lapku orginalny dysk wyciągłem żeby nie stracić danych i orginalnego win7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi