JanuszWo Napisano Maj 10, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2015 Szanowni Forumowicze! Lubię mieć nowe wersje Libreoffice. Najwięcej na komputerze piszę tekstów, różnych dokumentów. Jednak od wersji 4.4.2 nie mogę zainstalować poprawnie i potem używać programu. Do wersji 4.3 z różnymi numerkami na końcu nie miałem problemów absolutnie żadnych. Instalowałem pobrane ze strony http://www.documentfoundation.org/ pakiety rpm i wszystko śmigało. Od wersji 4.4.2 coś się popsuło. Problemy miałem już na fedorze 19. Teraz zainstalowałem fedorę 21 i jest to samo. Przy instalacji wywala bardzo dużo komunikatów (ale nie błędów). Po uruchomieniu interfejs programu jest nieczytelny, ma plamy, nakładki, przebitki spod spodu. Nie pomaga usuwanie ustawień, katalogów poprzednich wersji... Ktoś ma jakieś informacje, co się dzieje? Jakoś sobie można poradzić z tym? Pozdrawiam - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 10, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2015 Szanowni Forumowicze! Lubię mieć nowe wersje Libreoffice. Najwięcej na komputerze piszę tekstów, różnych dokumentów. Jednak od wersji 4.4.2 nie mogę zainstalować poprawnie i potem używać programu. Do wersji 4.3 z różnymi numerkami na końcu nie miałem problemów absolutnie żadnych. Instalowałem pobrane ze strony http://www.documentfoundation.org/ pakiety rpm i wszystko śmigało. Od wersji 4.4.2 coś się popsuło. Problemy miałem już na fedorze 19. Teraz zainstalowałem fedorę 21 i jest to samo. Przy instalacji wywala bardzo dużo komunikatów (ale nie błędów). Po uruchomieniu interfejs programu jest nieczytelny, ma plamy, nakładki, przebitki spod spodu. Nie pomaga usuwanie ustawień, katalogów poprzednich wersji... Ktoś ma jakieś informacje, co się dzieje? Jakoś sobie można poradzić z tym? Pozdrawiam - JanuszWo Te kominikaty i zrzuty ekranu mogą być ważne. wstaw.org i wklej.org mogą pomóc cije nam przekazać. Możesz też zrobić tak: skasuj libreoffice, które masz i zaintaluj nową wersję z Fedory 22: yum --enable-repo=updates-testing install libre-office libreoffice-langpack-pl Tylko upewnij się, że zależności nie zaktualizują ci przy tym połowy systemu . Jeśli nie będzie ich za dużo (a będzie trochę, głównie dotyczących javy openjdk), to śmiało instaluj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Maj 18, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2015 Te kominikaty i zrzuty ekranu mogą być ważne Powtórzyłem jeszcze raz instalację pakietów rpm z documentfoundation.org. Z konsoli skopiowałem takie rzeczy: /bin/update-desktop-database /bin/update-mime-database Unknown media type in type 'chemical/x-alchemy' Unknown media type in type 'chemical/x-cache' Unknown media type in type 'chemical/x-cactvs-ascii' Unknown media type in type 'chemical/x-cactvs-binary' Unknown media type in type 'chemical/x-cactvs-table' Unknown media type in type 'chemical/x-cdx' Unknown media type in type 'chemical/x-cdxml' Unknown media type in type 'chemical/x-chem3d' Unknown media type in type 'chemical/x-cif' Unknown media type in type 'chemical/x-cml' Unknown media type in type 'chemical/x-daylight-smiles' Unknown media type in type 'chemical/x-dmol' Unknown media type in type 'chemical/x-gamess-input' Unknown media type in type 'chemical/x-gamess-output' Unknown media type in type 'chemical/x-gaussian-input' Unknown media type in type 'chemical/x-gaussian-log' Unknown media type in type 'chemical/x-genbank' Unknown media type in type 'chemical/x-gulp' Unknown media type in type 'chemical/x-hin' Unknown media type in type 'chemical/x-inchi' Unknown media type in type 'chemical/x-inchi-xml' Unknown media type in type 'chemical/x-jcamp-dx' Unknown media type in type 'chemical/x-macromodel-input' Unknown media type in type 'chemical/x-mdl-molfile' Unknown media type in type 'chemical/x-mdl-rdfile' Unknown media type in type 'chemical/x-mdl-rxnfile' Unknown media type in type 'chemical/x-mdl-sdfile' Unknown media type in type 'chemical/x-mdl-tgf' Unknown media type in type 'chemical/x-mmcif' Unknown media type in type 'chemical/x-mol2' Unknown media type in type 'chemical/x-mopac-graph' Unknown media type in type 'chemical/x-mopac-input' Unknown media type in type 'chemical/x-mopac-out' Unknown media type in type 'chemical/x-msi-car' Unknown media type in type 'chemical/x-msi-hessian' Unknown media type in type 'chemical/x-msi-mdf' Unknown media type in type 'chemical/x-msi-msi' Unknown media type in type 'chemical/x-ncbi-asn1' Unknown media type in type 'chemical/x-ncbi-asn1-binary' Unknown media type in type 'chemical/x-ncbi-asn1-xml' Unknown media type in type 'chemical/x-pdb' Unknown media type in type 'chemical/x-shelx' Unknown media type in type 'chemical/x-turbomole-basis' Unknown media type in type 'chemical/x-turbomole-control' Unknown media type in type 'chemical/x-turbomole-coord' Unknown media type in type 'chemical/x-turbomole-grad' Unknown media type in type 'chemical/x-turbomole-scfmo' Unknown media type in type 'chemical/x-turbomole-vibrational' Unknown media type in type 'chemical/x-vmd' Unknown media type in type 'chemical/x-xyz' Unknown media type in type 'all/all' Unknown media type in type 'all/allfiles' mkdir: nie można utworzyć katalogu „/usr/share/icons/hicolor/icon-theme.cache”: Nie jest katalogiem mkdir: nie można utworzyć katalogu „/usr/share/icons/hicolor/index.theme”: Nie jest katalogiem /bin/gtk-update-icon-cache /bin/update-desktop-database /bin/update-desktop-database Mam nadzieję, że coś z tego wynika... Pozdrawiam - JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 18, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2015 Pobrałem 4.4.3 stąd → http://www.libreoffice.org/download/libreoffice-fresh/ Po rozpakowaniu, jako root cd <katalog z pakietami RPM> dnf install *.rpm Bez problemów. Fedora 22 x86_64. Pod F21 x86_64 też OK. Może zamiast korzystać z instalatora zrób to po prostu yumem albo dnfem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Maj 19, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2015 Pobrałem 4.4.3 stąd → http://www.libreoffice.org/download/libreoffice-fresh/ Po rozpakowaniu, jako root cd <katalog z pakietami RPM> dnf install *.rpm Ja mam fedorę 32 bitową. Zrobiłem cd <katalog z pakietami RPM> a potem rpm -ihv lib* Nie używałem dnf, yum, czy czego tam jeszcze. A może powienienem?? To nie jest jakiś przypadek. To samo miałem na poprzedniej fedorze. Pakiety zawsze prosto z documentfoundation.org JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 20, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2015 Yum albo dnf zawsze - chociażby ze względu na zależności. Sprawdź, bo nie sądzę, żeby to były jakieś istotne różnice między 32- a 64-bitową wersją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek-fedora10 Napisano Maj 22, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2015 To ja się podepnę pod temat LibreOffice. Jak zainstalować LibreOffice bez instalowania zależności w postaci OpenJDK, a zamiast tego zainstalować oryginalną Javę z Oracla? Pytam ponieważ muszę mieć Javę z Oracle bo na komputerze używam JBossa, który uruchamia się tylko na JDK z Oracle. Podczas próby zainstalowania LibreOffice zostaje automatycznie zainstalowana OpenJDK i zakłóca działanie JBossa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi