Skocz do zawartości

Dual boot instalacja z Windows

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z zainstalowaniem Fedory na laptopie DELL Latitude 7390. Najpierw zrobiłem dwie surowe partycje i zainstalowałem Windows 11. Po skonfigurowaniu przynajmniej tych niezbędnych w tym systemie rzeczy przeszedłem do zainstalowania Fedory  40 z nośnika KDE w wersji LIVE. Poszedłem na łatwiznę i odznaczyłem żeby poszło z automatu na wolnej przestrzeni dysku. Po instalacji LINUX nie wystartował żaden system. Cóż jestem cierpliwy więc od nowa instalacja Windows potem Linux z tym że już utworzyłem zwykłem partycje

ręcznie i ....... znowu porażka. Powtórzyłem to z innymi opcjami partycjonowania oferowanymi przez instalator FEDORY ale  zawsze BIOS  nie widzi żadnego systemu na dysku.

W sumie miało być prosto przynajmniej tak mi się zdawało po przejrzeniu tego materiału: https://strefalinux.pl/windows-i-linux-na-jednym-komputerze-dual-boot/

Ostatnio jednak po takiej porażce uruchomiłem w/w Fedorę LIVE i z ciekawości ręcznie wykasowałem partycje utworzone dla LINUX-a. wykonałem restart komputera i WINDOWS powrócił  ;-) ale jak doinstalować Fedorę ? Może problem tkwi w ustawieniach UEFI. Sam już nie wiem co jest nie tak, choć w sumie już bardzo dawno na swoich komputerach nie instalowałem obu systemów ale pamiętam że kiedy był BIOS to nie było problemu.

Moja podpowiedź to poszukanie innego poradnika i sprawdzenie różnic. To  może być co z ustawieniami UEFI. Secure Boot off? Nie wiem jak na to zareaguje Windows.

Radek Glebicki