Skocz do zawartości

Polska społeczność Linuksowa

Jonshu

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.05.2024 o 10:41, zibi743 napisał:

Polacy nie są "za głupi" na Linuksa tylko za leniwi.

Może być jeszcze jedna możliwość. Pewne firmy, które mają dostęp do wszystkich treści w Internecie, także polskich, wyłapują zdolniejszych linuksiarzy i importują do swoich działów linuksowych, płacąc im godziwie i obciążając pracą tak, że ci nie mają czasu na dyrdymały na różnych forach. Najlepszych przerzucają do swoich państw, a nam zostaje to co zostaje. Braki nie muszą być naszą cechą narodową, a efektem drenażu przez bigtechy.

3 godziny temu, Fedoras napisał:

Może być jeszcze jedna możliwość. Pewne firmy, które mają dostęp do wszystkich treści w Internecie, także polskich, wyłapują zdolniejszych linuksiarzy i importują do swoich działów linuksowych, płacąc im godziwie i obciążając pracą tak, że ci nie mają czasu na dyrdymały na różnych forach. Najlepszych przerzucają do swoich państw, a nam zostaje to co zostaje. Braki nie muszą być naszą cechą narodową, a efektem drenażu przez bigtechy.

Ja pracuję w polskiej firmie i nie mam problemu z podzieleniem się doświadczeniem. Tylko nie piszę blogów branżowych z wyjaśnieniem od zera, ale dosyć technicznym żargonem. Próg wejścia jest więc wyższy od wygenerowanej przez automat odpowiedzi na Stack Overflow, ale jak już ktoś załapie, albo gdzieś doczyta podstawowe instrukcje, to będzie działać.

Niekiedy duże firmy chcą umowy na wyłączność, to znaczy zaprzestanie prowadzenia własnej działalności oraz pracy dla potencjalnej konkurencji. Nie słyszałem, żeby interesowały się tym, co robię z wolnym czasem.