KBNN Napisano Styczeń 1, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2015 Zastosowałem się do rady kolegi sokar620 i okazało się, że… akmod z rpmfusion nie kompiluje się na moim systemie. Załączam log, bo mało co z niego rozumiem. http://pastebin.com/u89EBede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 1, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2015 Wygląda mi na to, że masz zainstalowany pakiet kernel-debug-devel. Sterowniki Nvidii nie działają na jądrach z włączonym debugowaniem. Spróbuj yum erase kernel-debug-devel\* i odpal przebudowę kmoda. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBNN Napisano Styczeń 1, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2015 Jezu, dziękuję . Wspomnę tylko, że żeby załadował się gdm musiałem… usunąć xorg.conf. No a kernel-debug cały trzeba było odinstalowywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Styczeń 2, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2015 A to dziwne, też mam pakiet kernel-debug-devel i kartę nVidii jak w podpisie, a moduły jądra budują się i działają bez problemów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBNN Napisano Styczeń 3, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2015 Ale chyba po prostu chodzi o to, że nie możesz zbootować systemu z jądrem debug, żeby sterowniki działały. Samo usunięcie tego pakietu nic mi nie dało. A jak przełączyłem się na inne jądro w grubie, wszysto poszło… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Styczeń 3, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2015 A dlaczego masz jądro debug zamiast zwykłego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KBNN Napisano Styczeń 4, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2015 Ah, po aktualizacji fedupem coś mi się popsuło i został mi kernel-core, na którym nie działała sieć… przyniosłem więc na pendrivie parę pakietów (może za dużo… ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Styczeń 4, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2015 Na pewno za dużo. Lepiej zmienić debug na zwykłe jajko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 4, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2015 Lepiej zmienić debug na zwykłe jajko...Z całą pewnością, chociażby ze względu na większą wydajność/szybkość działania normalnego jądra vs. jądro debug. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grinchi Napisano Styczeń 31, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2015 Witam, Jestem całkowicie nowicjuszem i proszę o pomoc w zainstalowaniu sterowników nividia. Karta 7600 gt jądro 3.18-201.fc21.x86_64 Po zainstalowaniu dodałem repozutorium rpmfusion (free i nonfree) i updatowałem (yum update). Sterownik instalowałem poleceniem: yum install akmod-nvidia-304xx "kernel-devel-uname-r == $(uname -r)" Po restarcie czarny ekran. Usunąłem sterownik poleceniem: yum remove xorg-x11-drv-nvidia-304xx potem reboot i tryb graficzny działa (ale nie na tym sterowniku co bym chciał) Czy coś robię źle??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 31, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2015 (edytowane) Czy coś robię źle???Wygląda dobrze. A może masz kernel-devel niespójny z kernel?pokaż rpm -qa kernel kernel-devel uname -r No i jesli stosujesz akmod, to czy masz zainstalowany kompilator gcc? rpm -qa gcc [EDIT]Poza tym możesz spróbować zainstalować gotową, skompilowaną paczkę kmod-nvidia-304xx Edytowane Styczeń 31, 2015 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grinchi Napisano Styczeń 31, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2015 Wygląda dobrze. A może masz kernel-devel niespójny z kernel?pokaż [jzajac@localhost ~]$ rpm -qa kernel kernel-devel kernel-3.18.3-201.fc21.x86_64 kernel-3.17.4-301.fc21.x86_64 kernel-devel-3.18.3-201.fc21.x86_64 [jzajac@localhost ~]$ uname -r 3.18.3-201.fc21.x86_64 No i jesli stosujesz akmod, to czy masz zainstalowany kompilator gcc? gcc-4.9.2-1.fc21.x86_64 Poza tym możesz spróbować zainstalować gotową, skompilowaną paczkę kmod-nvidia-304xx Próbowałem przedwczoraj (Poradnik_F20_Heisenbug) i efekt ten sam... Dzisiaj dopiero skorzystałem z podpowiedzi na http://rpmfusion.org/Howto/nVidia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grinchi Napisano Maj 1, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2015 Ktoś pomoże w temacie? Problem nie został rozwiązany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 1, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2015 A napisz jaki masz sprzęt? Nie masz przypadkiem laptopa z technologią optimus? Jeśli tak to poszukaj/poczytaj o Bumblebee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grinchi Napisano Maj 1, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2015 A napisz jaki masz sprzęt? Nie masz przypadkiem laptopa z technologią optimus? Jeśli tak to poszukaj/poczytaj o Bumblebee Nie to nie laptop optimus. Udało mi się dzisiaj zainstalować sterowniki nvidia dzięki temu poradnikowi: http://www.gt500.org/blog/post/fedora-21-and-the-nvidia-display-driver/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi