fraktal15 Napisano Luty 19, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2022 Mam totalnie pytanie początkującego: Jak wyszukać dany pakiet i odinstalować go w fedora? szukam: sudo search "program" np. sudo search geary - znajduje mi pakiet danego programu, a co jeśli nie wiem jak on się nazywa i chcę go wyszukać? dnf list - wyświetla tyle pakietów, że trundno coś znaleźć na liście. Poza tym nie wiem jak przewijać na samą górę tą całą listę (pasek przesuwania się kończy w pewnym momencie, a lista nadal jest). No i jak mogę odinstalować geary (program pocztowy) - sudo remove geary -> nie działa. Jest napisane, że: brak pakietów oznaczonych do usunięcia. Szukałem w internecie, ale ciężko się odnaleźć w tym wszystkim, a chciałbym się czegoś nauczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Luty 19, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2022 dnf search - szuka w repozytoriach pakietu który ma w nazwie podany ciąg 30 minut temu, fraktal15 napisał: dnf list - wyświetla tyle pakietów, że trundno coś znaleźć na liście. Poza tym nie wiem jak przewijać na samą górę tą całą listę (pasek przesuwania się kończy w pewnym momencie, a lista nadal jest). Przesuwasz paskiem lub kombinacja klawiszy (może zależeć od emulatora terminala np shift+PgUp (PgDown) ) 30 minut temu, fraktal15 napisał: No i jak mogę odinstalować geary (program pocztowy) - sudo remove geary -> nie działa. Jest napisane, że: brak pakietów oznaczonych do usunięcia. To oznacza, że takiego pakietu nie masz zainstalowanego. Czy pakiet geary masz zainstalowany możesz sprawdzić poleceniem dnf list --installed geary lub rpm -q geary PS: Polecam też zapoznanie się z poradnikiem https://fedora.pl/poradniki/poradnik-dla-fedory-32/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal15 Napisano Luty 19, 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2022 Tego było mi trzeba. Z Geary mi sie udało - okazało się, że był zainstaowany poprzez flatpack. To jeszcze jedno pytanie mam pakiet np. kmail wyszukany poleceniem: sudo dnf info kmail raz dnf search kmail sudo dnf info kmail Ostatnio sprawdzono ważność metadanych: 3:35:44 temu w dniu sob, 19 lut 2022, 14:13:58. Dostępne pakiety Nazwa : kmail Wersja : 21.12.2 Wydanie : 1.fc35 Architektura : x86_64 Rozmiar : 5.9 M Źródło : kmail-21.12.2-1.fc35.src.rpm Repozytorium : updates Podsumowanie : Mail client Adres URL : https://www.kde.org/applications/internet/kmail Licencja : GPLv2 and GFDL Opis : Mail client. sudo dnf search kmail Ostatnio sprawdzono ważność metadanych: 3:36:35 temu w dniu sob, 19 lut 2022, 14:13:58. ====================================== Dokładnie dopasowano Nazwa: kmail ====================================== kmail.x86_64 : Mail client =================================== Dopasowano Nazwa i Podsumowanie: kmail ==================================== kf5-kmailtransport.x86_64 : The KMailTransport Library kf5-kmailtransport.i686 : The KMailTransport Library kf5-kmailtransport-akonadi.x86_64 : The KmailTransportAkonadi Library kf5-kmailtransport-akonadi.i686 : The KmailTransportAkonadi Library kf5-kmailtransport-devel.i686 : Development files for kf5-kmailtransport kf5-kmailtransport-devel.x86_64 : Development files for kf5-kmailtransport kmail-account-wizard.x86_64 : KMail Account Wizard kmail-libs.i686 : Runtime libraries for kmail kmail-libs.x86_64 : Runtime libraries for kmail =========================================== Dopasowano Nazwa: kmail =========================================== golang-github-badoux-checkmail-devel.noarch : Golang package for email validation ======================================= Dopasowano Podsumowanie: kmail ======================================== grantlee-editor.x86_64 : KMail Theme Editor texlive-postcards.noarch : Facilitates mass-mailing of postcards (junkmail) Jednak polecenie dnf list --installed kmail oraz dnf list --installed kmail nie wyszukują tego oprogramowania więc rozumiem, że nie jest to pakiet. sudo dnf remove też nie działa. Skąd mam wiedzieć w jaki sposób to było zainstalowane? Jak do tego dotrzeć tak, żeby wiedzieć jaką komendą usunąć to oprogramowanie? P.S. Dzięki za podstawy do przeczytania - przydało się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Luty 19, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2022 57 minut temu, fraktal15 napisał: Jednak polecenie dnf list --installed kmail oraz dnf list --installed kmail nie wyszukują tego oprogramowania więc rozumiem, że nie jest to pakiet. To oznacza, że program nie był zainstalowany za pomocą polecenia dnf/rpm 58 minut temu, fraktal15 napisał: Skąd mam wiedzieć w jaki sposób to było zainstalowane? Jak do tego dotrzeć tak, żeby wiedzieć jaką komendą usunąć to oprogramowanie? Tak naprawdę to musisz pamiętać lub sprawdzać czym pakiet był instalowany dnf, flatpak czy w inny sposób. Jeżeli pakiet jest dostępny w repozytorium Fedory to zalecam instalowanie go z tego repozytorium zamiast w inny sposób. Generalnie polecam zapoznanie się z podręcznikami man man dnf man rpm man flatpak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prymula Napisano Luty 19, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2022 Dobrze że napisałeś o Geary, gdyż szukam jakiegoś prostego klienta z obsługą IMAP. W SUSE mam Balse, która zachowuje się trochę dziwnie - dodaje masę pustych linii przy udzielaniu odpowiedzi. Jednak w Fedorze jej brak. Więc mam okazje wypróbować Geary, dzięki. Thunder* nie chcę, nigdy za nim nie przepadałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosław Napisano Luty 20, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2022 Może jeszcze jak coś listujemy i jest tego dużo to przydaje się polecenie grep i generalnie potoki. Pozdrawiam Radosław Głębicki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Luty 20, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2022 7 godzin temu, prymula napisał: W SUSE mam Balse, która zachowuje się trochę dziwnie - dodaje masę pustych linii przy udzielaniu odpowiedzi. Jednak w Fedorze jej brak. Oj, mylisz się. $ dnf info balsa Ostatnio sprawdzono ważność metadanych: 0:00:14 temu w dniu nie, 20 lut 2022, 08:01:54. Dostępne pakiety Nazwa : balsa Wersja : 2.6.3 Wydanie : 1.fc35 Architektura : x86_64 Rozmiar : 2.9 M Źródło : balsa-2.6.3-1.fc35.src.rpm Repozytorium : fedora Podsumowanie : Mail Client Adres URL : https://pawsa.fedorapeople.org/balsa/ Licencja : GPLv2+ Opis : Balsa is a GNOME email client which supports mbox, maildir, and mh : local mailboxes, and IMAP4 and POP3 remote mailboxes. Email can be : sent via sendmail or SMTP. Optional multithreading support allows for : non-intrusive retrieval and sending of mail. A finished GUI similar to : that of the Eudora email client supports viewing images inline, saving : message parts, viewing headers, adding attachments, moving messages, : and printing messages. Masz jeszcze inne programy do poczty np. trojita, sylpheed, kmail Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prymula Napisano Luty 20, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2022 trojita - nie znam, sylpheed - odbiega jakością, kmail nie zwykłem używać gdyż korzystam z gnome. Wcześniej używałem claws-mail. Pewnie wpisałem w zapytaniu 'balta' zamiast 'balsa' i dlatego uzyskałem brak wyników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal15 Napisano Luty 21, 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2022 W dniu 20.02.2022 o 00:33, prymula napisał: Dobrze że napisałeś o Geary, gdyż szukam jakiegoś prostego klienta z obsługą IMAP. W SUSE mam Balse, która zachowuje się trochę dziwnie - dodaje masę pustych linii przy udzielaniu odpowiedzi. Jednak w Fedorze jej brak. Więc mam okazje wypróbować Geary, dzięki. Thunder* nie chcę, nigdy za nim nie przepadałem. Polecam Evolution. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prymula Napisano Luty 21, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2022 Evo ? Przesadza z tą ochroną prywatności, nie potrzepuję aplikacji do pracy w korporacji tylko w domu. Geary ma dla mnie tą wadę, że nie chce współpracować z pocztą wp (tak wiem obsługę IMAP należy wcześniej odblokować w serwisie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraktal15 Napisano Luty 22, 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 22, 2022 W dniu 21.02.2022 o 15:29, prymula napisał: Evo ? Przesadza z tą ochroną prywatności, nie potrzepuję aplikacji do pracy w korporacji tylko w domu. Geary ma dla mnie tą wadę, że nie chce współpracować z pocztą wp (tak wiem obsługę IMAP należy wcześniej odblokować w serwisie). z interią jest identycznie. Geary ma sporo wad, które mnie irytowały;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Luty 26, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2022 Alpine (dawniej Pine)? http://www.shakthimaan.com/installs/alpine-email-setup.html Ma tę zaletę, że jest niezależne od środowiska graficznego. Działa nawet jak zdechną X-y. Lekkie, wydajne, przejrzyste i konfigurowalne aż do bólu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prymula Napisano Luty 27, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2022 Alpine - o tak to jest program którego koniecznie trzeba się nauczyć obsługiwać. Rzeczywiście jest mocno konfigurowalny (dobrze że dołączyłeś link do konfiguracji IMAP), ale i niewygodny jak na dzisiejsze czasy w obsłudze - trzeba się zastanawiać. Bardziej jako ciekawostka. Ale poczta WP jak najbardziej działa ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Jonshu Napisano Marzec 7, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2022 W dniu 19.02.2022 o 17:57, fraktal15 napisał: Jednak polecenie dnf list --installed kmail oraz dnf list --installed kmail nie wyszukują tego oprogramowania więc rozumiem, że nie jest to pakiet. dnf search i dnf info wynajdują Ci rzeczy w repozytoriach, a nie w systemie, dlatego nie widzisz ich przy dnf list. jeśli szukasz paczek które masz w systemie, zerknij na polecenie whereis, np. whereis geary swoją drogą to wyszedł bardzo ciekawy wątek o klientach poczty, używam Geary od wielu lat, dlatego że jest mega szybki i super się pracuje na nim skrótami klawiszowymi, np. BACKSPACE usuwa mail, a - przenosi do archiwum, m - przenosi do katalogu (move), wystarczy wpisać kilka liter aby wiedział gdzie to przenieść, całość da się obsługiwać jedynie klawiaturą, dzięki czemu w krótkim czasie można zrobić bardzo duży odsiew w skrzynce odbiorczej, poza tym ładnie sprawdza się przy obsłudze wielu kont jednocześnie. pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi