beschu Napisano Lipiec 7, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2019 Czy ktoś z Was zainstalował ydpdict na Fedorze? Niestety nie znalazłem ani gotowego pakietu dla Feodory 30 ani pakietu z binarkami, więc chcę go skompilować ze źródeł. Pragnę dodać, że nigdy nie bawiłem się w kompilację i jestem nowy w Fedorze . Źródła i instrukcję instalacji znalazłem tutaj: https://github.com/wojtekka/ydpdict Niestety po ściągnięciu źródeł z githuba nie potrafię sobie poradzić z kompilacją - wbrew instrukcji nie widzę w głównych katalogach "libydpdict" oraz "ydpdict" plików configure., tylko configure.ac. libydpdict-master]$ sudo ./configure sudo: ./configure: command not found libydpdict-master]$ ls AUTHORS autoclean.sh autogen.sh ChangeLog configure.ac COPYING FILE-FORMAT.md include Makefile.am misc NEWS pkgconfig README.md src TODO ydpdict-master]$ ls autoclean.sh autogen.sh config.rpath configure.ac contrib COPYING doc m4 Makefile.am mkinstalldirs po README.md src ydpdict.1.in ydpdict.conf.in ydpdict.pl.1.in W jaki sposób mogę ten program skompilować? Czy coś przeoczyłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Lipiec 7, 2019 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2019 Najpierw uruchom autogen.sh potem configure a na końcu make Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beschu Napisano Lipiec 7, 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 7, 2019 Po doinstalowaniu "automake" i "libtool" udało się uruchomić autogen.sh. Następnie ./configure, make i make install i tak "libydpdict" udało się zainstalować. Niestety przy samym "ydpdict" krzaczy się teraz przy "make": make[2]: Entering directory '/home/costam/Desktop/ydpdict-master/ydpdict-master/src' /bin/sh ../libtool --tag=CC --mode=link gcc -Wall -g -O2 -DHAVE_CONFIG_H -I/usr/local/include -DSYSCONFDIR=\"/usr/local/etc\" -g -O2 -DHAVE_CONFIG_H -o ydpdict ydpdict-ydpconfig.o ydpdict-ydpsound.o ydpdict-ydpdict.o ydpdict-xmalloc.o ydpdict-adpcm.o -lm -lncursesw -L/usr/local/lib -lydpdict -lao -lncursesw libtool: error: unsupported hardcode properties See the libtool documentation for more information. Fatal configuration error. Jakieś pomysły? Doinstalowałem g++ i nie pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beschu Napisano Maj 7 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7 sudo ./autogen.sh sudo ./configure sudo make sudo make install I zadziałało. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 8 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8 Ło panie, ale to trwało. (-: Polecam dodawanie parametru --prefix przy configure, żeby aplikacja instalowała się we wskazanym katalogu. Czasami jest to uciążliwe, jeżeli inne aplikacje jej potrzebują, bo trzeba im wskazywać ścieżki do plików, ale łatwiej wówczas taki program odinstalować. W twoim przypadku musisz zachować archiwum ze źródłami, żeby móc na nich wykonać "make uninstall". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beschu Napisano Maj 13 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 13 Dzięki! Zapodałem: sudo ./configure --prefix /opt/ydpdict i rzeczywiście ślicznie się zainstalowało w opcie. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi