Radosław Posted October 30, 2025 Report Share Posted October 30, 2025 Witam Instaluje F43 z moim podziałem na partycje. Problem jest z boot/efi. Zawsze się formatuje jako vfat. Nawet gdy zmieniam z zewnątrz za pomocą fdisk na EFI SYSTEM. tak wygląda po formacie tak jest ustawione przy formacie w instalatorze F43 taki komunikat dostaję, gdy wybieram "Dalej" a tu poprzez fdisk wybieram te partycje jako 1 i daje "w" aby zapisać zmiany. Instalator odświeża się, ale vfat wciąż pozostaje Ktoś przeszedł instalację F43 z własnym podziałem partycji? Docelowo chcę boot root home mieć jako osobne partycje. ma być: boot/efi root home boot swap clonezilla Kolejność chyba już teraz nie ma znaczenia? Ktoś coś? Z góry dzięki i pozdrawiam Radek Głębicki Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted October 30, 2025 Report Share Posted October 30, 2025 Nie wiem co robisz, ale przed chwila sprawdzałem i bez problemu idzie utworzyć własny układ zarówna na nowym instalatorze (Fedora WS) jak i starym. Tworzysz nowy układ, czy wykorzystujesz stary? PS. Na przyszłość, dobrze byłoby gdybyś umieszczał zrzut całego ekranu, a nie tylko fragmentu, bo tok to trudno wyciągnąć jakieś wnioski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@SeeM Posted November 9, 2025 Report Share Posted November 9, 2025 Kiedy chcę naprawdę zrobić partycje i woluminy po swojemu, to biorę dowolnego "livecd", ustawiam partycję za pomocą fdisk i woluminy przez pvcreate, vgcreate i lvcreate. A potem uruchamiam instalator dowolnej dystrybucji i tam klikam co do czego, najwyżej zaznaczając "sformatuj". Wtedy działa. Możesz też użyć iso Fedory Server 42, gdzie mamy jeszcze stary instalator Anaconda, ustawić swoje partycje i zaktualizować się do 43 dnf upgrade --releasever=43 Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted November 9, 2025 Report Share Posted November 9, 2025 15 minut temu, SeeM napisał: Możesz też użyć iso Fedory Server 42, gdzie mamy jeszcze stary instalator Anaconda Tak naprawdę o ile dobrze pamiętam, to wszystkie spiny oprócz Workstation maja stara wersję, również Everything jeżeli ktoś chce zainstalować Gnome. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@SeeM Posted November 9, 2025 Report Share Posted November 9, 2025 40 minut temu, sunrise napisał: Tak naprawdę o ile dobrze pamiętam, to wszystkie spiny oprócz Workstation maja stara wersję, również Everything jeżeli ktoś chce zainstalować Gnome. A to możliwe. Ja czytałem, że Anaconda jest na wylocie i myślałem, że to już przy 43. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radosław Posted November 25, 2025 Author Report Share Posted November 25, 2025 Poszło. Opróżniony dysk. Trzy kropki, a tam tworzenie układu i działa. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam Radek Głębicki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts