zibi743 Napisano 17 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 17 godzin temu Witam. Problem, który zaraz opiszę jest związany z graniem na konsoli. Niedawno kupiłem konsolę do gry (retro) chińskiej firmy, model SF3000. Urządzenie działa ale jest problem z kartą micro SD. System konsoli znajduje się na tej karcie i tylko z kartą się ona uruchamia. Problem polega na tym, że karta nie jest widziane przez system zarówno Linux jak i Windows. Szczegółowo nie zapoznałem się jeszcze z nią ale jej OS to jakaś dystrybucja Linuksa. W związku z tym, że nie można zamontować karty, brak jest możliwości sporządzenia jej obrazu. Nic na nią nie można skopiować. Próbowałem ją niestety bezskutecznie zamontować. Użyłem następujących poleceń: zf@host-XX-XXX-XX-XXX:~$ sudo mount /dev/sdc /home/zf/sd mount: /home/zf/sd: fsconfig system call failed: Can't find a SQUASHFS superblock on sdc. dmesg(1) may have more information after failed mount system call. zf@host-XX-XXX-XX-XXX:~$ sudo mount -t /dev/sdc /home/zf/sd mount: /home/zf/sd: can't find in /etc/fstab. Komenda lsblk pokazała mi tylko to: sdc 8:32 1 14,8G 0 disk fdisk -l pokazał m.in Disk /dev/sdc: 14,84 GiB, 15938355200 bytes, 31129600 sectors Disk model: Storage Device Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Więc dopóki karta micro SD nie padnie to można grać. Jeżeli to się stanie to rzecz wiadoma. Jej pojemność to niby 64 GiB Czy w obecnej sytuacji jest sposób na odczytanie tej karty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano 6 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 6 godzin temu Może tam jest lvm z zaszyfrowanym woluminem? Spróbuj sudo vgchange -ay i dopiero potem lsblk fdisk -l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano 1 godzinę temu Zgłoszenie Share Napisano 1 godzinę temu Obraz dysku możesz zrobić przecież be montowania partycji. Próbowałeś: dd if=/dev/sdc of=obraz_dysku.img ? Co do innych parametrów to nie podpowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi