SeeM Posted April 18, 2023 Report Share Posted April 18, 2023 Cześć. Potrzebuję ustawić programowy raid na zwykłym blaszaku. Mam ochotę przy okazji odstawić 3,5 calowe dyski i przejść na coś z ostatniego dziesięciolecia. Plan jest taki: zakup dwóch dysków SAMSUNG 980 PCIe 3.0 NVMe M.2 SSD 1TB MZ-V8V1T0BW, zakup jednego "kontrolera" Digitus DS-33172, skonfigurowanie programowego raida1 za pomocą mdadm na powyższych, instalacja Linuksa na tymże. Czy to ma sens? Nigdy takich dysków nie używałem i nie wiem, czy PCI express nie będzie tutaj gardłować. Mdadm musi po tych dyskach pisać trochę więcej. A może btrfs sprawdziłby się lepiej? Czy ktoś w ogóle próbował czegoś takiego? Z moich doświadczeń wynika, że raid1 zwiększa trochę prędkość odczytu, a przynajmniej liniowych danych. Prędkość nie jest dla mnie priorytetem, tylko możliwość wymiany uszkodzonego nośnika. Ale nie chciałbym też, żeby było wolniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted April 18, 2023 Report Share Posted April 18, 2023 Najpierw sprawdź czy twoja płyta obsługuje PCIe bifurcation, a potem zabierz się za lekturę https://delightlylinux.wordpress.com/2023/04/08/pcie-bifurcation-and-nvme-raid-in-linux-part-1-the-hardware/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted April 19, 2023 Author Report Share Posted April 19, 2023 22 godziny temu, sunrise napisał: Najpierw sprawdź czy twoja płyta obsługuje PCIe bifurcation, a potem zabierz się za lekturę https://delightlylinux.wordpress.com/2023/04/08/pcie-bifurcation-and-nvme-raid-in-linux-part-1-the-hardware/ Producent nic o tym nie wspomina, więc nie wspiera. No trudno, kupię dwa "zwykłe" ssd. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts