Jump to content

boot/efi jako vfat

Recommended Posts

Witam

Instaluje F43 z moim podziałem na partycje. Problem jest z boot/efi. Zawsze się formatuje jako vfat. Nawet gdy zmieniam z zewnątrz za pomocą fdisk na EFI SYSTEM.

image.thumb.png.1821bb2e1b94343c83707e0081115521.png

tak wygląda po formacie

image.thumb.png.11d64d542a7c1b1ef545d61fe0f04c82.png

tak jest ustawione przy formacie w instalatorze F43

image.png.ff372d32d32fce0e58406d796b0d78e0.png

taki komunikat dostaję, gdy wybieram "Dalej"

image.thumb.png.5ec6b023173bb92ce5a81cc97f5f8a04.png

a tu poprzez fdisk wybieram te partycje jako 1 i daje "w" aby zapisać zmiany. Instalator odświeża się, ale vfat wciąż pozostaje

Ktoś przeszedł instalację F43 z własnym podziałem partycji?

Docelowo chcę boot root home mieć jako osobne partycje.

ma być:

boot/efi

root

home

boot

swap

clonezilla

Kolejność chyba już teraz nie ma znaczenia? Ktoś coś?

Z góry dzięki i pozdrawiam

Radek Głębicki

Nie wiem co robisz, ale przed chwila sprawdzałem i bez problemu idzie utworzyć własny układ zarówna na nowym instalatorze (Fedora WS) jak i starym.

Tworzysz nowy układ, czy wykorzystujesz stary?

PS. Na przyszłość, dobrze byłoby gdybyś umieszczał zrzut całego ekranu, a nie tylko fragmentu, bo tok to trudno wyciągnąć jakieś wnioski.

• 2 weeks later...

Kiedy chcę naprawdę zrobić partycje i woluminy po swojemu, to biorę dowolnego "livecd", ustawiam partycję za pomocą fdisk i woluminy przez pvcreate, vgcreate i lvcreate. A potem uruchamiam instalator dowolnej dystrybucji i tam klikam co do czego, najwyżej zaznaczając "sformatuj". Wtedy działa.

Możesz też użyć iso Fedory Server 42, gdzie mamy jeszcze stary instalator Anaconda, ustawić swoje partycje i zaktualizować się do 43

dnf upgrade --releasever=43

15 minut temu, SeeM napisał:

Możesz też użyć iso Fedory Server 42, gdzie mamy jeszcze stary instalator Anaconda

Tak naprawdę o ile dobrze pamiętam, to wszystkie spiny oprócz Workstation maja stara wersję, również Everything jeżeli ktoś chce zainstalować Gnome. 

40 minut temu, sunrise napisał:

Tak naprawdę o ile dobrze pamiętam, to wszystkie spiny oprócz Workstation maja stara wersję, również Everything jeżeli ktoś chce zainstalować Gnome. 

A to możliwe. Ja czytałem, że Anaconda jest na wylocie i myślałem, że to już przy 43.