Kazoo Posted June 21, 2021 Report Share Posted June 21, 2021 Cześć. Piszę do Was z prośbą o pomoc. Postanowiłem na stare lata uczyć się Linuxa. Kompletnie nie znając środowiska, wykupiłem proste , podstawowe kursy, które przerabiam po kolei. Natknąłem na pewien problem. Na jednej z lekcji ww. kursu tworzyliśmy nowe aliasy i zmienne, które po wprowadzeniu do pliku .bash_profile powinny się odpalać. Okazuje się, że owe aliasy nie "zapisują się" przy przelogowaniu. korzystając z komendy echo $parament dostaje wynik pusty. Rozumiem, że moja główna sesja nie korzysta z pliku .bash_profile ? A może korzysta z niego w innym miejscu ? Próbowałem wyeksportować zapisane ścieżki, aliasy lub paramenty ale nadal otrzymuję puste wyniki. W jaki sposób rozgryźć ten temat ? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Adam Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted June 21, 2021 Report Share Posted June 21, 2021 Aliasy powinny być umieszczane w .bashrc Poza tym, dobrze by było gdybyś podał jakie polecenia wprowadzasz i jakie wyniki otrzymujesz, to by ułatwiło odpowiedzi. Jeżeli znasz Angielski to może pomoże Ci ta książka o Bashu z tej strony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted June 22, 2021 Report Share Posted June 22, 2021 Przykładowa linijka do .bashrc: alias 'dir'='ls --group-directories-first -alhv' Też jestem ciekawy jakie aliasy sobie tworzysz. Mam ich u siebie całkiem sporo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted June 22, 2021 Report Share Posted June 22, 2021 Ja tylko dodam, że o ile nie zamierzasz tworzyć jakiejś customowej i rozbudowanej konfiguracji to .bashrc jest najlepszym miejscem do trzymania zmiennych, aliasów i funkcji. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trzymać je w dowolnym innym pliku – wystarczy w .bashrc dopisać odpowiednią funkcję ładującą ten plik, coś takiego: if [ -f /ścieżka/do/pliku ]; then . /ścieżka/do/pliku fi No i nie ma potrzeby przelogowywania się po każdej zmianie (nie tylko w .bashrc, ale w dowolnym pliku), wystarczy zaimportować plik: source ~/.bashrc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazoo Posted June 22, 2021 Author Report Share Posted June 22, 2021 Hmm. W kursie, w którym pracujemy na Fedorze (znaczy my. Zwykły kurs z Udemy), prowadzący wprowadza zmiany w .bash_profile. Jeżeli zmiany wprowadza się w .bashrc to skąd ta różnica ? Czym jest .bash_profile ? Wiecie, póki co idę ślepo krok po kroku i gdy występują problemy, zaczynam coś dłubać. Nie robię jakiś wysublimowanych aliasów. 4 godziny temu, SeeM napisał: Przykładowa linijka do .bashrc: alias 'dir'='ls --group-directories-first -alhv' Też jestem ciekawy jakie aliasy sobie tworzysz. Mam ich u siebie całkiem sporo. Nie wrzucam nic ciekawego. Proste dwie linijki by nauczyć się jak to działa. 1 godzinę temu, tomcio napisał: Ja tylko dodam, że o ile nie zamierzasz tworzyć jakiejś customowej i rozbudowanej konfiguracji to .bashrc jest najlepszym miejscem do trzymania zmiennych, aliasów i funkcji. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trzymać je w dowolnym innym pliku – wystarczy w .bashrc dopisać odpowiednią funkcję ładującą ten plik, coś takiego: if [ -f /ścieżka/do/pliku ]; then . /ścieżka/do/pliku fi No i nie ma potrzeby przelogowywania się po każdej zmianie (nie tylko w .bashrc, ale w dowolnym pliku), wystarczy zaimportować plik: source ~/.bashrc Zauważyłem, żę ta komenda również widnieje w .bash_profile jednak funkcje nie działają Wrzucam Was screena z pliku.bash_profile edytowany pod vim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted June 22, 2021 Report Share Posted June 22, 2021 W skrócie .bash_profile jest wczytywany tylko przy logowani .bashrc za każdym razem gdy wywoływany jest bash (więcej informacji). Gdy dodasz coś do .bashrc (alias, zmienne czy cokolwiek innego) musisz go ponownie wczytaś , możesz to wykonać (jak wspomniał tomcio) za pomocą polecenia source .bashrc lub uruchomić nową powłokę wykonując po prostu polecenie bash. Może taki filmik Ci pomoże zrozumieć o co chodzi. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kazoo Posted June 23, 2021 Author Report Share Posted June 23, 2021 Szalenie Wam dziękuję. Jestem zachwycony Waszą pomocą. @sunrise dziękuję Ci, że poświęciłeś czas by nagrać dla mnie filmik. Mocno mi pomógł. Pozdrawiam Adam 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts