Daniello Posted August 26, 2006 Report Share Posted August 26, 2006 TU znajduje się szczegółowa lista odpowiedników linuksowych dla programów z Windowsa. Dodam jeszcze kilka podstawowych zamienników: Gadu-Gadu -> Kadu Photoshop -> Gimp MS Office -> OpenOffice Winamp -> XMMS, amaroK, Rhythmbox Nero -> K3B eMule -> aMule Jest jeszcze masa tych odpowiedników, ale nie chce mi się ich wymieniać. Duża, szczegółowa lista znajduje się TU. Uzupełnie: 3ds max -> blender IE -> konqueror( albo opera, firefox, dillo, links) Partition Magic -> gparted Link to comment Share on other sites More sharing options...
Coppertop Posted May 28, 2007 Report Share Posted May 28, 2007 Dorzucę tutaj programik który właśnie udało mi się przed momentem wyłowić z odmętów internetu Nazywa się on OpenLaszlo i jest OpenSource'owym odpowiednikiem... Macromedia Flash Professional (czy jak to tam się nazywa w każdym razie umożliwia tworzenie RIA z prawdziwego zdarzenia pod Linuksem z wykorzystaniem między innymi Flasha). Właśnie ściągam ten program i przeglądam jego dokumentację. Dokumentacja wydaje się bardzo dobra (wiele praktycznych, działających przykładów), a sam program zdaje się mieć (_na prawdę_ → naprawdę) ORT spore możliwości. Strona internetowa - http://www.openlaszlo.org/ A znalazłem do dzięki tej stronie -> http://www.osalt.com/ - również wpadłem na nią dzisiaj i nawet nie wiem jak Link to comment Share on other sites More sharing options...
@WalDo Posted June 7, 2007 Report Share Posted June 7, 2007 Stale aktualizowana lista zamienników Link to comment Share on other sites More sharing options...
azaron Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 Czy ktoś zna może odpowiednik linuksowy Frapsa? Jakim programem w linuksie można nagrywać filmiki w grach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi1981 Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 Pawdopodobnie recordmydesktop powinien pomóc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Heos Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 Co do wypalania płyt, dodam, że dla środowiska Gnome istnieje bardzo dobra aplikacja zastępująca "łindołs"owego Nero -> Brasero. Program znajduje się w repozytoriach Fedory. Osobiście testowana, dobra aplikacja. Miłego wypalania płyt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
morg Posted January 18, 2009 Report Share Posted January 18, 2009 I tym początkującym i tym zaawansowanym.. http://www.linuxrsp.ru/win-lin-soft/table-eng.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateczek Posted December 25, 2012 Report Share Posted December 25, 2012 muzyka - Qmmp (z pluginem qmmp-plugins-freeworld jest w rpmfusion. Program jest lekki i daje rade z dlugimi playlistami na starym komputerze) Filmy mplayer (to ze program nie posiada domyslnie nakladki graficznej mi nie przeszkadza. plusem jest to ze nie trzeba kodeków. Wszystko na nim dziala) tutaj przykladowa zawartosc pliku "./.mplayer/config" jest to plik konfiguracyjny tego programu. # Write your default config options here! [default] subcp="cp1250" subfont-text-scale="3" vo=xv ao=pulse #slang = pl alang = pl cache = 4096 vf=pp,expand=0:-120:0 fs=yes zoom = yes dvd-device = /dev/sr0 cdrom-device = /dev/sr0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AdamS-75 Posted December 27, 2012 Report Share Posted December 27, 2012 plusem jest to ze nie trzeba kodeków. ????????????????????????????? :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: czy ja cos zle zrozumialem ???? z tego co pamietam ostatnio trzeba bylo zawsze uzyc jakiegos kodeka .... moze kolega nie auwazyl i zainstalowal kodeki wczesniej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@WalDo Posted December 27, 2012 Report Share Posted December 27, 2012 Nie sledze rozwoju mplayera, ale od jakiegos czasu mplayer - podobnie jak VLC - bez dodatkowych zabaw obsluguje typowe formaty video. W F17 nie mam w ogóle katalogu /usr/lib/codecs a /usr/lib64/codecs jest pusty a mimo to jestem w stanie ogladac filmy kodowane nie tylko w otwartych formatach. http://www.mplayerhq.hu/design7/info.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
thof Posted December 27, 2012 Report Share Posted December 27, 2012 Mplayer czy VLC korzystaja z GStreamera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateczek Posted December 28, 2012 Report Share Posted December 28, 2012 (edited) Mplayer czy VLC korzystaja z GStreamera. Nie. nie jest potrzebny. http://pl.wikipedia.org/wiki/MPlayer Oczywiscie zle sie wyrazilem. Mplayer korzysta, z kodeków które ma wbudowane w swoim kodzie. Ale moze korzystac z zewnetrznych. De facto pamietam jak pare lat temu musialem wrzucic pliczek z kodekiem do rmvb. Potem Testowalem rózne dystrybucje i nigdzie do mplayera nie dogrywalem kodeków. Edited December 28, 2012 by WalDo Link to comment Share on other sites More sharing options...
redi780 Posted January 15, 2013 Report Share Posted January 15, 2013 a jest jakis odpoweidnik Frapsa Link to comment Share on other sites More sharing options...
@WalDo Posted January 15, 2013 Report Share Posted January 15, 2013 a jest jakis odpoweidnik FrapsaGoogle? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jusko Posted January 15, 2013 Report Share Posted January 15, 2013 a jest jakis odpoweidnik Frapsa RecordMyDesktop 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts