zibi743 Napisano Maj 6, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2019 Witam. No właśnie. Czy można powiększyć taką partycję? Za nią jest 3,5 GB wolnego miejsca. Przy instalacji Fedory je przeoczyłem... Układ partycji w tym przypadku wygląda tak jak w plikach załącznika. Chciałbym powiększyć sdb5 o wolne miejsce. Chociaż KDE Partition Manager teoretycznie daje tąką możliwość, operacja nie była zablokowana ale chciałbym uniknąć problemów. Jeden znajomy mi radził stworzyć nową partycję w tym wolnym miejscu. Ale jak ją przypisać np. do /home...? partycje.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 7, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2019 Pewnie, że się da. Trzeba utworzyć nową partycję i rozszerzyć (i tak: lvm nie są partycjami, dlatego mogą wydawać się dziwne) wolumin home. Na tym zrzucie niewiele widać. Czy możesz wkleić wyniki z terminala dla: Cytuj lsblk pvdisplay lvdisplay Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Maj 8, 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2019 Może nie będzie takiego bałaganu jak załączę pliki *.txt lsblk.txt pvdisplay.txt lvdisplay.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 8, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2019 Nie mogę ich odczytać. Jeżeli nie chcesz bałaganić, najlepiej użyć https://pastebin.com/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Maj 9, 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2019 To nabałaganię:) #lsbk NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT sda 8:0 0 232,9G 0 disk ├─sda1 8:1 0 129,4G 0 part ├─sda2 8:2 0 466M 0 part └─sda3 8:3 0 103G 0 part sdb 8:16 0 931,5G 0 disk ├─sdb1 8:17 0 549M 0 part ├─sdb2 8:18 0 500G 0 part ├─sdb3 8:19 0 976M 0 part /boot ├─sdb4 8:20 0 1K 0 part └─sdb5 8:21 0 426,6G 0 part ├─fedora_localhost--live-root 253:0 0 46,6G 0 lvm / ├─fedora_localhost--live-swap 253:1 0 7,5G 0 lvm [SWAP] └─fedora_localhost--live-home 253:2 0 372,5G 0 lvm /home sr0 11:0 1 1024M 0 rom #pvdisplay --- Physical volume --- PV Name /dev/sdb5 VG Name fedora_localhost-live PV Size <426,56 GiB / not usable 4,00 MiB Allocatable yes PE Size 4,00 MiB Total PE 109198 Free PE 1 Allocated PE 109197 PV UUID ruE7P3-7F8E-UlpV-D7TT-6yec-6FGd-uQ0V62 #lvdisplay --- Logical volume --- LV Path /dev/fedora_localhost-live/home LV Name home VG Name fedora_localhost-live LV UUID AAnK9a-6GYv-Z7pJ-xon9-3LjH-idsI-PVx1vu LV Write Access read/write LV Creation host, time localhost-live, 2019-05-05 00:10:41 +0200 LV Status available # open 1 LV Size 372,53 GiB Current LE 95368 Segments 1 Allocation inherit Read ahead sectors auto - currently set to 256 Block device 253:2 --- Logical volume --- LV Path /dev/fedora_localhost-live/swap LV Name swap VG Name fedora_localhost-live LV UUID fBHYtj-gl1B-ZdFW-mICn-JXat-jWki-ddYWFm LV Write Access read/write LV Creation host, time localhost-live, 2019-05-05 00:10:52 +0200 LV Status available # open 2 LV Size 7,45 GiB Current LE 1908 Segments 1 Allocation inherit Read ahead sectors auto - currently set to 256 Block device 253:1 --- Logical volume --- LV Path /dev/fedora_localhost-live/root LV Name root VG Name fedora_localhost-live LV UUID HWK7q3-eA5y-bX88-cKlh-9dwS-HCYi-4YRf28 LV Write Access read/write LV Creation host, time localhost-live, 2019-05-05 00:10:52 +0200 LV Status available # open 1 LV Size <46,57 GiB Current LE 11921 Segments 1 Allocation inherit Read ahead sectors auto - currently set to 256 Block device 253:0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Maj 9, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2019 Można utworzyć nową partycje w pustym miejscu, partycja musi być typu "Linux LVM" następnie inicjujesz tą partycje poleceniem pvcreate, tak utworzony pv dodajesz do VG fedora_localhost-live poleceniem vgextend i ostatecznie powiększasz LV home poleceniem lvresize. Druga opcja to powiększenie partycji sdb5 o wolne miejsce można to zrobić za pomocą polecenia fdisk (nie polecam dla początkujących trzeba to zrobić w specyficzny sposób) lub za pomocą programu np. gparted a następnie powiększasz LV home poleceniem lvresize. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Maj 9, 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2019 Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem: Rozszerzyć partycję sdb5 (u mnie KDE Partition Manager) a potem z konsoli polecenie lvresize? Będąc w konsoli do jakiego katalogu przejść?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Maj 10, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2019 10 godzin temu, zibi743 napisał: Będąc w konsoli do jakiego katalogu przejść?... Nie musisz wchodzić do żadnego katalogu. Zanim cokolwiek zaczniesz robi radzę poczytać o LVM abyś sobie nie zepsuł systemu plików https://access.redhat.com/documentation/en-us/red_hat_enterprise_linux/8/html/configuring_and_managing_logical_volumes/index Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 10, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2019 Patrząc na rozkład partycji, to używasz DOSowej tablicy (tej z partycjami podstawowymi i rozszerzonymi). W tym przypadku to będzie mniej więcej tak. # fdisk /dev/sdb n (tworzy nową partycję) e (partycję rozszerzoną) Pierwszy i ostatni sektor zostaw tak jak jest, fdisk wykorzysta całe wolne miejsce. p (podglądasz jak wyglądają partycje) t (zmiania typ partycji) [tu trzeba podać jej numer] 8e (partycja Linux LVM) w (zapisujesz zmiany i wychodzisz) Fdisk przed niczym nie ostrzega, po prostu zapisuje zmiany i się zamyka. Zawsze możesz utworzyć partycje jakimś wygodniejszym narzędziem, typu gdisk, albo Gnome Disk. Teraz do rzeczy z LVM. # vgextend fedora_localhost-live /dev/nowa/partycja # lvextend /dev/fedora_localhost-live/home # lvdisplay (dla pewności) Nie wiem jaki system plików masz na /dev/feora_localhost-live/home. Tu dwa przykłady rozszerzania partycji: xfs_growfs /dev/fedora_localhost-live/home (dla xfs) resize2fs /dev/fedora_localhost-live/home (dla ext2, ext3 i ext4) Jest bardzo możliwe, że gdzie po drodze coś poplątałem, więc uważaj co robisz. No ale przynajmniej wiesz, gdzie szukać. Jeżeli ktoś zauważy błąd, poprawię powyższe. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Maj 10, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2019 12 minut temu, SeeM napisał: Jeżeli ktoś zauważy błąd, poprawię powyższe. Zapomniałeś o pvcreate na nowo utworzonej partycji, do lvextend (lub lvresize polecenia są tożsame) można dodać opcje -r wtedy automatycznie fs jest rozszerzany i niepotrzebne są ostatnie polecenia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Maj 10, 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2019 10 godzin temu, sunrise napisał: Nie musisz wchodzić do żadnego katalogu. Zanim cokolwiek zaczniesz robi radzę poczytać o LVM abyś sobie nie zepsuł systemu plików https://access.redhat.com/documentation/en-us/red_hat_enterprise_linux/8/html/configuring_and_managing_logical_volumes/index Dzięki. Uważnie to przeczytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Maj 10, 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2019 9 godzin temu, SeeM napisał: Patrząc na rozkład partycji, to używasz DOSowej tablicy (tej z partycjami podstawowymi i rozszerzonymi). W tym przypadku to będzie mniej więcej tak. # fdisk /dev/sdb n (tworzy nową partycję) e (partycję rozszerzoną) Pierwszy i ostatni sektor zostaw tak jak jest, fdisk wykorzysta całe wolne miejsce. p (podglądasz jak wyglądają partycje) t (zmiania typ partycji) [tu trzeba podać jej numer] 8e (partycja Linux LVM) w (zapisujesz zmiany i wychodzisz) Fdisk przed niczym nie ostrzega, po prostu zapisuje zmiany i się zamyka. Zawsze możesz utworzyć partycje jakimś wygodniejszym narzędziem, typu gdisk, albo Gnome Disk. Teraz do rzeczy z LVM. # vgextend fedora_localhost-live /dev/nowa/partycja # lvextend /dev/fedora_localhost-live/home # lvdisplay (dla pewności) Nie wiem jaki system plików masz na /dev/feora_localhost-live/home. Tu dwa przykłady rozszerzania partycji: xfs_growfs /dev/fedora_localhost-live/home (dla xfs) resize2fs /dev/fedora_localhost-live/home (dla ext2, ext3 i ext4) Jest bardzo możliwe, że gdzie po drodze coś poplątałem, więc uważaj co robisz. No ale przynajmniej wiesz, gdzie szukać. Jeżeli ktoś zauważy błąd, poprawię powyższe. Dzięki:) Aż wstyd gadać ale w windzie takie rzeczy robiłem bez problemu, rodzaj partycji odpowiedni dla tamtego systemu NTFS itd... A tu trzeba pomyśleć;) Na dev/fedora.. mam ext4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Maj 10, 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2019 8 godzin temu, sunrise napisał: Zapomniałeś o pvcreate na nowo utworzonej partycji, do lvextend (lub lvresize polecenia są tożsame) można dodać opcje -r wtedy automatycznie fs jest rozszerzany i niepotrzebne są ostatnie polecenia. O!:) Dobre ułatwienie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Maj 12, 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2019 W dniu 10.05.2019 o 09:39, SeeM napisał: Patrząc na rozkład partycji, to używasz DOSowej tablicy (tej z partycjami podstawowymi i rozszerzonymi). W tym przypadku to będzie mniej więcej tak. # fdisk /dev/sdb n (tworzy nową partycję) e (partycję rozszerzoną) Pierwszy i ostatni sektor zostaw tak jak jest, fdisk wykorzysta całe wolne miejsce. p (podglądasz jak wyglądają partycje) t (zmiania typ partycji) [tu trzeba podać jej numer] 8e (partycja Linux LVM) w (zapisujesz zmiany i wychodzisz) Fdisk przed niczym nie ostrzega, po prostu zapisuje zmiany i się zamyka. Zawsze możesz utworzyć partycje jakimś wygodniejszym narzędziem, typu gdisk, albo Gnome Disk. Teraz do rzeczy z LVM. # vgextend fedora_localhost-live /dev/nowa/partycja # lvextend /dev/fedora_localhost-live/home # lvdisplay (dla pewności) Nie wiem jaki system plików masz na /dev/feora_localhost-live/home. Tu dwa przykłady rozszerzania partycji: xfs_growfs /dev/fedora_localhost-live/home (dla xfs) resize2fs /dev/fedora_localhost-live/home (dla ext2, ext3 i ext4) Jest bardzo możliwe, że gdzie po drodze coś poplątałem, więc uważaj co robisz. No ale przynajmniej wiesz, gdzie szukać. Jeżeli ktoś zauważy błąd, poprawię powyższe. Chyba dziś mi to nie wyjdzie:) Muszę przerobić to jeszcze raz. Po utworzeniu nowej partycji fdiskiem typ LVM zapisałem i zamknąłem go. Po wykonaniu polecenia: #sudo pvcreate /dev/sdb6 dostałem coś takiego: WARNING: Device for PV LSpf0c-2Pmm-mhIo-eLfn-S603-Ajjm-8hEKWY not found or rejected by a filter. WARNING: Device for PV sdR3nf-AB2k-6KzS-kcRO-At3b-vNVQ-fMJfO2 not found or rejected by a filter. Couldn't find device with uuid LSpf0c-2Pmm-mhIo-eLfn-S603-Ajjm-8hEKWY. Couldn't find device with uuid sdR3nf-AB2k-6KzS-kcRO-At3b-vNVQ-fMJfO2. Physical volume "/dev/sdb6" successfully created. Coś robię źle. Nie może znaleźć urządzenia... Fizyczny wolumin utworzony pomyślnie... Wrócę do tego za tydzień. Proszę o nie zamykanie tematu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Maj 13, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2019 Pokaż wynik polecenia pvdisplay Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi