Jump to content

Nie mogę odtworzyć filmiku ze smartfona na F 36

Share

Recommended Posts

Filmiki z mego smartfona mają parametry ; FULL HD 60 fps , kodek H265

Domyślny dla fedory program FILMY pokazuje komunikat o braku kodeka i

po chwili otwiera okienko z komunikatem że GSTREAMER MULTIMEDIA CODEC EXTRA - main profile -   - jest zainstalowany . Co więc trzeba doinstalować aby filmiki ze smartfona się na mojej

F 36 normalnie odtwarzały ?

Dodam tylko tyle że na winshicie 11 musiałem zapłacić 4,5 zł  by zainstalował się odpowiedni kodek .

Czy dla fedory jest jego jakiś darmowy , opensourcowy odpowiednik ??

Zapewne trzeba doinstalować x265 – ten pakiet odpowiada za dekodowanie tego kodeku. Jest w repozytorium rpmfusion, więc jeśli nie masz go włączonego, to trzeba zrobić przed instalacją.

35 minut temu, slabypingwin napisał:

Dodam tylko tyle że na winshicie 11 musiałem zapłacić 4,5 zł  by zainstalował się odpowiedni kodek .

Niepotrzebnie moim zdaniem. Chociażby VLC powinno być w stanie je odtworzyć za darmo na okienkach. Przynajmniej tak piszą w sieci.

Tego posta pisze z poziomu uruchom,ionego live najnowszego mint-a

mint@mint:~$ cat /etc/issue
Linux Mint 21 Vanessa \n \l

I tu tez jest ten sam problem ; domyslny dla minta odtwarzacz celuloid - nie chce odtworzyc filmiku ze smartfona .

Doinstalowanie ''multimedia codec pack '' i na mincie nie pomoglo .....

2 godziny temu, slabypingwin napisał:

I tu tez jest ten sam problem ; domyslny dla minta odtwarzacz celuloid - nie chce odtworzyc filmiku ze smartfona .

A nie powinno tak być. Sprawdziłem u siebie na live i h265 działa bez problemu – testowałem na tych plikach. Mój wniosek jest taki, że albo ten plik, który chcesz odtworzyć jest uszkodzony, albo jest w jakimś innym egzotycznym formacie – w takim wypadku wypadałoby sprawdzić co to za dziwo poleceniem mediainfo.

W dniu 4.08.2022 o 19:17, slabypingwin napisał:

Dodam tylko tyle że na winshicie 11 musiałem zapłacić 4,5 zł  by zainstalował się odpowiedni kodek

A co konkretnie zakupiłeś?
Czy próbowałeś VLC na linuxie, jak wspomniał @tomcio ?, a VLC z consoli, jakie komunikaty wyświetla?