pszubart Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 Uprzejmie proszę o poradę. Mam Fedora Core 4. Zaktualizowałem doskonale system przez up2date. Korzystam z OpenOffice.org 2.0. Co muszę zrobić we Writer, aby dokumenty w nim redagowane były czytane w Wordzie Microsoftu? Niestety jak zredaguję jakiś dokument we Writer OpenOffice.org 2.0 i następnie wysyłam mailem jako załącznik do osoby, która ma Windows, to niestety, ale Word Microsoftu nie może odczytać takiego dokumentu (zamiast tekstu pojawiają się tzw. "krzaczki". Uprzejmie dziękuję za odpowiedź i konkretną poradę co muszę pozmieniać w ustawieniach Writer, aby dokumenty w nim redagowane mogły być odczytywane przez osoby korzystające z Windows. :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 Writer: Plik >> Zapisz jako >> typ pliku >> Microsoft Word XP/2000/97/95 (.doc) i tyle... dobrym pomyslem jest zainstalowanie msttcorefonts bys mial Times New Roman i reszte... http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-fc3.shtml , Install Microsoft Truetype Fonts PS. Aktualizuj yumem a nie up2date... pewniejsze, stabilniejsze... http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administracja.Yum http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=5702 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszubart Napisano Sierpień 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 Ja nic nie potrafię zainstalować w (_linuxie_ → Linuksie) ORT. To nie Windows. Uprzejmie proszę o nieużywanie tzw. żargonu, bo obawiam się, że nic z tego nie zrozumiem. jeśli chodzi o zainstalowanie czegokolwiek, poza automatycznymi update oferowanymi dla FC 4 przez Red Hat, to proszę o podawanie b. dokładnej ścieżki instalacji (b. szczegółowo) i nie używanie żargonu, ani skrótowcow. Od lutego 2005 używam (_linuxa_ → Linuksa) ORT i miałem do czynienia z OpenOffice.org starszej wersji, a redagowane przeze mnie dokumenty były bez problemu odczytywane przez osoby korzystające z Worda Microsoftu, mimi, że nie używałem Tames New Roman, czy innych windowsowo podobnych czcionek tylko Luxi Sans (najcześciej). Nie o czcionki tutaj chodzi. Jedynie po zainstalowaniu (_linuxa_ → Linuksa) ORT(mandrakelinux 10.1), kiedy pierwszy raz uruchamiałem OpenOffice pojawiało się okienko z możliwością wyboru formatu w jakim mają być redagowane we Writer dokumenty tekstowe (zgodność z Microsoft, albo zgodność z OpenOffice), wybierałem zgodność z Microsoftem i dokumenty przezemnie redagowane mogły być czytane w Wordzie. Kiedy raz jeden wybrałem zgodność z OpenOffice to dokumenty w Wordzie nie mogły być odczytywane. Otóż w nowym Open Office 2.0 podczas otwierania - ładowania się (za pierwszym razem) Writera nie pojawia się takie okienko z opcją wyboru zgodności z Microsoftem, lub OpenOfficem. Czy ktoś wie co można w związku z tym zrobić? Co musze zaznaczyć i gdzie? Proszę o podanie szczególowej ścieżki dojścia do odpowiednich opcji. Bardzo proszę o pomoc !!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 Ja nic nie potrafię zainstalować w (_linuxie_ → Linuksie) ORT. To nie Windows. Jakie ma znaczenie jaki to system? I tu, i tu trzeba się nauczyć instalować programy, tyle tylko, że w Windows jest to bardzo udziwniony proces. Radzę się nauczyć tego także w GNU/Linuksie. Patpi podał linki do stron ze szczegółowymi opisami instalacji programów. Uprzejmie proszę o nieużywanie tzw. żargonu, bo obawiam się, że nic z tego nie zrozumiem. Patpi nie użył "żargonu", ani niczego, co mogłoby za niego uchodzić... jeśli chodzi o zainstalowanie czegokolwiek, poza automatycznymi update oferowanymi dla FC 4 przez Red Hat, to proszę o podawanie b. dokładnej ścieżki instalacji (b. szczegółowo) i nie używanie żargonu, ani skrótowcow. Patpi podał b. dokładne i szczegółowe linki, do których radzę najpierw zajrzeć. I nie używał skrótowców (których także radzę sobie kilka przyswoić, jeśli chcesz się sprawnie porozumiewać w internecie)! Proszę o podanie szczególowej ścieżki dojścia do odpowiednich opcji. Czy "Writer: Plik >> Zapisz jako >> typ pliku >> Microsoft Word XP/2000/97/95 (.doc)" nie jest dla ciebie jasne? Jeśli tak, to współczuję twojej rodzinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 [OT] makabrycznie sie czyta tego Twojego posta... makabrycznie. I to zaden slang, poprostu zacheta do pisania bez "ORTow" i z interpunkcją. Bo gdyby nie to ze juz wczesniej odpowiedzialem na Twojego posta to po zobaczeniu tego sposobu pisania natychmiast zamknalbym w przegladarce ten topic i przeszedlbym do nastepnego. I wiecej userow tak ma, chcesz odpowiedzi -> pisz czytelnie [/OT] Ja nic nie potrafię zainstalować w Linuksie. To nie Windows. wiem ze Linux to nie Windows, dlatego wlasnie uzywam Linuksa na codzien... Uprzejmie proszę o nieużywanie tzw. żargonu, bo obawiam się, że nic z tego nie zrozumiem. naprawde sie zdziwilem bo moj powyzszy post wydaje mi sie bardzo czytelny, nawet dla poczatkujacych w linuksie, tzw. newbie... jeśli chodzi o zainstalowanie czegokolwiek, poza automatycznymi update oferowanymi dla FC 4 przez Red Hat, to proszę o podawanie b. dokładnej ścieżki instalacji (b. szczegółowo) i nie używanie żargonu, ani skrótowcow. sprobujmy... nie uzywaj automatycznej aktualizacji oferowanej dla FC4 przez Red Hat bo w Fedorze sie odchodzi od tego rozwiazania na rzecz YUMA ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Yum ). YUM sprawia ze instalacja czegokolwiek na linuksie jest duzo prostsza niz na Windowsie (bo masz wszystkie programy za pomoca jednego typu polecenia, nie musisz sciagac instalatorow, sprawdzac recznie updatow, wszystko masz "automagicznie") Otóż w nowym Open Office 2.0 podczas otwierania - ładowania się (za pierwszym razem) Writera nie pojawia się takie okienko z opcją wyboru zgodności z Microsoftem, lub OpenOfficem. Czy ktoś wie co można w związku z tym zrobić? Co musze zaznaczyć i gdzie? juz pisalem. Piszesz tekst w OpenOffice.org i jak juz napiszesz to w menu u gorze, w lewym rogu ekranu masz zakladke "Plik" i pozniej, jak pisalem... Plik >> Zapisz jako >> typ pliku >> Microsoft Word XP/2000/97/95 (.doc) i tyle... musisz wybrac z ktorym Wordem ma byc zgodny i to wszystko... wszystko masz w tym okienku "Zapisz jako" Ja nic nie potrafię zainstalować w Linuksie. To nie Windows. Linux jest swietnym systemem, ale jak wiekszosc rzeczy ktore sa dobre i pozyteczne wymaga poswiecen... w tym wypadku jest tak, ze nie poznasz Linuksa jak nie zaczniesz czytac. "Pomarnujesz" troche czasu na czytniu HAWTO do Linuksa i w 2-3 miesiace bedziesz master... i juz podalem Ci linki. YUM = LATWA INSTALACJA , poczytaj to (czesc podalem w poscie wyzej)... http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administracja.Yum http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...c=5615&hl=yumex --graficzna nakladka na tekstowego yuma http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=5702 --ten link to zbior repozytoriow. Istnieja okreslone repozytoria programow z okreslonymi programami. W standardzie masz extras, base, updates. Polecam dodac "livne" i "kadu" dla dobrego komunikatora gg. Repozytorium livny da Ci paczki do odgrywania mp3ek i filmow. Fedora Core jest dystrybucja robiana w USA a tam jest idiotyczne prawo patentowe. Przez to prawo musisz doinstalowac kilka programow by FC4 zamienila sie w dobry desktop http://faq.fedora.pl/ -- FAQu fedora.pl , rozjasni Ci wiele http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=2&show=15 -- tu nie dosc ze poznasz Linuksa to tez dowiesz sie jak dodac do katalogu /etc/yum.repos.d/ dodatkowe repozytoria. Bardzo proszę o pomoc !!!!!!!!! nie krzycz, to nie sprawia ze odpowiedzi na posty szybciej sie pisza -> http://rtfm.killfile.pl/#poprawnie pozdrawiam i powodzenia Edycja: widze ze Raven juz szybko pisze po tej nauce pisania bezwzrokowego ;-) szybciej odemnie. Jak zaczalem pisac to jego nawet nie bylo na forum a skonczylem po nim Tak czy inaczej takze mysle ze moj pierwszy post byl bardzo czytelny, aczkolwiek dzis mam dobry humor to moglem napisac jeszcze czytelniej, pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszubart Napisano Sierpień 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 Nie wszyscy są informatykami, albo mają czas na wgłębianie się w tajniki: jak to dopisać ściężkę potrzebną do instalacji w linuksie jakiegoś programu ściągniętego z internetu itd., itp. Odnośnie Writera - dziękuję za poradę - zadzialało, tzn. dokumenty są już czytane w Wordzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 Nie wszyscy są informatykami, albo mają czas na wgłębianie się w tajniki: jak to dopisać ściężkę potrzebną do instalacji w linuksie jakiegoś programu ściągniętego z internetu itd., itp. dopisanie jest banalne, niewazne jakiego programu uzyjesz. Predzej czy pozniej i tak Ci sie przyda, a nauka tego to 5 sekund jestem studentem kierunku humanistycznego. Linuksa uzywam tylko dlatego ze Windows doprowadzal mnie juz do szewskiej pasji swoim "dzialaniem".... nie jestem i nigdy nie bede informatykiem. dobrze ze z Officem juz dziala, pozdrawiam Edycja: zreszta, uwierz, linux na desktop jest prosty do nauczenia. Uczyszz sie yuma i yumexa(linki masz), uczysz sie montowac dyski windowsowe (przypiete linki na fedora.pl), uczysz sie edycji plikow ;-) , Open Offica ;-)), poznajesz zamienniki oprogramowania windowsowskiego ( http://www.rwo.pl/zamienniki.html ) i wszystko. Naprawde, troszke wysilku by poznac zupelnie inna koncepcje systemu (to najtrudniejsze jest) i sam sie zdziwisz jak mogles meczyc sie z winda jak tu jest wszystko better, faster, scooter ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszubart Napisano Sierpień 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 Jestem zauroczony linuxem, od lutego br., kiedy zainstalowałem mandrakelinux 10.1, potem aurox 10.1, ale nie przypadł mi do gustu, bo nie mial funkcji update tak jak ma ją mandrake. Fedora C. 4 jest super. Następnym chyba będzie debian, jak już ta wersja fedory się zdeaktualizuje. Mam słabość do (_linuks_ → Linux) ORTów... Instalując FC4, wybrałem tryb instalacji: Pulpit Osobisty, a więc mam tylko stację GNOME, a w tym środowisku mam Terminal Gnome - brak Midnaid Commandera (mc). Zresztą jak wczoraj zainstalowałem środowisko KDE, to okazało się, że jest w całości po angielsku, whay? :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 Zresztą jak wczoraj zainstalowałem środowisko KDE, to okazało się, że jest w całości po angielsku, whay? :?: A pakiet kde-i18n też zainstalowałeś? Jeżeli tak, to sprawdz w Centrum Sterowania (kurde coś mi windą zajeżdza → w tym od KDE ) czy jest wszystko na polski ustawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszubart Napisano Sierpień 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 Masz na myśli Centrum Sterowania KDE? Fedora C. 4 jest fajna, bo ma możliwość update, ale nie ma czegoś takiego jak Centrum sterowania systemem, na podobieństwo Centrum Sterowania Mandrake. (Mandrakelinux-Mandrivę, porzuciłem, bo się skomercjalizowała i już nie udostępniała od 8 lipca br. automatycznycznej aktualizacji systemu) - to tak na marginesie. A tak (_wogóle_ → w ogóle) ORT to uważam, że system powinien być jak najbardziej przyjazny dla użytkownika, chociaż bardzo lubilem z pośród (_menadżer_ → menedżer) ORTów okiem WindowMakera, którego w naszej kochanej Fedorce 4 ni widu, ni słychu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 w tym środowisku mam Terminal Gnome - brak Midnaid Commandera (mc). Patpi już Ci napisał - zapoznaj się z yumem: yum install mc bardzo lubilem z pośród (_menadżer_ → menedżer) ORTów okiem WindowMakera, którego w naszej kochanej Fedorce 4 ni widu, ni słychu... A o Fedora Extras słyszałeś? http://mirror.hiwaay.net/redhat/fedora/lin...92.0-2.fc4.html yum install WindowMaker http://wiki.stemar.com.pl/wiki/?n=Administ...racja.YumSearch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Sierpień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 10, 2005 Edycja: widze ze Raven juz szybko pisze po tej nauce pisania bezwzrokowego ;-) szybciej odemnie. Jak zaczalem pisac to jego nawet nie bylo na forum a skonczylem po nim Z tej nauki niestety nic nie wyszło (brak czasu i chęci), a tego posta napisałem szybciej chyba dlatego, że mój jest krótszy. A w dodatku nieźle mi idzie pisanie *wzrokowe*... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Sierpień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 11, 2005 A tak apropo debiana to bez podstawowej wiedzy nie dasz sobie znim rady bo tam prawie nieczegho sobie nie wyklikasz tylko ustawiasz edytując odpowiednie pliki I jeszcze podepne się pod temat. Podobno w OO 1.1.4 gdy otworzy się dokument Excel to jest jakaś blokada i nie można go zapisać (nie wiem bo nie udało mi się na taką blokadę trafić ale pamietam ze kiedy ś coś takiego było) Jak ją zdjąć ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszubart Napisano Sierpień 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 Dziękuję za poradę odnośnie Debiana. Skoro nie da sie w nim poprostu wyklikać ustawień tak jak w Fedora to sobie odpuszczę. (_szczeże_ → szczerze) ORT powiem, że Fedora przypadła mi do gustu, bo nie jest przeładowana softem. Do tej pory poznałem Mandrake, Aurox i FC. Jednak Fedora jest fajniejsza od Auroxa bo on nie posiada czegoś takiego jak aktualizacje systemu, np. up2date, ani nic takiego podobnego w nim nie ma. A co do Fedora Core, to Linus Thorvalds na codzień używa właśnie tej dystrybucji - czytałem z nim wywiad. Oby się tylko Fedora nie skomercjalizowała jak Mandrakelinux (Mandriva). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2005 fajniejsza od Auroxa bo on nie posiada czegoś takiego jak aktualizacje systemu Jakto nie? Ma przeciez apt http://66.249.93.104/search?q=cache:K5TPPe...pl&client=opera Oby się tylko Fedora nie skomercjalizowała jak Mandrakelinux (Mandriva). Fedora jest 'polem doswiadczalnym' dla RHEL. Ten jest dopiero komercyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi