flubs Napisano Maj 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2005 Witam Instalowalem sterowniki NVIDII wszystko bylo ok. Lecz ograniczylem sie do zmieny z "nv" na "nvidia" Nie wykonalem polecenia cp -a /dev/nvidia* /etc/udev/devices chown root.root /etc/udev/devices/nvidia* W wynku tego tak mysle system jak sie uruchamia staje na: konfiguracja parametrow jadra i tak stoi w nieskonczonosc. Szlak czlowieka bieze bo przez takie cos (_niewiem_ → nie wiem) ORT jak dostac sie do systemu Czy ktos mial podobna sytuacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Maj 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2005 odpalasz rescue cd i: #chroot /mnt/sysimage /bin/bash i jestes w swoim (_linuxie_ → Linuksie) ORT. zmieniasz spowrotem na nv i: #exit #reboot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2005 Instalując stery do nVidia za pomoca odpowiednich paczek RPM nie ma w ogóle potrzeby wykonywania magicznych ruchów w rodzaju zamian "nv" na "nvidia" - wszystko wykonywane jest automatycznie. Temat był ze sto razy na forum. A jeszcze lepiej zrobic to YUMem: http://faq.fedora.pl/#nvidia Sprawdzone wielokrotnie, działa Zakładam, że masz FC3. Dla wcześniejszych wersji musisz odpowiednio zmodyfikować wiersz w yum.conf Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sereus Napisano Maj 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2005 Witam, otóż mam podobny problem jak autor wątku, z tą różnicą że kiedy próbuję za pomocą yum zainstalować sterowniki to wyskakuje: Setting up Install Process Setting up Repos Cannot open/read repomd.xml file for repository: livna-stable failure: repodata/repomd.xml from livna-stable: [Errno 256] No more mirrors to try. i wywala mi znak zachęty, niestety nie wiem co na to poradzić, czy może mi ktoś podpowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Cannot open/read repomd.xml file for repository: livna-stable failure: repodata/repomd.xml from livna-stable: [Errno 256] No more mirrors to try. Oznacza to, iż padł serwer rpm.livna.org albo masz coś źle wpisane w pliku konfiguracyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sereus Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Dzięki za radę, wydaje mi się że to problem z moim plikiem (ściąganym zresztą z faq.fedora.pl), bo gdy "ręcznie" wchodziłem na serwer to działał, nawet ściągał mi pliki ale niestety nie bardzo wiem które mam ściągnąć, jeżeli ma ktoś odpowiedni plik yum-a, lub zna listę plików koniecznych do ściągnięcia to byłbym bardzo chętny. Z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Której używasz wersji Fedory? Bo tamten plik jest dla FC3. Ja sobie zrobiłem osobne pliki na każde repozytorium, więc do /etc/yum.repos.d/rpm.livna.repo wpisałem coś takiego: [livna-stable] name=Livna.org Fedora Compatible Packages (stable) baseurl= http://rpm.livna.org/fedora/$releasever/$basearch/RPMS.stable gpgcheck=1 [livna-unstable] name=Livna.org Fedora Compatible Packages (unstable) baseurl=http://rpm.livna.org/fedora/$releasever/$basearch/RPMS.unstable gpgcheck=1 [livna-testing] name=Livna.org Fedora Compatible Packages (testing) baseurl=http://rpm.livna.org/fedora/$releasever/$basearch/RPMS.testing gpgcheck=1 i chodzi. Najwyżej ściągnij jeszcze raz plik http://www.fedorafaq.org/samples/yum.conf i wgraj go z powrotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arial Napisano Maj 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2005 Mialem identyczny problem, a jego powodem bylo to, ze ie wporwadzilem kilku komend po instalacji (sprawdz, moze tez popelniles ten blad), otoz: cp -a /dev/nvidia* /etc/udev/devices chown root.root /etc/udev/devices/nvidia* moze to pomoze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Maj 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2005 Wpisy unstable i testing powodują że yum instaiuje ci wersje najnowsze ale testowe i niestabilne czy jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2005 Wpisy unstable i testing powodują że yum instaiuje ci wersje najnowsze ale testowe i niestabilne czy jak ? Tak. Lubię testować oprogramowanie i zgłaszać problemy :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Maj 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2005 W wynku tego tak mysle system jak sie uruchamia staje na: konfiguracja parametrow jadra i tak stoi w nieskonczonosc. Wydaje mi się, że po prostu w ustawienia GRuB-a wystarczy usunąć parametr "rhgb". Ja miałem taki problem i ruszyło Problem w ogóle znika po zmianie domyślnego runlevela na trzeci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2005 Tak. Lubię testować oprogramowanie i zgłaszać problemy :] Jednak w przypadku Livny jest to trochę pokręcone, "testing" i "unstable" są bardzo "stable" a i często w "stable" nie ma potrzebnych paczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi