slabypingwin Napisano Luty 12, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2020 Przy pierwszym dziś uruchomieniu F 31 wszystko było dobrze ale drugie dziś uruchomienie F31 zakończyło się porażką . Wywaliło taki błąd jak na dołączonej fotce ; Próbowałem też uruchomić z przedostatnim jądrem , ale to nic nie zmienia , wywala ten sam błąd ..... Jakieś porady ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Luty 12, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2020 Musisz w tej konsoli uruchomić journalctl i może w logach będzie więcej informacji, z tego screena nic nie wynika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Luty 17, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2020 Żeby zrozumieć te komunikaty , to trzeba dobrze znać angielski . Mi łatwiej jest zainstalować inną dystrybucję od nowa niż tłumaczyć różne logi , które są po angielsku . Usunąłem więc F 31 i zastąpiłem ją *buntu Cytuj darek@darek-JV71TR:~$ cat /etc/issue Ubuntu 18.04.4 LTS \n \l Jeśli w przyszłości F 32 będzie mniej awaryjnym systemem , niż obecna fedorka , to może ją przetestuję ....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 17, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2020 7 godzin temu, slabypingwin napisał: Żeby zrozumieć te komunikaty , to trzeba dobrze znać angielski . Mi łatwiej jest zainstalować inną dystrybucję od nowa niż tłumaczyć różne logi , które są po angielsku . Usunąłem więc F 31 i zastąpiłem ją *buntu Jeśli w przyszłości F 32 będzie mniej awaryjnym systemem , niż obecna fedorka , to może ją przetestuję ....... Zapewmian, że initramfs w Ubuntu również nie zawiera spolszczenia. Ale życzę powodzenia. mam też pewną teorię dotyczącą Twojej Fedory. W zeszłym tygodniu zepsuła mi się partycja /home. Jakiś "Gieniusz Król Junior Tu Stoji" wymyślił, że fsck, który miałby ją naprawić ma limit czasu około 7 sekund. Błędów było sporo, a a partycja ma 1 terabajt, więc naprawa się nie udawała i lądowałem w takim właśnie prompcie. . Uruchomiłem system z płytki Live, lukOpenowałem partycje, zrobiłem fsck, uruchomiłem ponowine i system działa. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Luty 19, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2020 Seem - mi nie zależy na spolszczeniu , a tylko na tym by każdy linux , po zainstalowaniu aktualizacji - normalnie , w trybie graficznym się uruchamiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Kwiecień 3, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2020 W dniu 12.02.2020 o 13:40, slabypingwin napisał: Przy pierwszym dziś uruchomieniu F 31 wszystko było dobrze ale drugie dziś uruchomienie F31 zakończyło się porażką . Wywaliło taki błąd jak na dołączonej fotce ; Próbowałem też uruchomić z przedostatnim jądrem , ale to nic nie zmienia , wywala ten sam błąd ..... Jakieś porady ? Odgrzeję temat. Czas ponury, trzeba coś skrobnąć siedząc w domu. Miałem dzisiaj to samo. Wpisywane komendy z podpowiedzi systemu nic nie dawały. Przeczytałem : W dniu 17.02.2020 o 20:50, SeeM napisał: ... W zeszłym tygodniu zepsuła mi się partycja /home. Jakiś "Gieniusz Król Junior Tu Stoji" wymyślił, że fsck, który miałby ją naprawić ma limit czasu około 7 sekund. Błędów było sporo, a a partycja ma 1 terabajt, więc naprawa się nie udawała i lądowałem w takim właśnie prompcie. . Uruchomiłem system z płytki Live, lukOpenowałem partycje, zrobiłem fsck, uruchomiłem ponowine i system działa. No i myślę sobie, że co? Ano, że nic mi to nie mówi. Podpinam pena z FC31 i działa. Ale o co gościowi chodzi z tym lukOpenowałem partycje to nie wiem. Pogooglowałem na temat fsck i znalazłem. Po zalogowaniu się na root`a (na wykrzaczonym systemie, nie na live) wklepałem: fsck -fyC /dev/sda Na razie śmiga. Doczytałem więcej i przyczyną prawdopodobnie było nie wyłączenie komputera na bateryjce (komunikat BIOS przy włączaniu dzisiaj: krytyczny stan akumulatora). W ustawieniach wygaszacza ekranu nie miałem wyłączania przy stanie krytycznym. SeeM dzięki, gdyby nie Twój post, to pewnie bym nie szukał, tylko stawiał system od nowa. Pozdrawiam i zdrówka wszystkim życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 4, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2020 10 godzin temu, waldis napisał: Odgrzeję temat. Czas ponury, trzeba coś skrobnąć siedząc w domu. No i myślę sobie, że co? Ano, że nic mi to nie mówi. Podpinam pena z FC31 i działa. Ale o co gościowi chodzi z tym lukOpenowałem partycje to nie wiem. Pogooglowałem na temat fsck i znalazłem. Po zalogowaniu się na root`a (na wykrzaczonym systemie, nie na live) wklepałem: fsck -fyC /dev/sda Na razie śmiga. Doczytałem więcej i przyczyną prawdopodobnie było nie wyłączenie komputera na bateryjce (komunikat BIOS przy włączaniu dzisiaj: krytyczny stan akumulatora). W ustawieniach wygaszacza ekranu nie miałem wyłączania przy stanie krytycznym. SeeM dzięki, gdyby nie Twój post, to pewnie bym nie szukał, tylko stawiał system od nowa. Przepraszam, czasami używam bardzo dziwnej gramatyki przy spolszczaniu słów. Jeżeli fsck musisz wykonać więcej, niż raz na miesiąc, to czas podejrzeć sprawność dysku. smartctl -t long /dev/sda (poczekaj do godziny, którą poda) smartctl -a /dev/sda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Kwiecień 6, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2020 Nie, nie musiałbym pewnie tego robić, gdybym, jak pisałem, miał inne ustawienia zasilania z akumulatora. Sprzęt jest nowy (dopiero 3 z 10 rat poszły , system też (fabrycznie był Ubuntu, nawet śmigał). Swoją drogą ten journalctl to łatwy do ogarnięcia nie jest. Dobrze, że ten fsck na czerwono się wyświetlił. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 6, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2020 6 godzin temu, waldis napisał: Swoją drogą ten journalctl to łatwy do ogarnięcia nie jest. Dobrze, że ten fsck na czerwono się wyświetlił. Idzie się przyzwyczaić. Wyjście działa tak samo jak less, więc /szukanywyraz [enter] [n] to podstawa i często nim sobie pomagam. Polecam też: journalctl -r (linijki od tyłu) joufnalctl -f (logi na żywo) journalctl --since "2020-04-02 10:00" --until "2020-04-04 12:00" (przedział czasowy) journalctl -u sshd (konkretna usługa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi