Radosław Napisano Niedziela at 04:43 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 04:43 Witam Zapragnąłem osobnej partycji `/boot` (o tym może inny post). "Zcisnąłem" duży `SWAP` z 24 na 15GB. Partycja wciąż jest `sda4`, ale `UUID` się zmienił. Zmieniam ten `UUID` na nowy w `/etc/default/grub` w linii: GRUB_CMDLINE_LINUX... [ln1] Wykonuję: `grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg` [cmd1] Restart i zatrzymuje się na wykonywaniu: `Job dev-disk-by...` Muszę wyłączyć i włączyć ponownie. Przechodzę do edycji gruba podczas startu i tam usuwam: `resume=UUID=xxxxxxxx`. Startuje normalnie. Ciekawostka. W `/etc/default/grub` w podanej wyżej linii [ln1] kasuję `quiet` i ponownie [cmd1] i `quiet` znika. Jak podmienić ten UUID na stałe? Pozdrawiam Radek Głębicki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Niedziela at 04:54 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 04:54 Zmieniłeś UUID w /etc/fstab? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosław Napisano Niedziela at 05:19 Autor Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 05:19 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Niedziela at 06:26 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 06:26 To może spróbuj, zamiast ręcznie zmieniać UUID w grubieuzyć polecenia grubby sudo grubby --remove-args=resume=UUID=xxx --update-kernel=ALL i jak wszystko będzie działać prawidłowo to dodaj je ponownie sudo grubby --args=resume=UUID=xxx --update-kernel=ALL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Niedziela at 07:11 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 07:11 Jeszcze nie wiem co, ale coś się zmieniło na Fedorze i w Redhacie 9. Ten cały /etc/default/grub już nie o wszystkim decyduje. Grubby robi jakoś, że te zmiany są zapisywane tam, gdzie trzeba. Pewnie idą w stronę statycznego /etc, gdzie tylko się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Niedziela at 09:56 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 09:56 2 godziny temu, SeeM napisał: Jeszcze nie wiem co, ale coś się zmieniło na Fedorze i w Redhacie 9. Ten cały /etc/default/grub już nie o wszystkim decyduje. Pewnie chodzi Ci o BLS? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Niedziela at 15:40 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 15:40 5 godzin temu, sunrise napisał: Pewnie chodzi Ci o BLS? Może tek być, ale jeszcze nie patrzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosław Napisano wczoraj o 02:42 Autor Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 02:42 `grubby --info-ALL` pokazuje, że wszystkie `resume` ustawione są na właściwy `UUID` Która komenda zapisuje GRUBa? Czy już nie trzeba (zapis gdzieś do bootloadera?), a GRUB sobie sięga na partycję (boot) i stamtąd pobiera to co wyświetla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosław Napisano 13 godzin temu Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 godzin temu Ok, znalazłem przyczynę. W `fstab` wcześniej dodałem też nową partycję `boot`. Skopiowałem tam `boot` z tego w `/` (root - oryginalnego). Operacje były przeprowadzane na tym `/boot` z innej partycji. Tknęło mnie jak czytałem czy zmieniłem `SWAP` w `fstab`. Pomyślałem, że `boot` też już tam dodałem. Startuje już z właściwym `swap`. A teraz pociągnę ten wątek. Wciąż w `GRUB` jak przerywam start i edytuję to przed `/boot` dla `linux` i `initrd` jest ($root). Zmieniam ręcznie na (hd0,5) i działa używając nowej partycji `/boot` która jest na `/dev/sda5`. Jak dla `gruba` wymusić, że `boot` jest teraz na innej partycji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano 12 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 12 godzin temu 28 minut temu, Radosław napisał: A teraz pociągnę ten wątek. Wciąż w `GRUB` jak przerywam start i edytuję to przed `/boot` dla `linux` i `initrd` jest ($root). Zmieniam ręcznie na (hd0,5) i działa używając nowej partycji `/boot` która jest na `/dev/sda5`. Jak dla `gruba` wymusić, że `boot` jest teraz na innej partycji? Z manuala grubby podejrzewam, że to będzie właściwa opcja --boot-filesystem=bootfs The grub boot loader expects file paths listed in it's configuration path to be relative to the top of the filesystem they are on, rather then relative to the current root filesystem. By default grubby searches the list of currently mounted filesystems to determine this. If this option is given grubby acts as if the specified filesystem was the filesystem containing the kernel (this option is designed primarily for testing). Ewentualnie może pomóc dodanie do /etc/default/grub zmiennej GRUB_DEVICE_UUID Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi