prymula Posted July 5 Report Share Posted July 5 Po awarii głównego notebooka, zmuszony zostałem do zainstalowania Fedory na najstarszej maszynce. Radość nie trwała jednak długo, gdyż klawisz Enter zaczął się buntować, aż odmówił posłuszeństwa w ogóle. Moje pytanie brzmi czy jest możliwość zmusić konsole w KDE do wygenerowania kodu klawisza Enter ? Poza tym próbowałem coś zdziałać przy pomocy programu keyd i chyba przesadziłem z konfiguracją i dlatego ten klawisz przestał kompletnie reagować. Kurczaki ! Pomocy ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted July 5 Report Share Posted July 5 31 minut temu, prymula napisał: Poza tym próbowałem coś zdziałać przy pomocy programu keyd i chyba przesadziłem z konfiguracją i dlatego ten klawisz przestał kompletnie reagować. Uruchom w trybie single user (run level 1) lub awaryjnym i usuń konfigurację keyd Link to comment Share on other sites More sharing options...
@SeeM Posted July 5 Report Share Posted July 5 sudo dnf install input-remapper [enter (-: ] Ewentualnie możesz to wyklikać klawiaturą ekranową. To jest najbardziej linuksowa aplikacja w ogóle. Każdy klawisz, kliknięcie, guzik na padzie można zmapować na totalnie wszystko. I jest niematerialnie wręcz trudne w konfiguracji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
prymula Posted July 6 Author Report Share Posted July 6 Jako że keyd mam już zainstalowany. Postanowiłem dokończyć konfigurację. Samo Enter raz działa, lub działa nie działając bądz nie działa w ogóle. Tak więc nie wiem do końca, czy za zgłoszony na forum problem, wynikał z halucynacyjnej konfiguracji AI, czy był to problem sprzętowy. Ostatecznie keyd udało mi się skonfigurować na podstawie podręcznika systemowego. sudo dnf copr enable fmonteghetti/keyd sudo dnf install sudo systemctl enable keyd sudo systemctl restart keyd /etc/keyd/default.conf [ids] * [main] rightcontrol = layer(control) [control:C] space = enter PS. No tak, klawiatura ekranowa – kompletnie wyleciało mi to z głowy ! Dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam Przemysław Pietraszczyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts