frank531 Napisano Listopad 14, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2021 Dzień dobry na wstępie. Proszę o pomoc bo nie ogarniam . Mam karte TP LINK AC600 i za cholerę nie wiem jak mam zainstalować WI FI . Feore mam od rana i ciągle walcze . najpierw z dyskami a teraz z WI FI. Pojęcie o linuxie mam ... zero . Proszę o podanie mi jakiegoś rozwiązania bo żona zaraz nożyczkami kabel mi przetnie. lsusb > niby widzi ale nie wiem . [MF@fedora ~]$ lsusb Bus 002 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 001 Device 002: ID 8087:8008 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub Bus 003 Device 004: ID 0a12:0001 Cambridge Silicon Radio, Ltd Bluetooth Dongle (HCI mode) Bus 003 Device 005: ID 2357:0120 TP-Link Archer T2U PLUS [RTL8821AU] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frank531 Napisano Listopad 14, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2021 30 odwiedzin strony w godzinę . Aż sie dziwie ze jedne z najbardziej zanych dystryb. ma tak słabo dzałające forum . Dobra mam juz . I dzała . Nie mogę skasować postu ale już nie warto odpowiadać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Listopad 14, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2021 27 minut temu, frank531 napisał: 30 odwiedzin strony w godzinę . Aż sie dziwie ze jedne z najbardziej zanych dystryb. ma tak słabo dzałające forum i jeszcze chyba mniej rozwiązań dla NIEfachowców ( na ubuntu to czasami 10 min i już była jakakolwiek sugestia ) Użytkowników Ubuntu jest znacznie więcej niż Fedory więc, może dlatego. Dodatkowo nie każdy ma taką kartę jak ty, generalnie nikt nie zmusza do instalowania Fedory i jej używania. Są również inne dystrybucje, często lepiej wspierające sprzęt, dla którego nie ma sterowników w kernelu. A teraz porada, wchodzisz na stronę https://github.com/morrownr/8821au-20210708#installation-steps i postępujesz zgodnie z instrukcjami. Musisz znać podstawy angielskiego lub użyć tłumacza. Instrukcje są dla Fedory, Ubuntu/Debiana i Archa. Jak sam autor uważa, a ja uważam podobnie, tamten poradnik nie jest dla nowicjuszy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Listopad 14, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2021 42 minuty temu, frank531 napisał: Dobra mam juz . I dzała . Nie mogę skasować postu ale już nie warto odpowiadać . To może opisz, dla innych co maja taką kartę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frank531 Napisano Listopad 14, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2021 20 godzin temu, sunrise napisał: To może opisz, dla innych co maja taką kartę. znalazłem na googlach i na you tube https://ostechnix.com/install-tp-link-ac600-archer-t2u-nano-wifi-usb-adapter-in-linux/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 15, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2021 22 godziny temu, frank531 napisał: 30 odwiedzin strony w godzinę . Aż sie dziwie ze jedne z najbardziej zanych dystryb. ma tak słabo dzałające forum . Dobra mam juz . I dzała . Nie mogę skasować postu ale już nie warto odpowiadać . Może nie jesteśmy najszybsi, ale i tak jesteśmy najlepsi. W takim razie firmware z pakietu linux-firmware rpm -ql linux-firmware | grep 8812 /usr/lib/firmware/rtl_bt/rtl8812ae_fw.bin.xz /usr/lib/firmware/rtlwifi/rtl8812aefw.bin.xz /usr/lib/firmware/rtlwifi/rtl8812aefw_wowlan.bin.xz nie działa. Tylko dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frank531 Napisano Listopad 15, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2021 nie mam już fedory NIe wystarczyło mi cierpliwości na instalowania głosu, dzwięku, wi fi a na koniec przygniotła mnie drukarka.... Nie da sie fedory używać. Oczywiście tonie wina fedory tylko moja że nie jestem informatykiem i ze ni poradziłem sobie . ehhh zachciało mi sie zmian. ulepszeń ubuntu się znudziło a miałem prawie 16 lat i naczytłem sie o fedora ze jest fajna i przyjazna- NIE NIE JEST . Pozdrawiam Odmeldowuje sie i jeszcze raz pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frank531 Napisano Listopad 15, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2021 25 minut temu, SeeM napisał: Może nie jesteśmy najszybsi, ale i tak jesteśmy najlepsi. W takim razie firmware z pakietu linux-firmware rpm -ql linux-firmware | grep 8812 /usr/lib/firmware/rtl_bt/rtl8812ae_fw.bin.xz /usr/lib/firmware/rtlwifi/rtl8812aefw.bin.xz /usr/lib/firmware/rtlwifi/rtl8812aefw_wowlan.bin.xz nie działa. Tylko dlaczego? a tu czemu nie dzałało... nie wiem .. Brak dostępu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Listopad 15, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2021 44 minuty temu, SeeM napisał: W takim razie firmware z pakietu linux-firmware Firmware jest do innego chipsetu rtl8812ae jest on na PCIe, natomiast autor wątku ma rtl8821au i jest on na USB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Listopad 15, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2021 Ku potomności: Na COPRze jest dostępny pakiet rpm ze sterownikiem https://copr.fedorainfracloud.org/coprs/mentha/rtl8812au/ Z minusów nie wygląda na zbyt intensywnie rozwijany, więc mogą być problemy z nadchodzącym kernelem 5.15. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Listopad 23, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2021 Nie mam karty opartej o rtl8821au, ale jak by się komuś chciało potestować pakiet rpm to zapraszam. https://copr.fedorainfracloud.org/coprs/sunwire/dkms-8821au/ Kod pochodzi z tego repo https://github.com/morrownr/8821au-20210708 i wygląda, że wspiera tryb monitora i hastapd. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi