Gość Napisano Grudzień 21, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2018 NIE! To polecenie służy do wyświetlenia aktywnych repozytoriów w systemie. Repozytorium RPM-Fusion należy najpierw włączyć - instrukcja: https://rpmfusion.org/Configuration/ Potem możesz zainstalować sterowniki karty graficznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Grudzień 21, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2018 HAHAHHA Zainstalowałem Dla wszystkich początkujących użytkowników, oto instrukcja instalacji sterowników Nvidia do karty GeForce GTX 1050Ti Uruchamiamy terminala i nadajemy sobie uprawnienia: sudo su - po czym wpisujemy hasło do konta użytkownika Następnie włączamy repozytoria RPM fusion: sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm I na końcu instalujemy driver*: dnf install xorg-x11-drv-nvidia akmod-nvidia Następnie uruchamiamy ponownie komputer - system powinien uruchomić się z nowymi zainstalowanymi driverami Nvidii System już się nie zawiesza, dziękuję wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Grudzień 23, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2018 Skoro już wiadomo, że problemem jaki miałem z systemem była współpraca sterowników nouveau z kernelem -4.19 to czy już można powiedzieć w jakiej wersji kernela zostanie to naprawione? Czy społeczność pracuje nad rozwiązaniem tego problemu? Pytam m.in bo mam drugiego kompa z grafiką Nvidii i nie wiem czy bardziej nie opłaca się poczekać na poprawki z racji tego że jest to komputer mało używany .. Tylko dobrze byłoby wiedzieć jak długo by ocenić co robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 23, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2018 Trzeba patrzeć na wątek w bugzilli. Będzie napisane, kiedy dostaniemy rozwiązanie. Jedna z odpowiedzi sugeruje, że kernel 4.20 jest już w porządku, czyli czekamy do Fedory 30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Grudzień 23, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2018 Nie podałby ktoś link do tego wątku? Bo ja już nie jestem pewny który to, dostałem już kilka linków i to wtedy gdy dopiero diagnozowaliśmy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Grudzień 23, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2018 Tutaj masz przykładowy link do problemu podobnego do opisanego przez Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Grudzień 24, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2018 Widzę, że takich stron z błędami jest mnóstwo i nawet nie jest wiadome, która to opisuje mój problem.. Skąd więc wiadomo, że w kernel 4.20 moja karta będzie śmigać dobrze? Może ktoś mieć problem podobny ale nie ten sam czy źle myślę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Grudzień 24, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2018 57 minut temu, Toni napisał: Skąd więc wiadomo, że w kernel 4.20 moja karta będzie śmigać dobrze? Tak naprawdę to nie wiadomo. Przynajmniej do czasu gdy zostanie wypuszczony nowy kernel i go nie przetestujesz. Godzinę temu, Toni napisał: Może ktoś mieć problem podobny ale nie ten sam czy źle myślę? Dobrze myślisz. Ten sam problem może się różnie objawiać, ludzie mogą go różnie interpretować np. dla Ciebie komputer się zawiesił bo myszka i klawiatura przestała działać a ktoś inny może uznać że to problem z klawiaturą i myszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Grudzień 24, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2018 Rozumiem, ale generalnie jak SeeM napisał nie ma co liczyć na naprawę problemu przed wydaniem nowego kernela 4.20 czyli de facto Fedory 30? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Grudzień 24, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2018 4 minuty temu, Toni napisał: nie ma co liczyć na naprawę problemu przed wydaniem nowego kernela 4.20 Też niekoniecznie odpowiednia łatka może być zaaplikowana do kernela 4.19 a i kernel 4.20 myślę, że ma szansę na zawitanie do Fedory 29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi