SeeM Napisano Październik 13, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Październik 13, 2023 Mam dużą prośbę. Próbuję namierzyć jakiś problem z Kdenlive 23.08 na Fedorze 39, który ciągle zawiesza się przy starcie. 23.04 działa dobrze. Potrzebuję, żeby ktoś spróbował uruchomić https://flathub.org/apps/org.kde.kdenlive na Fedorze 38. Może być na Xsach, na Waylandzie, na Gnomie, lub KDE. Ja nie mam wersji 38 pod ręką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Październik 15, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2023 Ja ci w tym temacie Sem nie pomogę , ale dziś uruchomiłem live dystrybucję UBUNTUSTUDIO 23.10 Na tej odmianie najnowszego ubunta 23.10 KDENLIVE uruchamia się normalnie . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 15, 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2023 Widzę, że dla Fedory 40 oraz spinów CentOS 9 jest już podbity pakiet https://koji.fedoraproject.org/koji/buildinfo?buildID=2306105 , ale też się zawiesza. Mam jakiegoś pecha do kdenlive. Dzięki. Sprawdzę, co tam mają za wersje qt oraz mlt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Październik 15, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2023 A jakie błędy wywala w konsoli ten program w chwili gdy się zawiesza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 15, 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2023 6 minut temu, slabypingwin napisał: A jakie błędy wywala w konsoli ten program w chwili gdy się zawiesza? $ kdenlive QSocketNotifier: Can only be used with threads started with QThread profilePath from appDir/../share: "/usr/share/mlt-7/profiles" meltPath from KdenliveSetting::meltPath: "" meltPath from profilePath/../../../bin: "/usr/bin/melt-7" Empty metadata for "glsl.manager" Empty metadata for "telecide" unsupported effect in group "frei0r.alpha0ps" : "/usr/share/kdenlive/effect-templates/secondary_color_correction.xml" (kdenlive:15895): Gtk-WARNING **: 16:51:22.460: Theme parsing error: <data>:1:0: Expected a valid selector kf.service.services: The desktop entry file "/usr/share/applications/qemu.desktop" has Type= "Application" but no Exec line kf.service.sycoca: Invalid Service : "/usr/share/applications/qemu.desktop" kf.service.services: The desktop entry file "/usr/share/applications/org.freedesktop.Xwayland.desktop" has Type= "Application" but no Exec line kf.service.sycoca: Invalid Service : "/usr/share/applications/org.freedesktop.Xwayland.desktop" kf.service.services: KServiceTypeTrader: serviceType "ThumbCreator" not found QQmlEngine::setContextForObject(): Object already has a QQmlContext QWidget::setMinimumSize: (effect_list/QDockWidget) Negative sizes (0,-1) are not possible QWidget::setMinimumSize: (transition_list/QDockWidget) Negative sizes (0,-1) are not possible Segmentation fault (core dumped) Fedora generuje raporty w takich sytuacjach, ale bez całego zestawu debuginfo i odpowiednio przygotowanego shella te raporty niewiele pomagają. Na razie przebijam się przez instrukcję https://community.kde.org/Guidelines_and_HOWTOs/Debugging/How_to_create_useful_crash_reports# . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Październik 16, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2023 Nie wiem czy coś Ci to pomoże. Na F38 mam: Zainstalowane pakiety kdenlive.x86_64 23.08.1-1.fc38 @updates mlt.x86_64 7.20.0-1.fc38 @updates qt.x86_64 1:4.8.7-73.fc38 @updates 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 16, 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2023 7 godzin temu, andrew napisał: Nie wiem czy coś Ci to pomoże. Na F38 mam: Zainstalowane pakiety kdenlive.x86_64 23.08.1-1.fc38 @updates mlt.x86_64 7.20.0-1.fc38 @updates qt.x86_64 1:4.8.7-73.fc38 @updates Pomoże. Bardzo dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 16, 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2023 Naprawione. Na Fedorze 39 trzeba zainstalować zaktualizowane pakiety https://koji.fedoraproject.org/koji/buildinfo?buildID=2307176 . Ktoś z tego zrobił blokera do wydania i naprawili w jeden dzień. (-: Także trafiłem chyba na właściwą osobę na Bugzilli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi