Darknek Napisano Maj 7, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2018 Po przejściu z F27 na F28 terminal nie chce się uruchomić. Odinstalowywałem i na nowo instalacji bez skutku. Macie jakis pomysł co można zrobić bo przechodzenie na ctrl +alt +F6 jest irytujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Maj 7, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2018 Zainstaluj chwilowo inny terminal z z pod niego uruchom gnome-terminal, zobacz co ci powie. Sprawdź tez czy jest możliwość zwiększenia poziomu debugowania(uzyj switch --help etc). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Maj 7, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2018 # Locale not supported by C library. Using the fallback 'C' locale. # Error constructing proxy for org.gnome.Terminal:/org/gnome/Terminal/Factory0: Error calling StartServiceByName for org.gnome.Terminal: Timeout was reached takie coś mi wypluwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 7, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2018 A spróbuj tak: localectl LANG=pl_PL.UTF-8 localectl gnome-terminal Jeżeli zadziała, to ustawimy locale na stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Maj 8, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2018 Niestety nie działa. Pokazuje mi, że język mam na polski ustawiony ale cześć systemu mam po angielsku mimo wszystko. A terminal jak nie działał to nie działa Teraz to bardziej mnie to niepełne tłumaczenie martwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 8, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2018 No to sprawdzimy. Napisz do terminala: env | grep LANG cat /etc/locale.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Maj 9, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2018 # env | grep LANG LANG=pl_PL.UTF-8 # cat /etc/locale.conf LANG="pl_PL.UTF-8" niby jest ok a polowe sytemu mam po angielsku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Maj 9, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2018 A co ci pokaże polecenie 'locale'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Maj 10, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2018 locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory LANG=pl_PL.UTF-8 LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Maj 10, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2018 Dla mnie dziwnie wygląda ten pierwszy błąd: locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Maj 15, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2018 Znalazłem w necie taką podpowiedź dnf install glibc-langpack-cs I teraz pojawia się taki błąd -bash: uwaga: setlocale: LC_TIME: nie można zmienić lokalizacji (pl_PL.UTF-8) Co ciekawe terminal dalej nie uruchamia się, ale znalazłem za to fajny zamiennik - Terminator teraz dodałem jeszcze rpm -qa | grep glibc glibc-langpack-en-2.27-8.fc28.x86_64 glibc-headers-2.27-8.fc28.x86_64 glibc-langpack-os-2.27-8.fc28.x86_64 glibc-devel-2.27-8.fc28.x86_64 glibc-common-2.27-8.fc28.x86_64 glibc-2.27-8.fc28.i686 glibc-2.27-8.fc28.x86_64 i okazuje się, że mam langpack-en więc doinstalowałem dnf install glibc-langpack-pl terminal zaczął działać i język zmienił się wszędzie na polski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 15, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2018 Sądzę, że czeski nie jest Ci potrzebny glibc-langpack-cs możesz odinstalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi