Jump to content

Odtwarzanie video Firefox F38

max2491
 Share

Recommended Posts

Niedawno, z dużym opóźnieniem, zainstalowałem F38. Mam problem z odtwarzaniem plików video w przeglądarce Firefox. W Youtube jest OK, ale w kilku innych witrynach niestety nie. Próbowałem oczyścić cache, sprawdziłem DRM i niestety nie poprawiło to sytuacji. Chyba z kodekami jest OK, gdyż np. VLC działa bez zarzutu i problem nie występuje w przeglądarce Chrome. Jakieś sugestie?

@Radosław:

Porównałem wyniki sugerowanego przez ciebie testu Html5 dla Firefoxa i Chrome. Nie widać tam jakichś istotnych różnic. Obawiam się, że problem dotyczy samej konfiguracji Firefoxa. Próbowałem coś sprawdzić bazując na informacjach z:

https://www.downloadsource.net/how-to-disable-or-enable-the-firefox-new-tab-adult-content-filter/n/14120/

Niestety w tym poście jest omawiany tylko jeden szczegół konfiguracji. Zaktualizowałem równocześnie Fedorę do F38 na dwóch komputerach, a chyba bardziej wskazana byłaby najpierw aktualizacja na jednym. W starej F35 i starym Firefoksie żadne problemy z odtwarzaniem video nie występowały. Cóż - na razie mam Chrome.

Niestety, po przeszukaniu w Internecie informacji o błędzie

NS_ERROR_DOM_MEDIA_FATAL_ERR(0x806e0005)-mozilla::MediaResult mozilla::
FFmpegDataDecoder<60>::InitDecoder():Couldn't open avcodec

pojawiającym się na przykład w video na jednym z portali informacyjnych dochodzę do wniosku, że ostatnią (?) poprawną wersja Firefoxa była wersja 99.

Z rpmfusion  instalowany:

sudo dnf groupupdate multimedia --setop="install_weak_deps=False" -- exclude=PackageKit-gstreamer-plugin
sudo dnf groupupdate sound-and-video

Zainstalowane pakiety
compat-ffmpeg4.x86_64                4.4.4-1.fc38         @rpmfusion-free       
ffmpeg-free.x86_64                   6.0-4.fc38           @updates              
Dostępne pakiety
compat-ffmpeg4-devel.x86_64          4.4.4-1.fc38         rpmfusion-free        
ffmpeg.x86_64                        6.0-11.fc38          rpmfusion-free-updates
ffmpeg-devel.i686                    6.0-11.fc38          rpmfusion-free-updates
ffmpeg-devel.x86_64                  6.0-11.fc38          rpmfusion-free-updates
ffmpeg-free-devel.i686               6.0-4.fc38           updates               
ffmpeg-free-devel.x86_64             6.0-4.fc38           updates               
ffmpeg-libs.i686                     6.0-11.fc38          rpmfusion-free-updates
ffmpeg-libs.x86_64                   6.0-11.fc38          rpmfusion-free-updates
ffmpegthumbnailer.x86_64             2.2.3-0.4.20210902gitd92e191.fc38
                                                          rpmfusion-free        
ffmpegthumbnailer-devel.x86_64       2.2.3-0.4.20210902gitd92e191.fc38
                                                          rpmfusion-free        
ffmpegthumbs.x86_64                  23.04.3-2.fc38       updates               
kffmpegthumbnailer.x86_64            1.1.0-23.fc37        rpmfusion-free        
mythffmpeg.x86_64                    33.1-2.15.20230725git402c6d7758.fc38
                                                          rpmfusion-free-updates
python3-ffmpeg-normalize.noarch      1.27.4-1.fc38        rpmfusion-free-updates
python3-ffmpeg-progress-yield.noarch 0.7.8-1.fc38         rpmfusion-free-updates
python3-ffmpeg-python.noarch         0.2.0-1.fc38         fedora     

ffmpeg z rpmfusion zawiera więcej kodeków niż ffmpeg-free.

Zamień te pakiety:

$sudo dnf swap ffmpeg ffmpeg-free --allowerasing

może przyda się też pakiet  ffmpeg-libs.x86 (chyba, że jest w zależnościach i się sam doinstaluje).

@andrew

Dzięki za wskazanie kierunku. Ostatecznie niezbędna była zamiana kolejności argumentów:

$sudo dnf swap ffmpeg-free.x86_64 ffmpeg.x86_64 --allowerasing

Teraz jest OK. Zastanawiam się jeszcze, co należy poprawić w użytym przeze mnie poleceniu instalacji kodeków, ale to już przyszłościowo....