Jump to content

Problemy z kernelem 5.3+

MarcinJC
 Share

Recommended Posts

Do jakiegoś czasu zmagam się problemem aktualizacji kernela. Ostatnia wersja kernela której chodzi poprawnie to 5.2.18-200.fc30. Przy próbie uruchomienia nowszego kernela widzę tylko czarny ekran i sprzęt się nie bootuje.

Argumenty kernela (zarówno 5.2 jak i nowszych to: "ro rd.driver.blacklist=nouveau modprobe.blacklist=nouveau nvidia-drm.modeset=1 resume=/dev/mapper/fedora-swap rd.lvm.lv=fedora/root rd.lvm.lv=fedora/swap rhgb quiet"

Konfiguracja sprzętowa to:
MSI GV62 8RE-052XPL
Intel Core i7-8750H
NVIDIA GeForce GTX 1060 + Intel UHD Graphics 630
16 Gb RAM

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Czarny ekran nie znaczy, że system się nie uruchamia. Możliwe, że sterowniki nvidii szwankują, a poza tym wszystko działa.

Logi z dzisiejszego uruchomienia systemu będziesz miał w

sudo journalctl --since "2020-02-24 00:00"

zaraz po linijce -- Reboot -- . Czerwone linijki oznaczają jakieś błędy. Jeżeli masz dwa komputery, albo telefon z programem Connectbot, możesz nawet zalogować się przez ssh na komputer z nvidią i debugować na bieżąco. Ja tak robiłem z jedną kartą graficzną, która sprawia mi problemy.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi

17 godzin temu, sunrise napisał:

Używasz obu kart, czy tylko jednej?

W jakiej wersji masz sterowniki nvidii?

Używam obu kart - przełączam je za pomocą bumblebee

Sterowniki NVIDIA w WERSJI 440.59-1.fc31

13 godzin temu, SeeM napisał:

Czarny ekran nie znaczy, że system się nie uruchamia. Możliwe, że sterowniki nvidii szwankują, a poza tym wszystko działa.

Logi z dzisiejszego uruchomienia systemu będziesz miał w

sudo journalctl --since "2020-02-24 00:00"

zaraz po linijce -- Reboot -- . Czerwone linijki oznaczają jakieś błędy. Jeżeli masz dwa komputery, albo telefon z programem Connectbot, możesz nawet zalogować się przez ssh na komputer z nvidią i debugować na bieżąco. Ja tak robiłem z jedną kartą graficzną, która sprawia mi problemy.

Po dopaleniu kernela dysk nie pracuje więc raczej system się nie bootuje

Dzisiaj zrobiłem: wyłączyłem kompa (kernel 5.2),  odczekałem minutę, odpaliłem (kernel 5.5.5), znowu odczekałem minutę i odpaliłem działający kernel 5.2

Efekt - kompletny brak zapisów z odpalenia kernela 5.5.5 (zamieszczam zrzut ekranu)

Jedna rzecz mnie zastanowiła - pomiędzy uruchomieniami zmieniła się godzina - odstęp był 3-minutowy a w dzienniku jest godzina i 3 minuty

Screenshot_20200225_083409.png

Przy bootowaniu kernela 5.5.5 spróbuj usunąć z parametrów kernela parametry rhgb quiet (w menu grub naciskasz e, po edycji bootujesz naciskając ctrl-x).

Może wtedy wyświetli się więcej informacji. Możesz również spróbować usunąć parametry rd.driver.blacklist=nouveau modprobe.blacklist=nouveau nvidia-drm.modeset=1

W katalogu /lib/modules/ masz moduły jądra zobacz czy w 5.5.5 jest w ogóle moduł nvidii(porównaj z działającym kernelem)

Jeżeli możesz wyłącz jedną z kart w laptopie i zobacz czy system startuje, potem wyłącz tą drugą kartę i zobacz czy system startuje.

19 godzin temu, sunrise napisał:

Przy bootowaniu kernela 5.5.5 spróbuj usunąć z parametrów kernela parametry rhgb quiet (w menu grub naciskasz e, po edycji bootujesz naciskając ctrl-x).

Może wtedy wyświetli się więcej informacji. Możesz również spróbować usunąć parametry rd.driver.blacklist=nouveau modprobe.blacklist=nouveau nvidia-drm.modeset=1

W katalogu /lib/modules/ masz moduły jądra zobacz czy w 5.5.5 jest w ogóle moduł nvidii(porównaj z działającym kernelem)

Jeżeli możesz wyłącz jedną z kart w laptopie i zobacz czy system startuje, potem wyłącz tą drugą kartę i zobacz czy system startuje.

Po usunięciu "rhgb quiet" nie pojawiły się żadne wpisy ani na ekranie ani w dzienniku.

Uruchamiałem kernel z różną kombinacją opcji (usuwałem je wszystkie, pojedynczo i po dwie naraz) niestety efekt jest ten sam - czarny ekran i system się nie bootuje.

Nie mam możliwości wyłączenia którejkolwiek z kart graficznych.

Co to tych modułów to nie wiem jak to sprawdzić. W katalogach są pliku "modules+" przeszukałem kilka z nich pod kątem wpisów NV i takie wpisy tam są (zarówno dla działającego kernela jak i niedziałającego).
Przejrzałem oba katalogi /lib/modules/<kernel>/extra i w obu są moduły nVidia, natomiast są między nimi różnice (zrzut ekranu)

Jeżeli nie o to chodziło to proszę daj znać jak mogę to zrobić.

Dodatkowo w home znalazłem plik log.kernel.txt (dla 5.5.5) i w nim jest wpis:
Feb 24 08:31:49 mjc-gv62-fed systemd-inhibit[21544]: Building and installing nvidia-kmod#033[60G[#033[1;32m  OK  #033[0;39m]
więc prawdopodobnie moduł NV został poprawnie zbudowany i zainstalowany.

Ponadto przeczytałem post dotyczący problemów z kernelem 5.5.5 i procesorami intela.

Poszczególne komendy zwracają u mnie następujące informacje, więc zgonie z postem nie powinno być problemów

cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_setspeed
<unsupported>
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors
performance powersave
cat /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_governor
powersave

Screenshot_20200226_111046.png

Panowie dziękuję bardzo za zaangażowanie w mój problem.

Problem rozwiązała aktualizacja BIOSu. 

Wprowadzone zmiany do BIOSu to (może się komuś przyda na przyszłość):

1. Update CPU Microcode version to 906EA:B4, 906EC:AE, 906ED:B8.
2. Update CPU Microcode version for Intel-SA-00233 (it's called Zombieload, MDS).