Toni Napisano Maj 5 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5 Cześć, Chciałem zapytać jeśli ktoś z Was się orientuje o sprzęt komputerowy kompatybilny z Linuxem a konkretnie z Fedorą. Jakieś dwa lata temu gdy robiłem instalację na czysto okazało się że na już leciwej płycie głównej od MSI H97 PC Mate nie można uruchomić instalatora Fedory 38. Dlatego teraz jestem ostrożny. Teraz tak się składa aby zainstalować Win11 (od którego jestem wciąż jakoś uzależniony ponieważ nie umiem uruchomić windowsowych aplikacji na Fedorze mimo że na co dzień staram się korzystać z Fedory) muszę zmodernizować sprzęt i właśnie mam już wstępnie wybrane komponenty. Chciałbym się zapytać o firmę płyty głównej która ma najlepsze wsparcie dla linuxa/ głównie Fedory. Jeśli się orientujecie to sprzęt jakiej firmy ASUS czy Gigabyte jest lepszy pod kątem Fedory? Wybrałem platformę AM5 i procesor Procesor AMD Ryzen 5 7600. Podobno jego obsługa jest od jądra 6.0/6.1. Natomiast wybieram spośród takich płyt: Asus PRIME B650-PLUS a Gigabyte B650 EAGLE i ewentualnie co raczej nie kupię Asus TUF GAMING B650-PLUS Komputer wymieniam rzadko, ten obecny mam 9 lat i używałbym jeszcze dłużej gdyby nie wymagania Microsoftu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 5 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5 Brak możliwości odpalenia instalatora nie przekreśla tak zupełnie możliwości instalacji Fedory. Opisałem kiedyś pewną sztuczkę w artykule https://wiki.baszarek.pl/doku.php?id=wiki:centos_root_raid&s[]=centos , to znaczy instalację dowolnej dystrybucji metodą "na Gentoo". Rsync plików z działającej instalacji, przebudowanie initramfs, poprawki w /etc/fstab, ewentualnie /etc/mdadm oraz parametach kernela. Każdą dystrybucję idzie tak zainstalować. Lokalnie ostrzegam, że to jest totalny kosmos i trzeba na to cały dzień. Czasami można jednak łatwiej. Spróbuj dodać (nieśmiertelne, zdaje się) parametry noacpi acpi=off do kernela przy uruchamianiu instalatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Maj 7 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7 W dniu 5.05.2025 o 23:19, SeeM napisał: Brak możliwości odpalenia instalatora nie przekreśla tak zupełnie możliwości instalacji Fedory. Opisałem kiedyś pewną sztuczkę w artykule https://wiki.baszarek.pl/doku.php?id=wiki:centos_root_raid&s[]=centos , to znaczy instalację dowolnej dystrybucji metodą "na Gentoo". Rsync plików z działającej instalacji, przebudowanie initramfs, poprawki w /etc/fstab, ewentualnie /etc/mdadm oraz parametach kernela. Każdą dystrybucję idzie tak zainstalować. Lokalnie ostrzegam, że to jest totalny kosmos i trzeba na to cały dzień. Czasami można jednak łatwiej. Spróbuj dodać (nieśmiertelne, zdaje się) parametry noacpi acpi=off do kernela przy uruchamianiu instalatora. Chciałbym uniknąć jakichkolwiek komplikacji, dlatego pytam o model/ markę która najbardziej wspiera Linux/Fedorę. Jak już kupować to nie po to by mieć takie przygody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Maj 8 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8 6 godzin temu, Toni napisał: Chciałbym uniknąć jakichkolwiek komplikacji, dlatego pytam o model/ markę która najbardziej wspiera Linux/Fedorę. Każdy i żaden zarazem Dzisiejszy Linux to już nie ten sprzed 10 czy 15 lat, ruszy bez problemu na praktycznie każdym nowym sprzęcie. No i desktop to nie laptop - lwia część problemów jeśli już występuje dotyczy przede wszystkim laptopów. Jeśli już to trzymaj się bardziej zasad typu nie kupowanie sprzętu w dzień premiery (bo na czymś takim najprędzej postawisz Archa, a inne dystrybucje ruszą po paru tygodniach czy z następnym wydaniem - wsparcie dla sprzętu musi dotrzeć do firmware dostarczanego z dystrybucją - choć zdarza się też i w drugą stronę, że wsparcie jest obecne z wyprzedzeniem) - mówię tu głównie o procesorach i gpu. Bo płyty główne to składanka różnych części i może się zdarzyć, że np. dana karta dźwiękowa czy sieciowa nie będzie działać, bo jej producent ma wywalone na Linuksa (i nie będzie działać niezależnie od tego na jakiej płycie głównej ją posadzisz) - ale takie historie obecnie to naprawdę rzadkość. Jak chcesz mieć większą pewność to możesz sprawdzić tutaj jak innym się sprawuje https://linux-hardware.org/?view=search I tak przy okazji, zajrzałem w stary wątek i już powinieneś być w stanie uruchomić na starym sprzęcie instalator - naprawili bug w F40 https://discussion.fedoraproject.org/t/install-media-dont-boot-in-uefi-mode-on-certain-motherboards/71376/4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 10 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10 Jedyne, na czym Linux może się położyć i go nie zainstalujesz, to brak trybu AHCI dla dysku oraz dziwny rodzaj RAID-a ustawionione w biosie/uefi. Tutaj jest to ładnie wyjaśnione - https://www.dell.com/support/kbdoc/pl-pl/000123462/zalecane-ustawienia-systemu-bios-dla-systemu-linux . Jeszcze nie widziałem laptopa Latitude, na którym Linux by się nie zainstalował. To bardzo bezpieczne laptopy i na Allegro są do nich części, łącznie z bateriami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szept Napisano wczoraj o 09:53 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 09:53 Problemem są np. nowe procesory Intela, ale takie mobilne. Zawsze trochę trwa, zanim sprzęt z tym zacznie działać. Zwłaszcza dziwne laptopy, mamy tam jazdy z brakiem audio, np. a to brak, a to jeden kanał nie działa, a to WIFI trzeba ręcznie, a to obracanie ekranu sprawia problem, a to touchpad lata. itd. itd. czasami się trochę schodzi, zanim się rozwiąże problemy, a czasami trzeba czasu. Np. mam 10" Chuwi z N100 i zanim tam wszystko zaczęło działać to się zeszło trochę. W przypadku stacjonarnych komputerów, problemów jest zwykle mniej. Czasami producent zastosuje nietypowy chip audio, czasami jakiś RAID jest dodany, dlatego raczej zalecam korzystanie z popularnego sprzętu. Do czego chcesz wykorzystywać ten nowy komputer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi