Mocny Napisano Styczeń 20, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2023 Mam na liście startowej: Fedora 37 - jądro 6.1 Fedora 37 - jądro 6.0 Fedora 37 - jądro 6.0 z niższą datą "produkcji" i kilka innychPytania: 1. Jak wyedytować te listę ręćznie, który to plik i gdzie jest? 2. Jak po edycji zaktualizować Gruba? W Archu było to: sudo update-grub i po wszystkim. Na liście rozruchowej chcę zostawić tylko podkreśloną wersję, resztę usunąć. Nie wiem też, dlaczego Grub Customizer nie widzi wpisów Fedory i innych linuksów! Widzi tylko partycje z Windows! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 20, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2023 Generalnie to listujesz zainstalowane kernele grubby --info=ALL|grep vmlinuz i ustawiasz który ma być domyślny np: grubby --set-default /boot/vmlinuz-6.0.17-300.fc37.x86_64 tutaj więcej informacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mocny Napisano Styczeń 20, 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2023 Poszło, a jak usunąć dwa wpisy? kernel="/boot/vmlinuz-6.1.6-200.fc37.x86_64" kernel="/boot/vmlinuz-6.0.18-300.fc37.x86_64" kernel="/boot/vmlinuz-6.0.7-301.fc37.x86_64" kernel="/boot/vmlinuz-0-rescue-e13c3922bac8449bb94c6966d0ebec01" Ustawiłem na default ten z jądrem 6.0.18-300 i chcę usunąć wszystkie pozostałe wpisy. Ostatni wpis stworzył przed chwilą Timeshift, ale coś jest nie tak bo nic mi się nie przywraca no chyba że wpis czwarty jest systemem PRZYWRÓCONYM z migawki. Może tak być? Po uruchomieniu czwartego wpisu system zachowuje się tak jak ten z jądrem 6.0.18-300, czyli jest to wersja którą zrobił Timeshift. Można to przemianować na liście aby nie straszyło w Boot Menu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 21, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2023 W dniu 20.01.2023 o 15:47, Mocny napisał: Poszło, a jak usunąć dwa wpisy? One będą tak długo, jak będą zainstalowane starsze kernele. Ustaw w pliki /etc/dnf/dnf.conf installonly_limit=1 i będą one na bieżąco usuwane podczas aktualizacji systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mocny Napisano Styczeń 22, 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2023 Rozumiem, ale: [main] gpgcheck=True installonly_limit=3 clean_requirements_on_remove=True best=False skip_if_unavailable=True gdy ustawię limit na 1 lub 0 to w przypadku 0 wybiera mi najnowszy kernel 6.1 a na nim pokrzaczył się system. Drugi od góry to 6.0 i na nim mi zależy, aby uruchamiał się. Nie chce mi się stawiać Fedory od zera ale chyba będę musiał. Virtualbox narobił masę problemów, nie było go w repo więc zainstalowałem ręcznie, potem zaczęła się przygoda z brakiem jąder pod różne systemy i narobiło się jak zawsze. Twórcy VirtualBox dziwni ludzie, czemu VB nie ma wszystkich kerneli wymaganych przez klasyczne systemy już w standardzie to ja nie wiem. Rozumiem, że paczka urosłaby o kilka set MB no ale nie byłoby przygód. Pchają na upartego wszystko powżej 6.0 wiedząc, że starsze (emulowane) systemy choćby Windows na tym nie pójdą. To samo ze starszymi dystrybucjami Linuchów, opartych choćby na Debianie. Nie kapuję takiej polityki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mocny Napisano Styczeń 22, 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2023 Ale to było proste. Pozostało mi z Arch'a nie myśleć tylko wysługiwać się forum Wystraczyło z /boot/ oraz /boot/entries usunąć ręcznie wszystkie wpisy dotyczące różnych kerneli. Wywaliłem zatem w kosz wszystko co miało w nazwie inny kernel aniżeli 6.0-18-300 i ... uruchomiłem kompa. Na liście wtedy została mi tylko Fedora z tym kernelem, który działa i reszta na innych partycjach. Nawet GRUB-UPDATE nie trzeba było robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 22, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2023 9 godzin temu, SeeM napisał: One będą tak długo, jak będą zainstalowane starsze kernele. Ustaw w pliki /etc/dnf/dnf.conf installonly_limit=1 i będą one na bieżąco usuwane podczas aktualizacji systemu. Aktualnie installonly_limit=1 (czyli liczba jednocześnie zainstalowanych kerneli) nie jest dozwoloną wartością i musi być równe 0 (nigdy nie będą usuwane) lub większa niż 1 44 minuty temu, Mocny napisał: Ale to było proste. Pozostało mi z Arch'a nie myśleć tylko wysługiwać się forum Wystraczyło z /boot/ oraz /boot/entries usunąć ręcznie wszystkie wpisy dotyczące różnych kerneli. Usuwając te pliki nie rozwiązałeś problemu, tylko go zamaskowałeś. Pliki te należały do konkretnych pakietów i powinny być usunięte te pakiety a nie ich pliki. Twoje zmiany przetrwają do najbliżej aktualizacji kernela (a zbliża się 6.1.7) i po aktualizacji niektóre wpisy powrócą i pojawią się nowe. 1 godzinę temu, Mocny napisał: Virtualbox narobił masę problemów, nie było go w repo więc zainstalowałem ręcznie Ale jest w repo RPMFusion https://rpmfusion.org/Howto/VirtualBox Zamiast VirtualBoxa polecam korzystać z libvirt (nawet nie wiem, czy nie jest zainstalowany domyślnie) + virt-manager Jeżeli chcesz, aby konkretny kernel nie był usuwany przy aktualizacji, to polecam zapoznać się z artykułem https://fedoramagazine.org/boot-earlier-kernel/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi