Jump to content

Oczy bolą od pracy na ... Huawei D Ryzen i Radeon Vega8

Piotrek79
 Share

Recommended Posts

Osobiście nigdy z czymś takich się nie spotkałem - a jak zbyt jasny ekran to go przyciemniam.

@SeeM a czy to nie przypadkiem celowe pokazanie jak jakikolwiek Linux na oczy i zdrowie szkodzi? - a Windows jest cool i boski? - takich zapytań będzie coraz to więcej - ZOBACZYCIE sami.

Trole opłacani przez kogoś tam pisząc nieprawdę oczerniają Linuxa a wygładzają inne OS (Windka, Mac) - to niby niewinne ale gdy ktoś zadaje takie pytanie jak

"Mam Fedora 31 i podczas korzystania bolą mnie oczy od patrzenia w ekran. W Windows 10 wszystko śmiga ok i nie ma problemów"

- i nawet zamiast Fedorę to napisano Fedora ??? - może ten ktoś -to polskiego języka nie zna a google translator mu tak przetłumaczył

• Downvote 1

• Jonshu changed the title to Oczy bolą od pracy na ... Huawei D Ryzen i Radeon Vega8
W dniu 27.04.2020 o 11:48, Piotrek79 napisał:

Mam Fedora 31 i podczas korzystania bolą mnie oczy od patrzenia w ekran... Próbowałem Linux Mint, Ubuntu i wszędzie ten sam problem.... 

AMD prowadzi jakąś dziwną politykę sterownikową, dodając kod do jądra linuxa. Prawdopodobnie w Linuxie pracujesz na jakimś sterowniku standardowym, a na tym nie daje się pracować.
Poszukaj na Support forum AMD np.:
https://community.amd.com/thread/245588

Na stronie AMD jest też jakieś oprogramowanie, ale tylko dla niektórych dystrybucji:
https://www.amd.com/en/support/graphics/radeon-rx-vega-series/radeon-rx-vega-series/radeon-rx-vega-64

• 2 months later...

Na Lenovo V155 z Athlonem 330U i Vega mialem to samo. Przepraszam za brak polskich znakow, chwilowo mam klawiature bez prawego ctrl i alt. Wracajac do tematu, nic mi nie pomoglo. Laptopa mialem 10dni w marcu i oddalem nazad do sklepu. Obraz byl cacy tylko i wylacznie na Windows 10 i Windows 8.1. Reszta systemow jak Windows7 czy ktorys z linuxow (sprawdzalem Ubuntu, Mint, Manjaro, Debiana i Fedore) miala rozmyty obraz, jakby na natywnej 1920x1080 ustawic np.1600x900, identyczny efekt. Czesciowo pomoglo mi skalowanie do 133% natywnej, zmiana dpi czcionek ze standardowego 96 na 86 oraz wymiana systemowych czcionek na SegoeUI z Windowsa. W efekcie koncowym jakos to juz wygladalo ale nadal brakowalo ostrosci na standardowych sterownikach linuxowych. Nie udalo mi sie tez nic z mieszaniem vesa i innych. Oddalem sprzet do sklepu i wzialem model tylko z integra Intela, wszystkie problemy jak reka odjal. Przy okazji dodam ciekawostke: Athlon 300U byl wydajnosci jakby to ladnie ujac: Semprona 2200+, takiego sprzed prawie 16lat. Myslalem ze mnie szlag trafi 100% zajetosci procka przy byle pierdolce. Ten proc i ta cala Vega nie maja szans chocby do jakiegos Core2Duo od Intela a wydajnosc realna i rzeczywista Vegi byla na poziomie mniejszym anizeli stare HD4600 od konkurencji. Vega oblala wszystkie benchmarki z ostrym minusem w stosunku do HD4600. Nigdy wiecej nie nabiore sie na AMD, oni maja dobra reklame i cene, to wszystko bo przy wirtualizacji Athlon umieral doslownie.