@Jonshu Posted July 29, 2022 Report Share Posted July 29, 2022 ciekawa garść statystyk z EPEL-a, udostępniona przez lidera Fedora Projecthttps://fosstodon.org/web/@mattdm/108726209257555271 Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted July 29, 2022 Report Share Posted July 29, 2022 Hmm, dziwi mnie taki nagły wyskok popularności RockyLinux w stosunku do AlmaLinux. AL zdecydowanie szybciej reaguje niż RL np. AL9 był już dostępny pod koniec maja, a RL9 dopiero w połowie lipca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted July 29, 2022 Report Share Posted July 29, 2022 Mnie to raczej nie dziwi, za Almą stoi organizacja non-profit, za Rocky firma nastawiona na zysk. Pewnie wyłożyli odpowiednią sumkę na reklamę albo szepnęli odpowiednim osobom miłe słówka i jakoś to się rozkręciło Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted July 31, 2022 Report Share Posted July 31, 2022 Ja słabo odróżniam kolory, więc poza żółtym niewiele tu widzę. (-: Ciekawe, ile tutaj znaczą "efemeryczne" wirtualki hurtowo stawiane i ubijane po przeprowadzeniu prac. Różne klony RHEL-a mają też różne priorytety. Jedne chcą szybciej wydać duże wersje, bo to przyciąga użytkowników, inne chcą szybciej nadążać za regularnymi aktualizacjami, żeby nie odstawać z poprawkami bezpieczeństwa. Teraz chyba zacznie się prawdziwy sprawdzian. Kto nadąży za obsługą dwóch wersji, a kto nie. Taki Euro Linux mają wersje 7, 8 oraz 9 i muszą nadążać. Inna sprawa, że w siódemce nie dzieje się już dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@Jonshu Posted August 1, 2022 Author Report Share Posted August 1, 2022 chłopaki z EuroLinuksa dzielnie pracują i zdarzają się przypadki kiedy nawet wyprzedzają Almę czy Rockiego w jakimś obszarze - taki mały challenge , trochę szkoda że przez mały nakład marketingowy ta dystrybucja nie ma większej szansy by zaistnieć na światowych rankingach... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts