JanuszWo Napisano Sierpień 6, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2020 Przepraszam! Nie mam nagle drugi dzień dźwięku na fedorze 31. Na takiej samej fedorze, ale wersja live nie mam problemów. Działa wszystko, co ma związek z odtwarzaniem multimediów. Nie rozumiem. Proszę o pomoc. JanuszWo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max2491 Napisano Sierpień 8, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2020 Trochę więcej szczegółów..... Instalacja była z wersji live? Co widać w System->Preferencje->Sprzęt->Dźwięk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Sierpień 9, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 9, 2020 Więcej szczegółów Instalacja była bardzo dawno temu z płyty. Przechodzę kolejne aktualizacje od wersji 2... nie pamiętam której. Płytkę live 31 użyłem, bo ostatnio instalowałem fedorę na innym komputerze. Chciałem zwyczajnie sprawdzić, czy mi karta muzyczna nie padła. gnome-control-center pokazuje, że programy odtwarzają dźwięk. Ale nic nie słychać. Widać, że gra (skaczą beleczki) wszystko od vlc po firefoxa. Test głośników niby się odbywa, ale nic nie słychać. Wyjście jest poprawne, bo używam: lspci 07:03.0 Multimedia audio controller: Creative Labs EMU10k2/CA0100/CA0102/CA10200 [Sound Blaster Audigy Series] (rev 03) 07:03.1 Input device controller: Creative Labs SB Audigy Game Port (rev 03) Myślałem, że może to jakiś znany ostatnio bug się pojawił, więc nie podawałem szczegółów. Bo wszystko działało bezproblemowo, a tu taka niespodzianka upierdliwa. moje uname -r 5.7.11-100.fc31.x86_64 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max2491 Napisano Sierpień 19, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2020 Widzę 2 drogi ataku problemu: 1) Brute force: a) start sytemu z najstarszą wersją jądra. W menu startowym grub-a są do wyboru 3 ostatnie wersje. b) hard: instalacja systemu od zera z płytki live31 i inkrementalna aktualizacja. Początkowo dźwięk powinien być OK, a po którejś aktualizacji padnie. W ten sposób zostanie zlokalizowany soft odpowiedzialny za zamilknięcie komputera, 2) To odległy strzał: warto ew. spróbować oprogramowania do poprawy jakości dźwięku: https://fedoramagazine.org/tune-up-your-sound-with-pulseeffects-speakers/. PS.: Pewnie już sobie poradziłeś sam. Daj znać na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Sierpień 23, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2020 W dniu 19.08.2020 o 20:32, max2491 napisał: Widzę 2 drogi ataku problemu: 1) Brute force: a) start sytemu z najstarszą wersją jądra. W menu startowym grub-a są do wyboru 3 ostatnie wersje. b) hard: instalacja systemu od zera z płytki live31 i inkrementalna aktualizacja. Początkowo dźwięk powinien być OK, a po którejś aktualizacji padnie. W ten sposób zostanie zlokalizowany soft odpowiedzialny za zamilknięcie komputera, 2) To odległy strzał: warto ew. spróbować oprogramowania do poprawy jakości dźwięku: https://fedoramagazine.org/tune-up-your-sound-with-pulseeffects-speakers/. PS.: Pewnie już sobie poradziłeś sam. Daj znać na forum. Dziękuję, za czas poświęcony na odpowiedź. Instrukcji w internecie jest kilka (set?). Nie wiedziałem, którą wybrać. Nad każdą instrukcją można spędzić morze czasu i uzyskać zerowy efekt. Pisząc na forum miałem nadzieję na odpowiedź typu: "z najnowszego jądra usunięto "cośtam" i musisz to sobie jakoś sam załadować", albo jakiejś innej wyjaśniającej i ukierunkowującej odpowiedzi. Nawet teraz sobie myślę, że ci, co wiedzą o co chodzi to nie zabrali głosu w tym wątku. Ja mam niejasność, lubię wiedzieć, co się stało, że było ok i przestało być ok. Po angielsku wszystkiego nie rozumiem, nie czytam stron dla deweloperów. A myślałem, że tu są osoby, co czytają takie strony. Posiadanie dźwięku w komputerze nie jest jakąś geekowską fanaberią, ale potrzebą dnia codziennego. Na dzisiaj moje pytanie zasadnicze: Czy aktualizacja lub instalacja od nowa fedory 32 mi pomoże na problemy z dźwiękiem? Nie mam w zapasie komputera z windows. To jest jedyny mój komputer, na którym pracuję. Zaraz kończy mi się urlop a ja nie mam narzędzia do pracy. Instalowałem jakieś alsamiksery, pavucontrole..., pulse... i inne takie. Efektu brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Sierpień 23, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2020 Podaj co zwraca polecenie pactl list Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Sierpień 23, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2020 Wynik polecenia w załączniku. polecenie_pa.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Sierpień 23, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2020 37 minut temu, JanuszWo napisał: Wynik polecenia w załączniku. polecenie_pa.txtUnavailable Nie można go pobrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Sierpień 23, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2020 Używałem "Przeciągnij tutaj aby załączyć lub dodaj pliki..." Teraz zrobiłem to jeszcze raz. To plik tekstowy z wynikami polecenia. polecenie_pa.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Sierpień 24, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2020 Ciągle to samo, wstaw normalnie jako kod w edytorze <> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Sierpień 24, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2020 Plik wynikowy na ponad 500 linii. Nie załącza się dokument, nie wchodzi jako kode. Załączam link do dysku google. https://drive.google.com/file/d/1shsKRTPiuDQmzKBwKIBfW72BSY2gLxJO/view?usp=sharing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Sierpień 24, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2020 Podaj jeszcze wynik polecenia pactl info Czy jeżeli wybierzesz jako wyjście HDMI to masz dźwięk? Czy po uruchomieniu odtwarzania dźwięku i uruchomieniu polecenia pactl list masz w 0. odpływ lub 1. odpływ masz stan RUNNING zamiast SUSPENDED oraz czy pojawia się "sekcja" zaczynająca się linią <tu jakieś cyfry>. odpływ wejścia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszWo Napisano Sierpień 25, 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2020 [user@localhost ~]$ pactl info Ciąg serwera: /run/user/1000/pulse/native Wersja protokołu biblioteki: 33 Wersja protokołu serwera: 33 Czy jest lokalny: tak Indeks klienta: 9 Rozmiar kafla: 65472 Nazwa użytkownika: nnaa Nazwa komputera: localhost.localdomain Nazwa serwera: pulseaudio Wersja serwera: 13.99.1-rebootstrapped Domyślne określenie próbki: s16le 2 k 44100 Hz Domyślna mapa kanałów: front-left,front-right Domyślny odpływ: alsa_output.pci-0000_07_03.0.analog-stereo Domyślne źródło: alsa_output.pci-0000_07_03.0.analog-stereo.monitor Ciasteczko: 30c1:495e Ale jako root to mam takie coś [root@localhost ~]# pactl info Połączenie się nie powiodło: Odrzucono połączenie pa_context_connect() się nie powiodło: Odrzucono połączenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Sierpień 25, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2020 29 minut temu, JanuszWo napisał: Ale jako root to mam takie coś To jest akurat OK. Ogólnie wszystko wygląda w porządku. Sprawdź jeszcze te punkty które wspomniałem wcześniej W dniu 24.08.2020 o 14:48, sunrise napisał: Czy jeżeli wybierzesz jako wyjście HDMI to masz dźwięk? Czy po uruchomieniu odtwarzania dźwięku i uruchomieniu polecenia pactl list masz w 0. odpływ lub 1. odpływ masz stan RUNNING zamiast SUSPENDED oraz czy pojawia się "sekcja" zaczynająca się linią <tu jakieś cyfry>. odpływ wejścia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
max2491 Napisano Sierpień 27, 2020 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2020 Rzuć okiem na dłuższą dyskusję: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=220668 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi