@SeeM 112 Report post Posted February 3 No, jeszcze tak nie do końca , ale powoli się szykuję. Nie ma jeszcze nawet obrazów ISO. Plan jest taki, żeby przeinstalować system na domowym blaszaku i zamiast mdadm dla partycji /home zastosować btrfs do wszystkiego. Pojawiają się pierwsze nowości, które zaczynają z tego korzystać, między innymi copy on write podczas instalowania oraz aktualizowania pakietów rpm. No i btrfs działą tak samo dobrze na sześciodyskowym serwerze, co na karcie pamięci w raspberrypi, które planuję wyposażyć w Fedorę i to również chciałbym przeprowadzić na wersji 34. Fedora 34 zostanie prędzej, czy później sforkowana jako CentOS 9, a potem RHEL 9 oraz wszelakie klony, więc jest to taki ładny początek nowego, małego rozdziału w historii Linuksa. Macie jakieś swoje plany dla Fedory 34? Quote Share this post Link to post Share on other sites
sunrise 81 Report post Posted February 3 Ja chyba też zainstaluje f34 od nowa, bo ciągle tylko aktualizacje, chyba już od f20. Czas na zmiany. Ciekawe czy będzie, można wybrać w f34 server również BTRFS, bo w f33 było to nie możliwe. Co do CentOS/RHEL 9 wątpię by była możliwość instalacji na BTRFS przecież dopiero co z niego zrezygnowali i wybrali XFS. Ciekawe co z KVDO też wcześniej go promowali, ale rozwój coś ostatnio przystopował, ostatnie commity są z listopada. Testowałem go na Fedorze, ale jeżeli mam być szczery, to szału nie było. Transfery na ssd ze dwa razy wolniejsze, niż na innym fs, dodatkowo wysokie obciążenie cpu (softirq) w czasie gdy nic nie było robione. Quote Share this post Link to post Share on other sites