NoRobot Napisano Kwiecień 3, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2021 Czy jest możliwa zmiana nazwy już istniejącego użytkownika w systemie, a jeżeli tak, to jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Kwiecień 3, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2021 Bez problemu: sudo usermod -l newname oldname sudo groupmod -n newname oldname Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NoRobot Napisano Kwiecień 3, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2021 Dzięki, ale to nie okazało się takie proste. Po wykonaniu tych dwóch poleceń nie mogłem się już do siebie zalogować. Trochę kombinowałem, ale zakończy się to reinstalacją systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Kwiecień 5, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2021 No tak, pewnie trzeba by jeszcze ustawić katalog domowy: usermod -d /home/newuser -m newuser Najwidoczniej nazwa katalogu domowego musi być taka sama jak nazwa użytkownika. Da się to obejść bez reinstalacji – zaloguj się na roota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Kwiecień 5, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2021 10 minut temu, tomcio napisał: Najwidoczniej nazwa katalogu domowego musi być taka sama jak nazwa użytkownika Nie musi. Wcześniejsze polecenia powinny wystarczyć. Pytanie do tomcio nie mogłeś się zalogować na konsoli czy do interfejsu graficznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Kwiecień 5, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2021 @sunrise przyznaję, trochę się rozpędziłem – nigdy jakoś nie bawiłem się w zmianę nazwy użytkownika. Dopiero teraz jak to sobie na szybko przetestowałem to działa bez konieczności zmiany katalogu domowego, zarówno w GUI jak i w terminalu. Tak na dobre to nawet nie trzeba zmieniać grupy. Jedyny problem może być taki, że usermod nie zmieni nazwy użytkownika, bo jego procesy są aktywne gdzieś w tle – trzeba je wpierw ubić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NoRobot Napisano Kwiecień 5, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2021 Robiłem co mogłem, siedziałem nad tym do późna w nocy. Na drugi dzień reinstalacja systemu i wszystko OK. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 6, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2021 Ja w takich wypadkach robię dowiązanie: ln -s /home/staryuser /home/nowyuser I daję uprawnienia dla nowegousera: chown -R nowyyser:nowyuser /home/staryuser chmod 700 /home/staryuser Różne programy mają często wbite na sztywno ścieżki do konfiguracji, czy katalogów tymczasowych i potrzebują również starej ścieżki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi