NoRobot Napisano Kwiecień 17, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2021 Szukałem na Forum, ale to wszystko są wpisy z odległych epok. Chciałbym prosić o jakieś aktualne wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Kwiecień 17, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2021 Ja nic nie robię, ale jeżeli chcesz możesz je usunąć. Istnieje też specjalistyczne narzędzie do obsługi tych plików i w nim, możesz usunąć, połączyć i zastąpić, nazwa się rpmconf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NoRobot Napisano Kwiecień 17, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2021 Dzięki :-) A jeśli nic nie robisz, to nie wpływa negatywnie na system? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Kwiecień 17, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2021 24 minuty temu, NoRobot napisał: to nie wpływa negatywnie na system? Nie. Oprócz tego, że oczywiście zajmuje miejsce na dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 18, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2021 Pliki rpmnew są tworzone podczas aktualizacji pakietu, kiedy plik /etc/cośtam jest różny od domyślnego, to znaczy został zamieniony przez użytkownika, administratora, czy kogokolwiek. W ramach rutynowych przeglądów systemu sprawdzam, czy takowych nie ma: sudo find /etc -name *rpmnew | wc -l sudo find /etc -name *rpmnew Na przykładzie pliku /etc/nsswitch.conf: vimdiff /etc/nsswitch.conf /etc/nsswitch.conf.rpmnew I nie powiem, jak się z tego wychodzi. Warto zobaczyć, co się zmieniło w domyślnej konfiguracji i nanieść zmiany na swoje pliki. Nowe wersje oprogramowania mają czasem jakieś nowe funkcje, których używanie można rozważyć. Zawsze to trochę czytania dokumentacji, sprawdzania kompatybilności. Ja staram się zawsze wyczyścić swoje systemy z rpmnew (oraz analogicznie z dpkg-dist w Debianach). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NoRobot Napisano Kwiecień 18, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2021 Dzięki. W Archu jest podobnie, ale wróciłem do Fedory. Od niej zaczynałem swoją przygodę z Linuksem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi