Other Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Zastanawia mnie, jak można przyspieszyć start systemu. MIerzyłem i system otwiera się 1 minutę 11 sekund. Dość długo też się zamyka. Podejrzewam że jest orzeładowany masą niepotrzebnych usług. Jak usługi są potrzebne, aby uruchomić system ? Wystarczy mi system Xów, ineternet przez karte sieciową stałe łącze kablówkę, Zabora, SELinux, drukarka ewentualnie (cups). Komputer stacjonarny nei ma żadnych PCMIA itp. W jaki sposób można ogólnie przyspieszyć Fedorę (zwłaszcza start). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Oj, toż o optymalizacji to tu jest kilka(naście?) wątków. Weź poszukaj, niektóre całkiem niedawne. Poszukaj ze słowem kluczowym "bootchart" z opcją "60 dni i nowsze". BTW ten bootchart pomoże Ci sprawdzić co ile czasu zajmuje przy starcie systemu. Potem to już tylko wykosić co zbędne - w tych wątkach które znajdziesz sa odnosniki do dokumentacji i wskazówek co można usuwać a czego nie. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Luty 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2006 u mnie w system-config-services czy cos takiego aktywne mam acpid, anacron, apmd, atd, autofs, crond, cups, eagle-usb, gpm, haldemon, iptables, hpoj, kudzu, lm_sensors, mdm monitor, messagebus, network, nvidia-glx, portmap, wine, syslog, rhnsd, rpsgssd ale cos z tego chyba wykosze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Luty 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2006 Crond i acrond - dwie rzeczy to tego samego zadania? Może by którąś wyłączyć? acpi, autofs, crond, gpm, iptables, network, ntpd, nvidia-glx, portmap, smb, syslog - spokojnie mógłbym wyłączyć gpm, ntpd, nvidia-glx i smb ale komp uruchamia się na tyle szybko, że mogę je pozostawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2006 u mnie w system-config-services czy cos takiego aktywne mam acpid, anacron, apmd, atd, autofs, crond, cups, eagle-usb, gpm, haldemon, iptables, hpoj, kudzu, lm_sensors, mdm monitor, messagebus, network, nvidia-glx, portmap, wine, syslog, rhnsd, rpsgssd ale cos z tego chyba wykosze apmd - zaawansowane zarzadzanie energią. Masz laptopa? Bo jak nie to wyłącz... anacron, atd, crond - zostawiłem tylko crond i żyję kudzu - odpalam z ręki jak dokładam/odinstalowuję sprzęt, czyli praktycznie wcale nie korzystam. hpoj - kombajn HP Office Jet. Masz coś z tej rodziny? Bo jak nie to wywal. rhnsd - Hmm... ja aktualizacje robię przez yum, a to chyba jest to narządko współpracujące z (niedziałającym) up2date. Wyłączyłem. Z pewną ostrożnością zaryzykowałbym wyłączenie sysloga, ale wtedy nie masz info w logach o działaniu, a co ważniejsze o niedziałaniu lub złym działaniu systemu Osobiście wywaliłem jeszcze mdmmonitor, portmap, rpcgssd, lm_sensors, ale to już indywidualne podejście. Generalnie musisz poczytać który serwis do czego słuzy i podjąć decyzje czy jest Ci potrzebny czy nie. W koncu jakby co to zawsze można włączyć z powrotem Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Luty 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2006 Jak nie masz żadnych bajerów do monitorowania kompa (czyli temperatura n procku, obroty wiatraków, napięcia i inne takie) to spokojnie możesz wyłączyć lm_sensors. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkozak Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Witam wszystkiech użytkowników jedynego słusznego systemu operacyjnego. Co do startu Fedory - oprócz wyłączenia niektórych usług ja zdecydowałem się na uruchamianie w trybie tekstorym a dopiero później loguję się i uruchamiam X-y poleceniem startx To, że trzeba czekać na uruchomienie X-ów, żeby pokazało się ładne okienko z paskiem jest moim zdaniem nie potrzebne i tylko opóźnia start systemu. Dla tych co nie wiedzą jak to zrobić - otwórz konsolę -> wpisz su - i hasło root-a -> vi /etc/inittab -> zmień id:5:initdefault: na id:3:initdefault: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vit_fc Napisano Marzec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2008 Witam, po lekturze na temat przyspieszania fedory wykonałem zalecenia z różnych wątków. Jeśli są pomysły chętnie je zrealizuje. Przy aktualizacji f8 z 2.6.23.15-137 na jakiekolwiek jądro 2.6.24 fedora dość znacząco spowolniła. Przed aktualizacją uruchomiała się ok. 2,5 min, ale potem pracowała szybko i stabilnie. Po zmianie na jądro 2.6.24, system uruchamia się w 4, 58 min. Dodam, że jest 2GB Ram-u. System pracuje ociężale, programy odpalają się dopiero po 5-6 sekundach, monitor systemu podaje 100% obciążenie, choć top tego nie potwierdza. Wypróbowałem metody przyspieszające opisane na forum (pewnie nie wszystkie znalazłem), także te z prelinkiem, ale uzyskałem raptem parę sekund. Przy instalacji f8 z płyty DVD podawałem opcję hpet=disable, bo zatrzymywał się instalator bez jakiegokolwiek ostrzeżenia, potem trzeba było dodać tę opcję do grub.conf. Wyłączyłem trochę usług, usunąłem rhgb i guiet, usunąłem także hpet=disable, jądra z serii 24 startują poprawnie bez tej opcji. W tej chwili uzyskałem czas startu 4,04 min, ale system dalej jest ociężały, choć muszę przyznać, że jest bardzo stabilny. Początkowo w bootchart był czas startu 11:33 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2008 W tej chwili uzyskałem czas startu 4,04 min, ale system dalej jest ociężały, choć muszę przyznać, że jest bardzo stabilny. Początkowo w bootchart był czas startu 11:33 min. A jakie masz serwisy uruchomione? Przecież w 4 minuty to się nawet, za przeproszeniem , Vista na laptopie mojej siostry odpala. Czas od pokazania się menu GRUBa do uzyskania ekranu logowania GDM nie przekracza u mnie 40sek. (Athlon 2350, 2GB RAM). Uruchomienie środowiska graficznego (XFCE bez bajerów typu Compiz czy Beryl) to kolejne 20sek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vit_fc Napisano Marzec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2008 A jakie masz serwisy uruchomione? Przecież w 4 minuty to się nawet, za przeproszeniem , Vista na laptopie mojej siostry odpala. Czas od pokazania się menu GRUBa do uzyskania ekranu logowania GDM nie przekracza u mnie 40sek. (Athlon 2350, 2GB RAM). Uruchomienie środowiska graficznego (XFCE bez bajerów typu Compiz czy Beryl) to kolejne 20sek. Pracuję na gnome, jak przejdę na xfce jest nie wielka różnica raptem 3 sek krócej przy starcie. Co ważne programy odpalają się w takim samym tempie w xfce jak w gnome. Z obserwacji wynika, że jądro w wersji 24 wolno się rozkompresowuje, i wolno się ładują usługi w stosunku do wersji 23. Natomiast same Xy ładują się ponad minutę. Część usług wyłączyłem zgodnie z opisem na forum, compiza nie włączyłem, choć nie ma z nim żadnych problemów. Podglądnałem w monitorze systemu, że najwięcej zabiera czasu IOWait. Mam jeszcze f7 na tym samym kompie uruchamia się w 2,20 min. jądro 2.6.23.15-80, więc też bez rewelacji, ale po uruchomieniu śmiga. Poczekam na nowsze jądro zobaczymy. Niedługo ma być f9. Dzięki za szybką odp. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 31, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2008 Początkowo w bootchart był czas startu 11:33 min. Chryste, co ty tam masz. U mnie z bootchart mam tylko 0:33s, może pokaż ten wykres. Znajdzie się ktoś kto ci pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Marzec 31, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2008 Może zależy to od sprzętu? nie zauważyłem znaczących różnic po zmianie 2.6.23 na 2.6.24. Systemy z siecią, firewallem, grafiką, ssh, postgresem, postfiksem, cronem, wine, auditem, cups i kilkoma jeszcze usługami startują mi w ok. 40 sekund na procesorach P4ht i core duo. Na starszych P3 1GHz mieszczę się w 2 minutach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 31, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2008 Coś mi się wydaje że to wcale nie prolemy z kernelem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vit_fc Napisano Kwiecień 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2008 Witam. Załączam bootchart, ale jest wg mnie jakiś niepełny, bo podaje czas 1:52, a do pełnego uruchomienia X-ów dalej mam 4 min. Dodam, że jest 2GB RAM http://www.kwiatymalgorzaty.pl/images/bootchart.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Kwiecień 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2008 Chryste, co ty tam masz. U mnie z bootchart mam tylko 0:33s, może pokaż ten wykres. Znajdzie się ktoś kto ci pomoże Dobry czas, masz jakąś metodę na taki czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi