Jump to content

Sposób doinstalownia-odinstalownia wybranego środowiska graficznego .

ADAM00
 Share

Recommended Posts

Witam. 

Kto z kolegów wykonywał tj.instalował dane srodowisko i ta instalcja sie powidła niech dopisze, napisz poniżej, jakie zastosował komendy , polecenia. 

"Doinstalowuję  środowisko graficzne KDE  Desktop" do standardowej instalacji Gnome  Fedory obecnie wersji 41 zaktualizowanej  od versji 37 dzieki forum.  Dzis doinstalowuje sreodowisko i mam nadizej ze bedzie to pomocne nie tylko mnie, ale i innym użytkownikom, którzy  bedą  szukać takiej pomocy. 

Środowiska graficzne z listy  ponizej  - https://fedoraproject.org

1. KDE Desktop
2. Xfce Desktop
3. Cinnamon Desktop
4. MATE+Compiz Desktop
5. i3 Tiling WM
6. LXQt Desktop
7. LXDE Desktop
8. SOAS Desktop
9. Sway Tiling WM
10. Budgie Desktop
11. Miracle Desktop
12. KDE Mobile Desktop

AD-1. KDE Desktop

sudo dnf install @kde-desktop-environment

-odinstalowanie ,cofniecie   "numeru" transakcji,

sudo dnf history undo "nr x"

"Poszukaj numeru transakcji, w którym instalowałeś np. xfce i ją cofnij"

dnf history undo jakisnumer

--------------------------------------------------------------

Pozdrawiam

Pomoc i wskazówki miło widziane *)

Trzeba mieć z tyłu głowy, że niektówe środowiska graficzne korzystają z tych samych plików w katalogu domowym i mogą je nieznacznie modyfikować, na przykład ~/.local/share/applications. Niby to jest ustandaryzowane, ale logowanie się w kółko do coraz to innych pulpitów przez tego samego użytkownika będzie ową konfigurację coraz bardziej zaśmiecać.

• Like 1
  • Upvote 1

Pobrało @kde-desktop-environment  i nie mam przy logowaniu wyboru w Fedora 41 a w Fedora 39 miałem wybór miedzy innymi  srodowisk Gnome,  Gnome klasyczny. 

-Trzeba skonfigurowac GRUB -dobrze mysle :D

• 3 weeks later...

Prawdę mówiąc, nie wiem czy Plazma w Fedorze 41 korzysta jeszcze z X11, jednakże sugerując się Debianem 12, mógłbym zaryzykować że tak, choć głowy to nie dam. Podobny problem miałem instalując e16 na instalację Gnome w Fedorze 41. Spójrz proszę na ten link - który notabene rozwiązał mój problem. https://fedoraproject.org/wiki/Lightdm

Powodzenia 

• 2 weeks later...

Nie wiedziałem jak stworzyć plik konfiguracyjny  który jest opisany w linku Manually changing the default desktop

Ręczna zmiana domyślnego pulpitu.

Możesz również zmienić domyślne środowisko pulpitu za pomocą pliku konfiguracyjnego systemu /etc/sysconfig/desktop. Jeśli ten plik nie istnieje, utwórz go. Ten plik określa pulpit dla nowych użytkowników i menedżera wyświetlania, który ma zostać uruchomiony po przejściu na poziom uruchomienia 5.

Utwórz/edytuj go za pomocą preferowanego edytora tekstu. Pamiętaj, że do utworzenia lub edycji tego pliku będziesz potrzebować uprawnień administratora (root).

Prawidłowe wartości to: DESKTOP="<wartość>", gdzie <wartość> jest jedną z następujących wartości:

GNOME — wybiera środowisko pulpitu GNOME.

KDE — wybiera środowisko pulpitu KDE.

DISPLAYMANAGER="<wartość>", gdzie <wartość> jest jedną z następujących wartości:

GNOME — wybiera Menedżera wyświetlania GNOME.

KDE — wybiera Menedżera wyświetlania KDE.

XDM — wybiera Menedżera wyświetlania X.

Kombinowałem i zainstalowałem : patrząc na to 

How to create KDE Plasma X11 Workspace? Description:

Plasma 6 I can’t switch to X11