Toni Napisano wczoraj o 12:45 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 12:45 Cześć, Chciałem zapytać jeśli ktoś z Was się orientuje o sprzęt komputerowy kompatybilny z Linuxem a konkretnie z Fedorą. Jakieś dwa lata temu gdy robiłem instalację na czysto okazało się że na już leciwej płycie głównej od MSI H97 PC Mate nie można uruchomić instalatora Fedory 38. Dlatego teraz jestem ostrożny. Teraz tak się składa aby zainstalować Win11 (od którego jestem wciąż jakoś uzależniony ponieważ nie umiem uruchomić windowsowych aplikacji na Fedorze mimo że na co dzień staram się korzystać z Fedory) muszę zmodernizować sprzęt i właśnie mam już wstępnie wybrane komponenty. Chciałbym się zapytać o firmę płyty głównej która ma najlepsze wsparcie dla linuxa/ głównie Fedory. Jeśli się orientujecie to sprzęt jakiej firmy ASUS czy Gigabyte jest lepszy pod kątem Fedory? Wybrałem platformę AM5 i procesor Procesor AMD Ryzen 5 7600. Podobno jego obsługa jest od jądra 6.0/6.1. Natomiast wybieram spośród takich płyt: Asus PRIME B650-PLUS a Gigabyte B650 EAGLE i ewentualnie co raczej nie kupię Asus TUF GAMING B650-PLUS Komputer wymieniam rzadko, ten obecny mam 9 lat i używałbym jeszcze dłużej gdyby nie wymagania Microsoftu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano 20 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 20 godzin temu Brak możliwości odpalenia instalatora nie przekreśla tak zupełnie możliwości instalacji Fedory. Opisałem kiedyś pewną sztuczkę w artykule https://wiki.baszarek.pl/doku.php?id=wiki:centos_root_raid&s[]=centos , to znaczy instalację dowolnej dystrybucji metodą "na Gentoo". Rsync plików z działającej instalacji, przebudowanie initramfs, poprawki w /etc/fstab, ewentualnie /etc/mdadm oraz parametach kernela. Każdą dystrybucję idzie tak zainstalować. Lokalnie ostrzegam, że to jest totalny kosmos i trzeba na to cały dzień. Czasami można jednak łatwiej. Spróbuj dodać (nieśmiertelne, zdaje się) parametry noacpi acpi=off do kernela przy uruchamianiu instalatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi