Toni Napisano 7 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 7 godzin temu Za jakiś czas planuję ponowną instalację Fedory na czysto z uwagi na domyślną większą partycję /boot. Otóż instalując Fedorę 42 na czysto zaraz po zakupie nowego komputera ponad rok temu wybrałem domyślne ustawienia partycjonowania chyba i partycja /boot została ustawiona na 1GB co przy okazji aktualizacji do 43 okazało się zbyt mało i system nie chciał uruchomić się z najnowszej wersji jądra. Trzeba było wywalić kilka starszych wersji jądra, żeby wygospodarować miejsce i zainstalować ponownie initramfs czy coś. Sterowniki bowiem zabierają bowiem za dużo miejsca. Chciałbym się upewnić co do informacji zaczerpniętych u SI. Czy domyślny rozmiar /boot to teraz 2GB i czy to wystarcza - czy może lepiej jest jeszcze więcej? Kolejne pytanie jakie mam to czy w nowym instalatorze Fedory, który chyba jest od wersji 42 jest jakaś możliwość łatwego partycjonowania? Kiedyś często instalowałem na czysto Fedorę ze starym instalatorem i nie pamiętam już, ale chyba wybierałem taką opcję w której mogłem usunąć partycje Linuxowe i łatwo było je odróżnić od partycji windowsowych bo to były czasy chyba jeszcze win7 który miał mniej partycji od win10 i win11. Usuwałem więc partycje Linuxowe i wybierałem automatyczne rozmieszczenie partycji na miejscu jakie po nich pozostało. Tak sobie radziłem. W nowym instalatorze jednak jest to jakoś inaczej wymyślone. Zastanawiam się więc jakie opcje wybrać by jak najprościej i najbezpieczniej usunąć Fedorę nie usuwając Win11. Najchętniej chciałbym mieć jakiś tam podgląd na te partycje przed akceptacją i kontynuowaniem instalacji. Ostatnie pytanie dotyczy wyboru wersji Fedory. Domyślna jest Gnome, ale jeśli okaże się, że na moim komputerze będzie działać jedna rzecz na KDE to instaluję Plasmę (przed instalacją systemu zobaczę jak KDE działa an komputerze gdzie go nie ma - bo już wiem że kde i gnome na jednym systemie to za dużo i może on powodować nieużyteczność jednego z interfejsów). Rozumiem, że w takim wypadku należy pobrać narzędzie do tworzenia instalatora na pendrive, ściągnąć plik iso i wczytać go do narzędzia by stworzył instalator dla wersji z KDE. Instalator różni się on od tego instalującego wersję z Gnome? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@SeeM Napisano 5 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 5 godzin temu Najprościej i najłatwiej jest usunąć woluminy z Fedorą na windowsowym menedżerze dysków. Tylko trzeba potem zainstalować windowsowy bootloader na początku dysku. Windowsa nie mam od dawna i zapomniałem, jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi