Skocz do zawartości

Jak Postawić Serwer Www

WaLeC

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem Fedorę 4, oczywiście bez serwera www, bo chciałbym sam go skonfigurować, czy ktoś pomoże mi w tym, albo z jakich pakietów mam skorzystać...

Chciałbym zainstalować apacha, bo chyba on będzie najlepszy pod tym względem z obsługą php...

Chciałbym sie zapytać, jakiego apacha użyć do tego, chodzi mi o wersję oraz jakiej wersji php użyć i jak to ze sobą połączyć... ??

czy instalować to z rmp'ów od fedory czu poszukać i jakiś najnowszych ze stron apacha i php

czy ktoś ma jakiś sprawdzony manual jak połączyć i skonfigurować to ze sobą...

jestem powiem szczerze początkujący, a chciałbym postawić serwer i wziąć do tego domenę, bkz.ostroleka.pl w home.pl

jeśłi ktoś podpowiedziałby co mam zrobić byłbym wdzięczny...

pozdrawiam

Opisów, jak postawić apache'a z php było dość sporo na forum. Radze troche pobuszować w archiwum, to pewnie wiele niejasności wyjaśni.

Co do instalacji, to najlepiej z paczek przez yuma stargać. Przy wpisanych odpowiednich repach wszystko się w najnowszych wersjach ściągnie (przynajmniej powinno). Ktoś tu ostatnio podawał linka do anglojęzycznego opisu, jak postawić to wszystko (i jeszcze troche) właśnie na FC4.

Na googlu jest jeszcze więcej info na ten temat, ale do kompilacji ze źródeł. Radze również się z nimi zapoznać, przynajmniej w celu poznania, jak się to później w plikach konfiguracyjnych ustawia.

Co do domeny, to musiałbyś też sobie postawić serwer dns.

• 3 months later...
  • 1 month later...

tutaj jest opisany apache 1.3

a czy byłoby coś z opisów już do nowego apacha ??

2.2 albo 2.0 i tez najlepiej z ssl

z góry za wszystkie odnośniki do opisów dziękuję, te co wyżej tez mi duzo dały, trochę zaczełem się rozeznawać w tym i trochę rozumieć, jak się juz któryś nasty opis czyta...

pozdrawiam

yum install httpd
yum install php
yum install mod-php
yum install mysql
yum install php-mysql

chyba to, jak nie to popatrz po yumex i zaznacz czego potrzebujesz

poza tym tylko poradnik od Sana nie syfi w systemie.

nie polecam kompilacji o ile sa RPMy

z rpm'ów zawsze wolniej trybi...

ja wolę z kompilacją, wtedy wiadomo co gdzie leży i samemu sie określa, gdzie mają znajdować się pliki, poza tym jak samemu się wymejkuje to działa pod twój komputer wtedy apach...

to co wyżej pewnie zadziała, bo od czego jest narzędzie tak przydatne jak yum, tylko to wg mnie trochę dla lamerów, może i ja już staję się bardziej zaawansowanym użytkownikiem i wolę trochę głębiej podziobać,

co do ssl'a to będę chciał zrobić go z nowym apachem tylko ciekaw jestem czy da się na tym nowym 2.2 apachu bo tego chciałbym postawić...

jeśli ktoś miałby jakieś wskazówki i pomoce w postaci www to bardzo poproszę...

akurat z tym że super zaawansowani użyszkodnicy wink.gif linux kompilują samodzielnie rózne serwery np apache czy bind to bym się nie zgodził .

a kompilowanie jądra ze źródeł samodzielnie dla dystrybucji i dla przeznaczenia serwerowego to już (_wogóle_ → w ogóle) ORT mija się z celem (no chyba że to super hiper specjalistyczna maszyna która bez tego nie rusza).

Radzę się dobrze zastanowić jak coś sami kompilujemy !!!

Pozdro

PS. Czasem z braku wiedzy wydaje nam się że możemy coś poprawić (kompilując samodzielnie) a w rzeczywistości siejemy spustoszenie wink.gif

poza tym jak samemu się wymejkuje to działa pod twój komputer wtedy apach...
Chyba że się coś z flagami pochrzani to wtedy działa inaczej tongue.gif

Nie wszyscy są programistami, a instalacja przy pomocy yuma nie ma to nic wspólnego z lammerstwem, już prędzej ze zdrowym rozsądkiem tongue.gif Jak ktoś lubi wszystko sam kompilować to nie Fedora dla niego tylko Gentoo albo pochodne.

Pozdr,

W.

niby tak, zgadzam się z tym, że jeśli ktoś szuka czegoś co sam chce wymejkować, to powinien zainstalować sobie inny system, tylko fedora tym właśnie kusi, że trochę ma pokonfigurowane rzeczy reszczę można sobie samemu udziobać,

druga sprawa np pobrać yumem, tylko wydaje mi się, że dla hakerów to bardziej ławy kąsek instalowane standardowo, bo woadomo co i ja, jeszcze jak nikt nie przestawi standardowych ustawień,

z innej strony, fedora podobnie jak mandrake i suse, to są dystrybucje nastawione na użytkowników domowych, a nie na serwery, więc muszą być user friendly...

nie mam się co dziwić, że tutaj powinno się pobierać raczej wszystko yumem...

to mam byc fajny i darmowy system do domu...

PS: nie przeczę, że nie nadaje się na serwer, sam przymierzam się postawić serwer w którym będzie dużo rzeczy, i raczej go postawię przynajmniej na najbliższy rok może dwa na fedorze, bo jest dla mnie przyjazna, a jak już będę trochę rozumiał to wszystko to i tak zapewne przesiąde się na sporo chwalonego ze swojej stabilności debiana, albo slacka z szybkości...