@sunrise Napisano 20 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 20 godzin temu Bardzo krótki test dysk zewnętrznego podpinanego pod USB model to STKP20000400 we wnętrzu jest model ST20000DM001 Dysk przychodzi fabrycznie sformatowany w exFAT i znajdują się jakieś aplikacje na Windows i MacOS. Fabrycznie są dwie partycje jedna to EFI o rozmiarze 200MB. Wszystkie partycje usunąłem i stworzyłem jedną formatując ja pod BTRFS + LUKS. Bez żadnych zmian w systemie, dysk działa na sterowniku uas. W związku z tym, że jest to Seagate to na tym sterowniku nie działa odczyt SMART. Aby to zmienić wystarczy utworzyć plik np. /etc/modprobe.d/usb-disk-quirks.conf z następującą zawartością options usb-storage quirks=0x0bc2:0x2038: Po tych wszystkich zabiegach odczyt danych SMART będzie już odbywał się bez problemu. === START OF INFORMATION SECTION === Device Model: ST20000DM001-3Y3103 Serial Number: XXXXXXXXX LU WWN Device Id: 5 010c50 0e8d756fd Firmware Version: EN03 User Capacity: 20 000 588 955 648 bytes [20,0 TB] Sector Sizes: 512 bytes logical, 4096 bytes physical Rotation Rate: 7200 rpm Form Factor: 3.5 inches Device is: Not in smartctl database 7.5/5852 ATA Version is: ACS-5 (minor revision not indicated) SATA Version is: SATA 3.3, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s) Local Time is: Tue Oct 14 12:03:02 2025 CEST SMART support is: Available - device has SMART capability. SMART support is: Enabled Benchmark dysku prezentuje się następująco: Sam dysk nie jest głośny, jednak w czasie poszukiwania ścieżek głowica wydaje dość znaczące hałasy, które pomimo gumowych nóżek, dość łatwo przenoszą się na podłoże i wzmacniają tech hałas. W trakcie pracy temperatura dysku dochodzi do 55 stopni. Na koniec kilka zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano 16 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 16 godzin temu Fajne, ale tak duże dyski to bym widział przynajmniej pod mdadm, żeby jako taka redundancja była. Ciekawe, jak te wibracje przełożyłyby się na cztery takie dyski w jednej obudowie. Pewnie robią trochę hałasu. Niestety mam złe doświadczenia z macierzami z 2-4 dysków sata. Terabajty do ceny są w porządku, ale nie są najwyraźniej zaprojektowane do podwyższonej wydajności, której nawet zwykły raid5 wymaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano 15 godzin temu Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 godzin temu 29 minut temu, SeeM napisał: Fajne, ale tak duże dyski to bym widział przynajmniej pod mdadm On służy tylko jako offline backup. Więc hałas, temperatura nie będą stanowiły problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi