Jump to content

Firefox VPN

zibi743
 Share

Recommended Posts

Witam Forumowiczów. Mam pytanko: Chodzi mi o dodatki typu VPN do Firefoxa. Nie ważne który dodatek tylko kwestia czy korzystanie z takiego VPN jest "pewne" czy ewentualne namierzenie jest utrudnione. Wiadomo jeśli ktoś bardzo che namierzyć dany komputer i tak to zrobi nawet przy aktywnym połączeniu VPN.

Dodatkowo czy ktoś z Was może polecić dobry VPN na Linuxa tzn. Fedora?;)

44 minuty temu, zibi743 napisał:

Dodatkowo czy ktoś z Was może polecić dobry VPN na Linuxa tzn. Fedora?;)

Pytasz się o oprogramowanie do samodzielnego zbudowania tunelu czy o usługi udostępniane przez firmy? 

Jeśli chodzi o to pierwsze to polecam Wireguard – wygrywa prostotą konfiguracji, szybkością działania i ponoć jest to najbezpieczniejszy VPN. No i to jest przyszłość VPNów. No i ponoć jest to W drugiej kolejności popularny OpenVPN. Trudniejsza droga, bo wymaga know-how, ale za to otrzymasz VPN skrojony idealnie pod twoje potrzeby.

Jeśli o to drugie to nie korzystam z żadnego, więc nic nie jestem w stanie polecić.

W kwestii dodatków do przeglądarki – moim zdaniem szkoda czasu, pełnowymiarowy VPN lepiej się sprawdzi. Poza tym, w kwestii dodatków do przeglądarki, zainwestuj w adblocki czy jakieś blokery skryptów. Albo jeszcze lepiej postaw sobie Pi-hole. To znacznie bardziej poprawi twoją prywatność.

Jeżeli sam sobie zrobisz VPN-a, korzystając z kupionego gdzieś serwera, to namierzenie Ciebie nie jest żadnym problemem. W końcu zawsze wychodzisz z tego samego adresu IP. Taki OpenVPN, albo Wireguard ma inne zadania, na przykład dostęp do baz danych, albo kont administracyjnych na zdalnych serwerach. Albo grania po sieci z kumplami w Open Arena. :)

Jeżeli chcesz prywatność, to trzeba wykupić dostęp do masowego VPN-a, gdzie ginie się w tłumie.

tomcio, SeeM, Jonshu dzięki za odpowiedzi. Nie jestem aż tak zaawansowany. Może lepiej by było dla mnie wykupić dostęp do masowego VPN-a... Dokładnie chodzi mi o sporadyczne odwiedzanie "zakazanych" stron, nie mylcie z zasobami ostrej erotyki itd;) Te "zakazane" strony są w Polsce blokowane albo jest utrudniony dostęp (strasznie wolno się wczytują).

W Windows używałem VPN-a z antywirusa ale tam był ograniczony dzienny transfer danych. W Linuxie nigdy tego nie używałem. Szukałem w Google to pierwsze wyskakiwały dodatki do przeglądarek... Nawiązując do tego co napisał Jonshu to używam Firefoxa, myślę że większość użytkowników Linuxów też:)

Jak potrzebujesz do przeglądania stron to całkiem nieźle działa proton vpn, ma dość sprawnie działającego klienta z banalną instalacją, jest jakaś darmowa wersja, dość szybko działa w tej darmowej wersji, ale jest jedno ALE, jeśli chodzi o prywatność to mieli jakiś czas temu wpadki ( pisałeś, że do stron określonych ale ostrzegam ;)