Skocz do zawartości

grub2 swap brak zmiany UUID

Radosław

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zapragnąłem osobnej partycji `/boot` (o tym może inny post). "Zcisnąłem" duży `SWAP` z 24 na 15GB. Partycja wciąż jest `sda4`, ale `UUID` się zmienił.

Zmieniam ten `UUID` na nowy w `/etc/default/grub` w linii: GRUB_CMDLINE_LINUX... [ln1]

Wykonuję: `grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg` [cmd1]

Restart i zatrzymuje się na wykonywaniu: `Job dev-disk-by...`

Muszę wyłączyć i włączyć ponownie. Przechodzę do edycji gruba podczas startu i tam usuwam: `resume=UUID=xxxxxxxx`. Startuje normalnie.

Ciekawostka. W `/etc/default/grub` w podanej wyżej linii [ln1] kasuję `quiet` i ponownie [cmd1] i `quiet` znika.

Jak podmienić ten UUID na stałe?

Pozdrawiam

Radek Głębicki

`grubby --info-ALL`

pokazuje, że wszystkie `resume` ustawione są na właściwy `UUID`

Która komenda zapisuje GRUBa? Czy już nie trzeba (zapis gdzieś do bootloadera?), a GRUB sobie sięga na partycję (boot) i stamtąd pobiera to co wyświetla?

Ok, znalazłem przyczynę. W `fstab` wcześniej dodałem też nową partycję `boot`. Skopiowałem tam `boot` z tego w `/` (root - oryginalnego). Operacje były przeprowadzane na tym `/boot` z innej partycji. Tknęło mnie jak czytałem czy zmieniłem `SWAP` w `fstab`. Pomyślałem, że `boot` też już tam dodałem. Startuje już z właściwym `swap`.

A teraz pociągnę ten wątek.  Wciąż w `GRUB` jak przerywam start i edytuję to przed `/boot` dla `linux` i `initrd` jest ($root). Zmieniam ręcznie na (hd0,5) i działa używając nowej partycji `/boot` która jest na `/dev/sda5`. Jak dla `gruba` wymusić, że `boot` jest teraz na innej partycji?

28 minut temu, Radosław napisał:

A teraz pociągnę ten wątek.  Wciąż w `GRUB` jak przerywam start i edytuję to przed `/boot` dla `linux` i `initrd` jest ($root). Zmieniam ręcznie na (hd0,5) i działa używając nowej partycji `/boot` która jest na `/dev/sda5`. Jak dla `gruba` wymusić, że `boot` jest teraz na innej partycji?

Z manuala grubby podejrzewam, że to będzie właściwa opcja

--boot-filesystem=bootfs
The grub boot loader expects file paths listed in it's configuration path to be relative to the top of the filesystem they are on, rather then relative to the current root filesystem. By default grubby searches the list of currently mounted filesystems to determine this. If this option is given grubby acts as if the specified filesystem was the filesystem containing the kernel (this option is designed primarily for testing).

Ewentualnie może pomóc dodanie do /etc/default/grub zmiennej GRUB_DEVICE_UUID