Jump to content

Loguje się do systemu, wpisuje hasło i ponownie pokazuje mi okno logowania

fraktal15
 Share

Recommended Posts

9 godzin temu, fraktal15 napisał:

Co jest przyczyna problemu

Najprawdopodobniej błędnie wpisane hasło. Ponadto jak, o ile się nie mylę co do liczb, 3 razy wpiszesz złe hasło, to nie masz możliwości zalogowania przez 10 minut. Wtedy trzeba poczekać albo zrestartować komputer.

Druga opcja to, że gdm nie wystartował, albo wystartował z błędami. Wtedy tak logujesz się na inne tty jako użytkownik albo root i restartujesz gdm.service. Dodatkowo koniecznie należy sprawdzić logi, żeby znaleźć przyczynę i w miarę możliwości zapobiec podobnej sytuacji w przyszłości.

Trzecia opcja to, że ktoś złośliwie lub w ramach żartu ci zmienił hasło, gdy byłeś nieobecny. Wtedy najprościej zalogować się na inne tty  jako root i zmienić hasło. Jeśli root jest zablokowany to nic straconego, możesz wykonać któryś z kroków opisanych tutaj: https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/reset-root-password/

• Upvote 1

Błędne hasło odpada ponieważ jest łatwe i wpisuje je po 1000 razy dziennie.

Trzecia opcja też odpada ponieważ z tego laptopa korzystam tylko ja w domu.

Druga opcja - możliwe, ale problem jest taki, że po kliknięciu CTRL + ALT + F2 otwiera się konsola w której muszę się zalogować na konto roota. Wpisywane hasła tam nie działają - nie mówiąc już o tym, że nie przypominam sobie, żebym zakładał takie konto. Jedyne co mogę zrobić to odpalić LIve CD i tak kombinować, ale zupełnie nie wiem co robić bo jestem laikiem.

Może ktoś mnie poprowadzić krok po kroku?

2 godziny temu, fraktal15 napisał:

Błędne hasło odpada ponieważ jest łatwe i wpisuje je po 1000 razy dziennie.

Ja też mam proste hasło, ale wczoraj zdarzyło mi się 3 razy błędnie je wpisać i w efekcie tymczasowo zablokować komputer.

nie mówiąc już o tym, że nie przypominam sobie, żebym zakładał takie konto

Root, czyli superadmin, jest zawsze w każdym linuksie. Jedyna kwestia czy ma usrawione hasło. Nie wiem jak w Fedorze, ale jeśli jakiś jest ustawiane to o ile nie było zmieniane to jest takie samo jak hasło głównego usera utworzone podczas instalacji.

Może ktoś mnie poprowadzić krok po kroku?

W podanym wyżej linku masz instrukcje krok po kroku. Opcja z LiveCD wydaje się trudniejsza.

16 godzin temu, SeeM napisał:

Klinij zębatką i wybierz inny pulpit, lub Xorg . Może to też któreś rozszerzenie do Gnoma się jakoś bardzo krytycznie wiesza po aktualizacji systemu. Dlatego używam całego jednego. :)

Próbowałem - nie działa. Po zmianie na nowo loop login

21 godzin temu, tomcio napisał:

Ja też mam proste hasło, ale wczoraj zdarzyło mi się 3 razy błędnie je wpisać i w efekcie tymczasowo zablokować komputer. - serio mam takie hasło, że się nie da pomylić :)

Root, czyli superadmin, jest zawsze w każdym linuksie. Jedyna kwestia czy ma usrawione hasło. Nie wiem jak w Fedorze, ale jeśli jakiś jest ustawiane to o ile nie było zmieniane to jest takie samo jak hasło głównego usera utworzone podczas instalacji. - próbowałem, ale nie działa. Mogłem ustawić kiedyś hasło, ale nie pamiętam

W podanym wyżej linku masz instrukcje krok po kroku. Opcja z LiveCD wydaje się trudniejsza. - spróbuję zadziałać wg.linku - dam znać jak będę miał chwilę do tego usiąść.

W dniu 31.03.2022 o 08:17, fraktal15 napisał:

Druga opcja - możliwe, ale problem jest taki, że po kliknięciu CTRL + ALT + F2 otwiera się konsola w której muszę się zalogować na konto roota.

Logujesz się jako normalny użytkownik, jeżeli w konsoli również nie możesz się zalogować to problem jest poważniejszy, i uruchomienie z nośnika instalacyjnego będzie wymagane pomocny może być ten poradnik i nie sugeruj się jego tytułem.

• 9 months later...

Przejdź do innej powłoki np CTRL + ALT + F2 , jak nie zadziała CTRL + ALT + F4, masz do dyspozycji siedem podstawowych powłok. 

zaloguj się w powłoce 

wpisz 

sudo systemctl status gdm

Ostatecznie 

Możesz wystartować  wystartować 

lightdm

gnome ostatnio przechodzi ostry lifting .